Itthon » Közélet

Történelmi Hadjáratok - folytatásra érdemes

Tanulságos, sikeres volt és  folytatásra érdemes a hétvégén lezárult Történelmi Hadjáratok program - összegzett Gál Barna főszervező, a Szent László Kistérségi Társulás elnöke.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

TortenelmiHadjaratok_Junius28
TortenelmiHadjaratok_Junius28
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. június 28., 16:02
0 hozzászólás. 


Elmosta ugyan hétvégén az eső a közel egy hónapja útjára indított Történelmi Hadjáratok fináléját - a Telekfalvi barlangtúra és számháború nevet viselő gyalogtúrát, de az Udvarhelyszék bebarangolására, a környék rejtett kincseinek felfedezésére sarkalló kezdeményezés így is sikeres volt.

A két biciklis, egy gyalogtúrát és két játékot tartalmazó Történelmi Hadjáratok programcsomag egyik népszerűségi mutatója, hogy az elmúlt három hétben 2300-an látogatták meg a honlapot és mintegy 352-en szavaztak az udvarhelyszéki csodákra a Csodakosár játékban. A voksok alapján született meg a három dobogós udvarhelyszéki csoda is. A pálmát a vágási évszázados cserefák vitték el, második a petki székelyruha és harmadik a székelyderzsi vártemplom lett - tájékoztatott Gál.

TortenelmiHadjaratok_Junius28

A legsikeresebbnek a két kerékpártúra - Szentföldi Hadjárat és Végvári Ütközet - bizonyult. A 30-40 kilométeres távon összesen 79-en tekertek - az egy híján 80 résztvevő közt a legfiatalabb kerekező 6 a legidősebb pedig 60 éven felüli volt. A legkevesebben a magántúrázóknak meghirdetett Barangoló programhoz csatlakoztak - „ez nem volt igazán népszerű" – summázta a főszervező.

„Ez tulajdonképpen egy próbálkozás volt és a visszajelzésekből ítélve sikeresnek mondhatjuk. A célt, hogy megmozgassuk a környéken élő fiatalságot, ösztönözzük a szűkebb pátriájuk és a bennünket körülvevő szépségek, értékek megismerésére részben elértük, annak ellenére, hogy a programba elsőre nem sikerült annyi fiatalt bevonni, mint amennyit szerettünk volna. Kicsit keserű tapasztalat, hogy rájöttünk, az ifjúságot még egy jól csomagolt programmal is nehéz mozgósítani, pedig értékes nyereményekkel is igyekeztük csalogatni őket. Szervezési hiba volt, hogy az időpontok egybeestek az iskolai évzárókkal, a ballagási ünnepségekkel és a városnapok rendezvénysorozattal, ezt a következőben igyekszünk elkerülni" - sorolta a jó és rossz tapasztalatokat Gál.

TortenelmiHadjaratok_Junius28

Mint mondta, örvendetes és a szervezőknek biztatást jelent, hogy a programot felkarolta az Erdélyi Kárpát Egyesület és a Vulticulus Földrajzi Társaság , illetve olyan lelkes támogatók népszerűsítették a hadjáratokat mint a Székelyderzsi Unitárius Egyházközség, Háromhegy Ifjúsági Egyesület, Pagyvan Ifjúsági Egyesület, Székelyudvarhelyi Diáktanács, akiknek segítségével sikerült a résztvevők zömét  összeverbuválni.

„A programot folytatásra mindenképpen érdemesnek tartjuk, a következőre az ősz vagy a kora nyári időszak lenne a legmegfelelőbb, addig alaposan átgondoljuk, hogy miként csomagoljuk úgy, hogy minél többen csatlakozzanak" - ígérte Gál Barna.

A Történelmi Hadjáratok főszervezője a Szent László Kistérségi Társulás, társzervezője  a Székelyudvarhelyi Ifjúsági Alakulat (SZIA) volt. A  program támogatói az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács,  a Bagolyvár könyvesbolt, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Csíki Székely Múzeum, a FitFeel, a Kero Bike, a Kováts Fotó, a Székelyföldi Legendárium, a Septimia Szabadidőközpont és Hargita Megye Tanácsa voltak.

Fotók: Felszegi Elemér, Fülöp Lóránt, Sándor Csaba



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."