Itthon » Közélet

Vadasmezőn létesült villanyhálózat

Korond község Vadasmező elnevezésű falurészének közvilágítási rendszerét avatták fel július 11-én.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Vadasmezo
Vadasmezo
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. július 12., 09:59
0 hozzászólás. 

Elkészült Hargita Megye Tanácsának Villamosítás Hargita megye villanyhálózattal nem rendelkező településein elnevezésű programja Vadasmezőn.

A Hargita Megye Tanácsa és Korond önkormányzata által finanszírozott munkálat összértéke 335 270 lej, amiből a Megyei Tanács 275 270 lejt és Korond 60 000 lejt különitett el a költségvetésből. A munkálat során a megyei tanács hozzájárulásából 4300 méter hosszú alacsonyfeszültségű villanyvezetéket, 3 db. transzformátorból és 102 villanyoszlopot állítottak fel, amelyek Vadasmezőn 16 családot juttatak vezetékes villanyáramhoz. A helyi tanács önrészéből a terveket és az engedélyek kiállítását finanszírozták.

VadasmezoAz átadás alkalmával Katona Mihály polgármester elégedettségének adott hangot, hogy Korond község 1967-ben elkezdett villamosítása mára a befejezés előtt áll, és az akkori lakosok unokái ma már használhatják a villanyáramot. A polgármester szavai szerint ezzel a beruházás is a fejlődés irányába viszi a települést, valamint további fejlesztési célként a tanyákhoz vezető út felújítását említette meg az országos vidékfejlesztési program 125 intézkedéséből. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a község önerőből fogja elvégezni a munkálatokat a következő 2–3 évben - mondta a polgármester.

Borboly Csaba, megyeitanács elnök szerint a villanyosítás ötlete 2008 tavaszán született meg, a kis települések felzárkóztatása céljából. Az volt a cél, hogy a lakosok elvándorlását megállítsák, illetve az elköltözötteket visszacsábítsák, újra benépesítve az elszigetelt településeket.

Vadasmezo„Az elmúlt években azt vártuk, hogy a kormány utal ki alapokat erre a célra, de mivel ez nem történt meg, a megyei tanács saját kezdeményezés alapján próbál huszonegyedik századi körülményeket teremteni a lakosoknak. A beruházások árán a telekárak emelkedése is várható és az elszármazottak visszaköltözése is, amit a remélhetőleg hamarosan felújított út is segít. A villanyhálózatra a lakosok az elkövetkező hetekben csatlakozhatnak rá" - mondta Borboly Csaba a jelen levőknek.

VadasmezoA megyei tanács kezdeményezésének sikerét, és a szülőföldön való megmaradás serkentését Katona Sándor, vadasmezői lakos beszámolója vetíti előre, aki szerint nem hitték, hogy valaha eljön ez a pillanat, de a múlt héten egy már több éve külföldön dolgozó fiatal jelezte hazatelepedési és házépítési szándékát. 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."