Itthon » Közélet

A romló város: plakát plakát hátán

Nem mindegy, hogy hová ragasztjuk. Az sem, hogy mit tartalmaz. Mégis, hová lehet plakátolni Udvarhelyen és hogyan? Megnéztük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/plakatolas2709
Itthon_Kozelet/plakatolas2709
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. szeptember 27., 14:05
0 hozzászólás. 

Ahol lehet

Nincs sok plakátolásra kijelölt hely Székelyudvarhely területén – a legfőbbek azok, amelyek még a múlt rendszerből maradtak, az ún. kék hengerek, amelyek a lakótelepek vagy a városközpont legforgalmasabb részein vannak elhelyezve. Ilyenek a Kossuth utcai (a Siculus Ifjúsági Ház előtt), a Városháza téri (a Kossuth sarkán), a Tábor-lakótelepen (a Horizont üzlet előtt) és a Bethlen-lakótelepen (Céhek és Győzelem utcák találkozásánál) levők, illetve téglából és fából készült az, ami a Kisköved sarkán áll.

Itthon_Kozelet/plakatolas2709

Fotók: Kakasy Botond

 

Maradt olyan plakátolótábla is, ami még az egykori mozihoz köthető: ilyen a Győzelem utcai posta előtti üveges fatábla, felette még a CINEMA felirat is kivehető. Tiszta nosztalgia, egykor a Pókember vagy a Nem élhetek muzsikaszó nélkül kézzel írt plakátja díszelgett, ma ugyanitt vásárra vagy koncertre hívnak.

Itthon_Kozelet/plakatolas2709

 

És nagyjából ennyi. A polgármesteri hivataltól megtudtuk, hogy aki plakátolni szeretne, típuskérést a városgazdálkodási osztályon tud benyújtani, ez tartalmazza a rendezvény megnevezését, időpontját, stb. Azt is világossá kell tenni, hogy hány plakátot szeretne az illető kihelyezni és milyen méretűeket, mert ennek alapján számolják ki az árát.

Egy négyzetméternyi plakátolás tíz lejbe kerül, az engedély 30 napig érvényes, kizárólag az erre kijelölt helyeken, vagyis az előbb felsorolt lehet elhelyezni. Azt is megtudtuk, hogy nem megfelelő plakátolásért büntetést nem szabtak ki az utóbbi években, csak szóban figyelmeztettek.

A hirdetőtáblákon felhalmozódott, egymásra ragasztott plakátokat a hivatal a szociális juttatásban részesülőkkel szokta levetetni: évente néhányszor van ilyen akció, jövő hónapban is lesz. Jó hír, hogy jövő tavaszra tervezi a hivatal, hogy új plakátolóhelyeket állít fel, a régieket pedig eltünteti.

 

Ahol nem lehet

A plakátokat tilos a buszmegállókban kiragasztani, a villanypóznákra pedig csak akkor lehet, ha erre az Electrica Rt. helyi kirendeltségén engedély kérünk (összesen kb. 1200 ilyen oszlop van a város területén). Ám a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon kevesen kérnek engedélyt, mindenki oda ragaszt, ahová tud. A lakótelepi buszmegállók megfigyeléseink szerint annyira tele vannak, hogy sok helyen ki se látni az átlátszó plexin.

Itthon_Kozelet/plakatolas2709

 

A villanyoszlopokon kívül is vannak olyan alapeszközei az áramszolgáltatónak (pl. fémdoboz, transzformátorház), amire szintén ráragasztnak, de a gázszolgáltató dobozain is sokszor díszeleg egy-egy plakát. Tömbházak oldalán is van plakát Udvarhelyen, garázsajtón is, illetve a még álló köztelefonok fülkéin is. Szintén tilos az üresen álló, bérlőre vagy vásárlóra váró üzletek ablakaira ragasztani – a gyakorlat azt mutatja, hogy egyesek teleragasztják azokat is. Aztán szedje le a bérlő vagy a tulajdonos.

 

Ahol lehetne, de...

Újabban a forgalmasabb üzletek bejáratain is tűnnek fel kisebb-nagyobb plakátok, reklámok – ezeknél az íratlan szabály az, hogy az üzletben szóbeli engedélyt kérünk rá, majd a rendezvény vagy reklámkampány lejárta után eltávolítjuk. Ugyanez a helyzet a magánházak kerítéseinél – ha a tulajdonos megengedi, akkor lehet, másképp nem.

Például a Bethlen Gábor utcában (az unitárius templom melletti fakerítés) évekig mindenki ragasztgatott, aztán a tulajdonos lefestette a kerítést és kitett egy „Plakátolni tilos!" táblát – azóta ért mindenki a szép szóból.

Néhány évvel ezelőtt (választási kampány idején) az is előfordult, hogy a tulajdonos megunta, hogy állandóan politikusok arcaival, illetve ígéreteivel van tele a kerítése és egyszerűen leszaggatta őket.

Itthon_Kozelet/plakatolas2709

 

Tény az is, hogy egyik-másik plakát – amellett, hogy gusztustalan, rengeteg helyesírási hibát is tartalmaz (bár ezt nem csak a plakátok esetében tapasztaltuk), de a legfontosabb, hogy a villanyoszlopokról és a plakátoló helyekről lelógó szakadt plakátok rontják a városképet.

Itthon_Kozelet/plakatolas2709

 

Ami még a plakát eltávolításhoz tartozik: vannak olyanok is, akikbe szorult némi jóérzés – miután rendezvényük lejárt, veszik a fáradtságot, és eltakarítják plakátjukat onnan, ahova különben sem lett volna szabad felragasztaniuk. Ami meg a plakátolás kultúráját illeti, nem szép dolog olyan rendezvényt hirdető plakátra ráragasztani, ami még nem járt le, illetve az sem, ha egyetlen rendezvény falragaszával az egész használható felületet leragasztják, semmibe véve másokat.

Választási plakátok: csak kijelölt helyen!

A választási kampányt szabályozó törvény szerint a politikai pártokat, független személyeket népszerűsítő plakátokat csak az arra kijelölt helyeken lehet kiragasztani.

A kampányok kezdetekor Székelyudvarhelyen is fel szokták állítani a sárga táblákat a lakótelepeken és a város forgalmasabb részein, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy ilyenkor nem csak a hagyományos plakátolóhelyeket, hanem épületek, intézmények bejáratai és minden elképzelhető tenyérnyi-talpalatnyi hely megtelik politikusportrékkal, pártjelképekkel, jelszavakkal, ígéretekkel. Készülhetünk, jövőben helyhatósági és parlamenti választások is lesznek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."