Itthon » Közélet

Megszépül a gimnázium bentlakása

Felújítják a gimnázium bentlakásának utcafrontját – a majd' százhúsz éves épület egykor az iskola főépületeként szolgált. A mostani szépítésen kívül is lenne még javítanivaló.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/gimi_intri1708
Itthon_Kozelet/gimi_intri1708
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. augusztus 17., 13:06
2 hozzászólás. 

A Tamási Áron Gimnázium bentlakásának utcafrontja más köntösbe öltözik: a Márton Áron tér egyik ékessége a tanévkezdésig megújul. Azonban nem az épület egészét, csak a frontot javítják ki és festik újra – tudta meg honlapunk Laczkó Györgytől, a gimnázium igazgatójától.

Itthon_Kozelet/gimi_intri1708

Az épület homlokzatáról hullott a vakolat, a stukkók. Egyszóval veszélyes volt – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a felújítást abból a pénzből végzik, amit a katolikus egyház kapott bérként a várostól. Fedni is kellene, hiszen a cserepek is régiek, de erre egyelőre nincs fedezet. Az épület egyik oldala (a Benedek Elek Pedagógiai Líceum felőli) is felújítást igényelne – Laczkó szerint utóbbira van ígéret a polgármesteri hivataltól. Az épületben általában százötven diák lakik a tanév alatt, nemcsak a gimnázium tanulói.

Itthon_Kozelet/gimi_intri1708

Ami a korhűséget illeti, mind a díszeknél, mind pedig az ablakoknál arra törekednek, hogy az utcafront a lehető legeredetibb legyen a felújítás után. Például a korhadt, régi ablakokat kiemelték a helyükről, külön újították fel, majd visszahelyezték, az épület színét az eddigi zöldről egy árnyaltabb, szürkészöldre változtatják. Laczkó még hozzáfűzte, hogy a helyi Rotary Club tavaly nyáron a bentlakás épületének egy, míg idén két hálószobáját teljesen felújíttatta.

 

A névadó is ide járt

A Római Katolikus Főgimnázium régi épületei a 19. század végére elavultak, szűknek bizonyultak. Az új, neoklasszikus épület 1890-1891-ben épült meg a környékbeli falvak hozzájárulásával. Az építkezést Lengyel Gergely és fia, János, illetve Gyertyánffy Gábor vállalkozók végezték. A tanítást 1892 őszétől már itt kezdte a tantestület és a diákok, a századelőn ide járt iskolába többek között Tamási Áron is.

Itthon_Kozelet/gimi_intri1708

Az archív felvétel Vofkori György: Székelyudvarhely – Várostörténet képekben című könyvéből származik.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bencze_andy
2011-08-17 21:52:54
Bentlakás
Így igaz, nagyon szép a gimnázium bentlakásának épülete, de sajnos nem igazán tudunk gyönyörködni benne az a 8-10 óriásira felnőtt fenyőfa és a baloldalon elhelyezkedő talán borostyán miatt. A fenyőfák annyira magasak, hogy vihar esetén talán az épületekre is és az arrajárókra is veszélyesek lehetnek, nem beszélve arról, hogy eltakarják a bentlakás épületét. Úgy gondolom, hogy sokkal szebb lenne a bentlakás környezete, ha a fenyőfákat kivágnák és helyettük alacsonyabb fákat ültetnének. Készítettem pár fényképet is, azokat elküldöm a szerkesztőségbe. Tisztelettel, Bencze Andy.
avatar
erzsoci
2011-08-19 11:03:17
Szerintem mostmar tenyleg ideje volt, hogy felujitsak. Ahhoz kepest, hogy a nagy GIMI hez tartozik szegyenletes, omladozo falak, agyonfagyot diakok, s meg sorolhatnam...Palyazni kell tisztelt Igazgato Ur palyazni, mind ahogy a Kos Karoly Szakkozepiskola vezetosege is tette! Mostmar nagyon szep es meleg az iskola es a bentlakas(tapasztalat) is. A palyazas nem szegyen de az omladozofalak annal inkaabb. :cheer:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."