Itthon » Közélet

Hétfőtől látogatható a trópusi lepkeház

Kelnek, majd töltődnek, mint egy akkumulátor. Születnek és röpködnek – trópusi lepkék a múzeumban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

lepkek_muzeum
lepkek_muzeum
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. április 29., 10:20
0 hozzászólás. 


Tizenöt lepke már röpköd, illetve figyel a párás, meleg (a harminc fokot folyamatosan tartják) múzeumi helyiségben - Kilyén Barna földrajztanár, a szervező Vulticulus Földrajzi Társaság vezetője pedig vigyázza őket.

lepkek_muzeum

Bábjukba kapaszkodó Idea leuconoe

Egy nap alatt háromszor cserél pólót, fényképezőgépe pedig minden reggel legalább fél órát áll, míg lehet dolgozni vele – a páratartalom ugyanis olyan magas, hogy a gépnek egyszer „akklimatizálódnia" kell. S ez fontos lesz a hétfőn reggel 9 órakor megnyíló kiállításon is: fotózni nem szabad, mert az állatokat zavarja, illetve aki fényképezőgépet hoz a kiállításra, készüljön fel egy kis bosszankodásra, mert nem valószínű, hogy működni fog a masinája.

lepkek_muzeum

Azúrlepke (Morpho peleides)

Egyébként a szervezők ezt jelzik majd az ajtón is – azon az ajtón, ami a Haáz Rezső Múzeum emeletén van (egyébként az időszakos kiállításokat tartják itt, tavaly a hüllőkiállítás is ebben a teremben volt), s ahová belépéskor nem szabad sűrűn nyitogatni.

lepkek_muzeumAmit viszont szabad: magunkon tartani a lepkéket – a szárnyaikat természetesen nem kellene érinteni, mert megsérülhetnek, de (kipróbáltuk!) ha az ember a kezét a lepke lábai elé teszi, az bizony rámászik. Akárcsak a félbe vágott, kissé rothadó, kihelyezett banánra, narancsra vagy szőlőre – ez a táplálékuk ugyanis, illetve a behálózott, benejlonozott teremben a növényeket állandóan locsolják, hogy a lepkék megfelelő mennyiségű vízhez is jussanak.

A speciális keltető-ketrecben egyes példányok még a bábon csüngenek, nedvekkel töltik fel szárnyaik csatornáit, majd elmozdulnak – mindez hétfő reggel 9-től mind webkamerán, mind pedig élőben, a helyszínen megtekinthető lesz, arra az időpontra remélhetőleg mintegy ötven lepke fog röpködni.

A bábszállítmányok továbbra is érkeznek majd Afrika, Dél-Amerika és Ázsia lepkeházaiból, a színes, röpködő, Udvarhelyen újdonságnak számító rovarkavalkád pedig bizonyára érdekes érzéssel tölti el majd a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."