Itthon » Közélet

Székely gyümölcsözön a műgyepen

Szinte mindenki különleges lekvárt kínált, aki nem, az megbolondította a jól bevált ízeket. Idén a homoktövis volt a menő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/gyumifeszt2011
Itthon_Kozelet/gyumifeszt2011
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. szeptember 26., 17:29
0 hozzászólás. 

Első pillantásra a helyszín egy kissé meredeknek tűnt, de nem a pálya dőlésszöge miatt, hanem sokkal inkább az azt borító műgyep miatt. Először idegenkedtünk a műgyepen pihenőhelyként szolgáló szalmabáláktól, de a végére a kettő hatása, mint a sok lekvárkülönlegesség, egységes egésszé érett össze.

Itthon_Kozelet/gyumifeszt2011

 

A firtosváraljai standnál kezdtük a kóstoló-körutat. Itt árulták el, hogy a homoktövisből készült ínyencségből elég napi egy kávéskanálnyi – ezzel annyi vitaminhoz jutunk, mintha egy adag C-vitamint vennénk a szervezetünkhöz. A kis bódéknál persze nem csak gyümölcsöt és az ebből készült finomságokat kínálták, hanem szinte mindent, ami ehhez kapcsolódik. Így ettünk például hecserlilekváros lángost.

III. Lekvárfőző verseny

17 település nevezett a lekvárfőző versenyre, ahol idén a kecsetiek somlekvárja bizonyult a legfinomabbnak. Második helyen az oroszhegyiek erdei gyümölcsös lekvárja végzett, harmadik pedig a csekefalviak levendulás baracklekvárja lett. Az előző két versenyt a kénosiak nyerték.

Az ülkei kiállítók megbolondított mézes szilvát kóstoltattak. Ebben az ízkombóban az örültséget előidéző hozzávalók a som, a málna és a rum voltak. Készült válságlekvár is, ami attól volt spórolós, hogy olcsó alapanyagokból és a lehető legkevesebb cukor hozzáadásával főzték: cukkini, barack, sütőtök – ez utóbbi volt a cukorpótló. Ízleltünk szilvát erdővarázzsal, amiben a málna varázsolta el az ízlelőbimbókat.

A sok újdonság mellett a hagyományokra is figyeltek, hiszen készült szilvalekvár üstben, tartósítószer és cukor nélkül. Arra a kérdésre, hogy gyümölcsből még mit szoktak készíteni, egyértelmű volt a válasz: pálinkát. Persze nagyobb kínálat volt szörpből, gyümölcsléből és lekvárokból.

Farkaslaki különlegességek mellett találtunk a vadhúsok mellé ajánlott zölddió befőttet, és kis mennyiségben is aromás rózsalekvárt. De főztek hagyma-, rebarbara- és zöldparadicsom-lekvárt is.

Az idei fesztiválon külön stand jelezte, hogy a gyümölcsből finom tea is készülhet, és ha ezt jól szeretnénk elkészíteni, akkor tanácsot is adnak hozzá. Meglepett a nagybetűvel hirdetett Teatanácsadó – kiderült, két lelkes tanárnő, Balog Melinda és Moldován Szeredai Noémi kezdtek el teákkal foglalkozni hobby szinten és a tavalyi Gyümölcsfesztiválon jött az ötlet, hogy ezt osszák meg másokkal is. A teatanácsadóktól érdeklődve megtudtuk, hogy idén a homoktövis volt a menő. Magas C-vitamin tartalma miatt ezt a növényt keresték a legtöbben.

Itthon_Kozelet/gyumifeszt2011

 

Érdemes kúra-szerűen, azaz egy hétig fogyasztani egy teát, így lesz igazán hatása. Az sem mindegy, hogy hogyan készülnek el az itókák: vannak, melyeket forrázni kell, amiket főzni (galagonya), és olyan növény is van, például a csipkebogyó, amit hidegen ajánlanak. Ezeket 24 órán át érdemes áztatni, akkor lesz ízletes a nedű. Minden tanács közül a legfontosabb, hogy a gyógynövényekből készült teákat cukor nélkül érdemes inni, így lesz igazán hatásuk.

Jövőre fel kell kötniük a kötényt azoknak a háziasszonyoknak, akik újdonsággal akarják elkápráztatni a nagyérdeműt – a székely leleményesség elkel a IV. Gyümölcsfesztiválon is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."