Itthon » Közélet

Bringázz, Udvarhely! Hol biciklizzünk?

A Bringázz, Udvarhely! mozgalom egyik célja a város bicikliútjainak bővítése és fejlesztése.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bringas
Bringas
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 20., 15:35
2 hozzászólás. 


A kerékpárral lehet iskolába, munkahelyre járni, de lehet nagyobb távolságokat is megtenni, túrázni. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelő terepen, aszfalton vagy más úton biciklizzünk – elkerülve a baleseteket és betartva a közlekedési szabályokat.

A hollandok több mint negyede biciklin megy munkába. A reggeli csúcsforgalomban, 8 és 9 óra között több mint másfél millió ember nyomja a pedált az összesen 19 ezer kilométernyi bicikliúton.

Székelyudvarhely területén mindössze néhány száz métert tesz ki a bicikliútnak nevezett, úttestre vagy járdákra felfestett, a kerékpárok közlekedését megkönnyítő sáv. Más, hazai városokban is, nem beszélve a magyarországi és nyugat-európai példákról – ez sokkal hosszabb és jobb minőségű. A Bringázz, Udvarhely! Mozgalom célja a városi bicikli utak fejlesztése, többé, jobbá tétele, illetve a feltételek megteremtése az illetékes hatóságokkal együtt.

A mozgalom tagjai márciusban egy beadvánnyal fordultak a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztályához azzal a céllal, hogy első lépésben 2011 tavaszára egy javaslatot tegyenek a meglévő kerékpárutak kiegészítéséhez. Mindezt azért, hogy az osztály az útfestések alkalmával vegye figyelembe építő jellegű javaslatainkat. Elképzeléseik szerint ezek összhangban vannak az új parkolási rendszerrel is. Egyelőre választ nem kaptak, de bíznak benne, hogy figyelembe veszik elképzeléseiket.

Javaslataik a következők:

- a kerékpárút folytatása a Városháza térről (a Kossuth Lajos utcától) a Kőkereszt tér irányába: a bicikliút a kis teret megkerülve a Bethlen Gábor utcai gyalogátjáró mellett metszené az utcát, majd a Tompa László utcában folytatódna, az Eötvös József Szakközépiskola előtt pedig a Vár utcába kanyarodva, onnan újra a Városháza térre „jutna".

- kerékpárút kialakítása a városi parkban – mivel a megújult városi park rendszere megengedi, szükséges volna a park szélén, a Nagy-Küküllő medrét követő széles járdán kialakítani a bicikli utat, ami egészen a Hunyadi János utcáig tartana, illetve a II. Rákóczi Ferenc utcába kapcsolódna be a tervezett körforgalomnál

- kerékpárút kialakítása a Nagy-Küküllő bal partján: a Villanytelep utcától kiindulva, a vasúti hidat követően kialakítani egy új bicikli utat – ez metszené a Vásártér utcát, majd bútorgyár és a következő ipari övezet, illetve folyó partja közt haladna, az intézmény által tervezett leendő sétányon

- kerékpárutak kialakítása a város szélein: a Szejkére vezető bicikliúthoz hasonlóan ki lehetne alakítani a város területéről kivezető, festett bicikli utakat – a II. Rákóczi Ferenc utcában, az Orbán Balázs utcában, illetve a Bethlenfalvi úton.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
dezo91
2011-04-20 18:56:41
Jo ötlet!! Csak kérdés leszé valami belöle
avatar
Veve_Alekosz
2011-04-21 17:36:06
Alig várom h meglegyen ez a projekt is a városnak.Egyik ismerősömnek van egy rózsaszín biciklije amit nemrég kért kölcsön szó nélkül. jó buli lesz...:)) ez kell ide bicikliút legalább kevesebb embernek lesz aranyere.Az ilyen utak kikezelik az aranyeret:))

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."