Itthon » Közélet

A romló város: nem tudjuk megbecsülni a parkunkat?

Hiába újították fel, egyesek azóta se férnek el tőle. Újabban festékszóróval ráírnak a térkőre, fát lopnak, növénytartót törnek össze. Nem tudjuk megbecsülni a parkunkat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/park1008
Itthon_Kozelet/park1008
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. augusztus 10., 17:17
7 hozzászólás. 

Szebb, jobb, látványosabb és élmény benne sétálni – amióta a városi parkot felújították, teljesen más képet mutat a régi állapotokhoz képest. De az is látszik, hogy egyes városlakóknak nem kell az új park, illetve azért kell, hogy tudjanak facsemetét lopni, cserjét kitaposni belőle, leszerelni a szomjoltó fémszerkezetét. Sietve tesszük hozzá, hogy remélhetőleg ők vannak kisebbségben és nem a parkot megbecsülni tudók.

Itthon_Kozelet/park1008

 

Néhány nappal ezelőtt például látványos rongálás helyszíne volt a park főút felőli része: a Tomcsa-szobor baloldalán levő tujatartó cserepet valaki összetörte. Mint megtudtuk, korábban is volt feldöntve a cserép, de akkor nem tört össze. A városháza munkatársa, Kelemen Klára arról számolt be, hogy kicserélik mindkét tujatartót. Azt is közölte, hogy statisztikáik szerint idén összesen hét fát törtek össze és kettőt vittek el – persze a több száz fa közül ez elenyészőnek tűnhet, de hadd tegyük fel másképp a kérdést: aki virágot lop, az rossz ember nem lehet, de aki földlabdával együtt fát lop, az milyen ember?

 

S milyen ember az, aki felírja festékszóróval a park térköveire a fenti obszcén mondatot? Magából a feliratból is arra következtethetünk, hogy az illető nem lehetett valami nagy észkombájn, ráadásul helyesírási hibát is vétett.

 

Itthon_Kozelet/park1008

Nem messze tőle rajongása tárgyának nevét is felviszi emberünk a térkőre: Scooter. Szép. Csak mi lenne, ha a házára, ajtajára írná fel, s nem arra a sétányra, ahol esetleg olyanok jönnek-mennek nap mint nap, akik egyrészt utálják a Scootert, másrészt meg fát fogadtak örökbe a környéken?

 

Továbbmenve milyen ember az, aki a cserjét kitapossa, aki arra sem képes, hogy a lába elé nézzen és milyen ember az, aki a park alsó részén (a stadion mellett) azzal szórakozik, hogy quaddal végighajt a fűben? Abban a fűben, amit eredetileg arra szántak, hogy kisgyerekek futkorásszanak, esetleg kamaszok heverésszenek rajta a délutáni napsütésben. Milyen ember az, aki attól a néhány kis szomjoltó kúttól sem fér el és kitöri a vízpumpáló szerkezetet belőle?

 

A hivatalban azt is megtudtuk, hogy nagyobb rongálási hullámra számítottak az előző évek tapasztalatai után. Kiderült, rendőrségi feljelentést is tettek a facsemeték ellopásáért, a rendőrök pedig nyomoztak ismeretlen elkövetők után, de visszajelezték a hivatalnak, hogy nem tudták előállítani a tettes(eke)t.


Tény az is, hogy nagyobb rongálási hullám tavasszal volt, s talán az is visszafogta vandálékat, hogy nyáron többen látogatják a parkot, még éjszaka is. Az sem mellékes, hogy tavasz óta egy őrző-védő cég emberei járőröznek a városközpontban s néha a városi parkban is tiszteletüket teszik – valószínűleg ez is levesz vandáljaink lendületéből, fölös energiájukat másutt vezetik le.

Itthon_Kozelet/park1008


Ami a szemetelést illeti, itt-ott lehet eldobott fagyi- és cigarettadobozt látni, de nem olyan vészes. Mármint ahhoz képest nem, hogy nap mint nap látni olyat a városközpontban is, hogy a jégkrémes vagy csokis papírt egyesek olyan nemes egyszerűséggel dobják a járdára, mintha annak mindig is ott lett volna a természetes helye.


S ha megszólítod, még ő szól vissza, s különben is ők többen vannak. Hadd legyenek többen. Csak lehetőleg ne járjanak a parkba.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lacass
2011-08-10 18:37:59
Minden hova tudnak tenni fel kamerákat, miért nem tesznek oda is egy párat?
avatar
hahaha
2011-08-10 19:02:44
Azert nem tesznek, mert akkor jonnek a kommenthuszarok es kezdik , h nekik sertik a jogaikat...bezzeg az nem serti oket, h lassan a vandalok mindent tonkretesznek...meg aztan erdekes jelenseg , h mostanaban bizonyos emberek este-ejjel a kozpontban amit lemuvelnek. Pedig kamera van elvileg, de ugy latszik h semmit nem er...es az ilyen rongaloknak minimum a kezet kene levagni :)
avatar
zterex1
2011-08-10 22:34:41
Kamerát a parkba! Amíg van amiért.
avatar
tamasandy
2011-08-12 12:29:02
Rongalas...hat igen.Arrol senki nem panaszkodott, hogy sokszor az ember nem mer bemenni fenyes nappal a parkba, mert attol fel, hogy belekotnek a kedves romak.
Ott alusznak a padokon, mindenkihez odamnnek cigarettat koldulni, ha nem adsz akkor lekopnek v jol megvernek, es ha adsz akkor is beled kot, mert megkerted szepen tavozzon, mivel megkapta amit kert.
Felhaborito, hogy az ember sirva kell kimenekuljon a parkbol, es nem mersz raszolni mert a kezeben egy uveg, amivel barmikor jol fejbe vaghat. Nem lenne megoldhato a sok kamera helyett, hogy a parkban legyen egy ejjel-nappali or?
avatar
lajosfia
2011-08-27 11:07:32
Szívet melengetően szép pedig a városotok- május végén, június elején töltöttünk ott egy hetet, és csodálatos volt..vigyázzatok rá nagyon, mi meg majd itthon, a Balaton fölött a miénkre.
avatar
bugzsi
2011-11-22 18:22:59
Csatlakozok Lacass-hoz kamerakat kellene felszerelni,akar tobbet is.A tetteseket pedig megbuntetni,es kozmunkara kuldeni,hadd tudja meg mindenki mit csinalt.
avatar
bugzsi
2011-11-22 18:24:30
KAMERAT VAZZE!!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."