Itthon » Közélet

Amatőr színjátszók nemzetközi találkozói

Befejező részéhez közeledik az Amatőr színjátszók nemzetközi találkozói címet viselő EU Cultura 2009-2013 Projekt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

amatorszinjatszok_2011
amatorszinjatszok_2011
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 07., 13:43
0 hozzászólás. 


A pályázatban részt vevő három intézmény (Füredi Játékszín Alapítvány, Balatonfüredről, Jókai Napok Alapítvány, Rév-Komáromból és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Székelyudvarhelyről) évek óta szervez amatőr színjátszó találkozókat. Az elmúlt két év során a színjátszó csoportjaik részt vettek egymás rendezvényein, amelyek kiváló tapasztalatcserének is bizonyultak.

amatorszinjatszok_2011

„Jó volt megtapasztalni, hogy más vidékeken ugyanolyan gondokkal küzdenek a színjátszók, de a taps mindenhol jutalom, mely erőt ad a további munkához. Van ahol a gyerek és ifjúsági csoportok vannak túlsúlyban, más vidékeken a felnőtt színjátszás, de mindenhol szeretnek játszani, és ez összeköt bennünket.

amatorszinjatszok_2011

Udvarhelyszéken Az ekhós szekér nyomában nevet viselő találkozónkon résztvevő 11 falu színjátszóival neveztünk be a projektbe. Tavaly Szentegyháza, Gagy, Kecset, Farkaslaka, Rugonfalva, Kisgalambfalva, idén Kobátfalva Siménfalva, Karácsonyfalva, Kápolnásfalu és Lövéte csoportjait, összesen 180 vidéki felnőtt amatőr színjátszót sikerült kijuttatni Komárom és Balatonfüred színpadaira. Nekünk szervezőknek is élmény volt látni az örömöt a résztvevők arcán, amikor a sikeres szereplések után hallgatták a megérdemelt tapsot. Mind a négy utazást sikerült Budapesten a Parlament és a Szent Korona megtekintésével zárni, megkoronázva ezzel a résztvevők számára az összetartozás élményét" - foglalta össze tapasztalatait P. Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa, szervező.

amatorszinjatszok_2011

A projekt része volt A kisebbségi együttélés nehézségei és lehetőségei című drámaíró pályázat is, amelyre összesen 19-en neveztek be, köztük kezdő tollforgatók és neves, többkötetes írók is. A beérkezett pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el és értékelte ki. Az eredményhirdetést, díjazást az alkotók jelenlétében az elmúlt hétvégén tartották a balatonfüredi városi múzeumban. A nemzetközi zsűri a következő színműveket díjazta ifjúsági és felnőtt korosztályban: felnőtt kategóriában első díjas Balogh Róbert (Pécs) Lakodáré című színműve, második Fazekas István (Százhalombatta) Elvira c. munkájával, harmadik a marosvásárhelyi Madaras Orsolya a Borbála c. színművével. A zsűri különdíját kapta a Hargita megyei Papp Kincses Emese a Virrassz velem című lírai dokumentumregényének színpadi adaptációjával. Diák kategóriában első díjas a füredi Fabacsovics Lili (Dilemma), a zsűri különdíjasa a csíkszeredai Dragu Erika, a Francia fagyöngy szerzője.

amatorszinjatszok_2011

A pályázat véglegesen november 19-én, Rugonfalván, az idei Ekhós szekér nyomában találkozóval ér véget. Ekkor lesz utoljára együtt a három pályázó szervezet, és az őket képviselő magyarországi, szlovákiai és a projektben résztvevő 11 udvarhelyszéki színjátszó csoport - tájékoztatott László Judit projektfelelős, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."