Nem épülhetnek vízierőművek a Natura 2000 hálózatba tartozó két folyón

Erről egy jogerős bírósági ítélet született a múlt héten, így érvénytelenítették a vízierőművek építésére vonatkozó környezetvédelmi engedélyeket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Vízierőmű
Fotó: Egyed Ufó Zoltán (Archív)
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 27., 07:03
0 hozzászólás. 

Nem épülhetnek vízierőművek a Natura 2000 hálózatba tartozó két dél-nyugat-romániai hegyi folyón - közölte csütörtökön a WWF Magyarország.

Négy erőművet akartak építeni a Szárkő-hegység területén lévő Sucu-Olteana és Bistra Marului folyókon. A per 2014 augusztusában kezdődött, miután a Krassó-Szörény megyei környezetvédelmi ügynökség több civil szervezet és lakos tiltakozását figyelmen kívül hagyva, kibocsátotta a környezetvédelmi engedélyt.

A védett területek különösen összetett természetes élőhelyek, az ökoszisztéma több mint 80 százaléka ma is az emberi beavatkozástól mentes. A rendkívül gazdag és sokszínű élővilág változatossága jóval meghaladja az országos átlagot. A vízerőművek két rendkívül ritka halfaj vándorlási útvonalát, és a part menti élővilág madár és állatfajait is veszélyeztették volna - olvasható a közleményben.

A WWF a Duna teljes vízgyűjtőterületén dolgozik azon, hogy a vízi energia hasznosítása megfeleljen a természetvédelmi szempontoknak és a valós társadalmi igényeknek. Számos vízerőmű építését környezeti szempontból érzékeny területekre tervezik, aminek következtében ritka és veszélyeztetett fajok élőhelyei sérülhetnek. További kockázat, hogy a vízerőművek hatása a tiszta vizű folyókra, a halászatra és a turizmusra igen kedvezőtlen következményekkel járhat - figyelmeztetett a WWF.

A szervezet igyekszik megállítani minden olyan vízerőmű építését, amiről bebizonyosodik, hogy üzemelésük nem fenntartható, és Natura 2000 hálózatba tartozó területeket veszélyeztetnek a Duna bolgár mellékfolyóin, vagy a Kárpátok romániai és ukrajnai vízfolyásain - közölte a civil szervezet.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."