Itthon » Közélet

Az élvonalba szavaztatjuk a vágási tölgyet

A vágási tölgy az Év Fája lehet Romániában – stábunk a fa árnyékában járt, meghallgatott egy rendhagyó történelemórát, és szavazási lehetőséget is biztosított.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/vagas0610
Itthon_Kozelet/vagas0610
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. október 06., 17:47
0 hozzászólás. 

Majdnem egy hónapja indult el a szavazás s a Három Hegy Ifjúsági Egyesület által benevezett vágási tölgy egészen jól tartja magát: egyedül egy háromszéki fa előzi meg, de október végéig még sok idő van és sok lehetőség a szavazásra. Amennyiben a vágásiak famatuzsáleme nyer, a környéken egy kis park és egy játszótér létesül a verseny díjából.

Az Udvarhelyi Hírportál stábja a héten ellátogatott Vágásba – a Dobóval „összenőtt" település Márton Áronról elnevezett általános iskolájába kopogtunk be, ami alig néhány méterre van a templomtól és a versenyző fától. Az iskola 78 diákja és hét tanára között voltak olyanok, akik nem szavaztak, így a templom lépcsőjére, a hősök emlékművére leülve ezt megtehették szerkesztőségünk egyik gépén.

Itthon_Kozelet/vagas0610

Szőcs Andor koordinátor-tanár az iskolában elmondta, hogy a tölgyfa-szavazásról „tud mindenki, s akinél van internet az szavazott is", megjegyezve, hogy Vágásnak csupán 220 lakója van, s nagyrészük idős ember.

A katolikus templom mellett kilenc tölgyfa áll – eredetileg tizenkettő állt itt, de egyet ágyúgolyó talált el, kettő pedig annyira elkorhadt, hogy néhány évtizeddel ezelőtt kivágták.

Itthon_Kozelet/vagas0610

Vágás központjában Zakariás Magdolna nyugalmazott tanárnővel is találkoztunk, aki egy rögtönzött, de rendhagyó történelemórát is tartott stábunknak. Megtudtuk, hogy Vágás nem egy dobásra van Dobótól és fordítva, így Dobó sem a távolságról kapta nevét.

A két kis település fokozatosan „közeledett" egymáshoz, mígnem összeért. Vágás mindig megmaradt katolikusnak, a reformáció elterjedése után is, s ezt az 1444-ben ide telepedett rabkiváltó szerzeteseknek is köszönheti – akárcsak a tölgyfákat.

Több vallási villongás is volt az itteni lakók között, a ma is álló katolikus templom 1843-1851 között épült. A templom bejáratánál (az öreg tölgyfák árnyékában) az idős tanárnő is leadhatta szavazatát, így a vágásiak tölgyfája még egyet araszolt előre.

Szavazni egyébként az Év Fája honlapján lehet, de a tölgy Facebook oldalára is érdemes ránézni. A Három Hegy Ifjúsági Egyesület tagjai kedden Fenyéd mellett egy villámcsődületet tartottak, ahol a lelkes emberekből kirakott két szót siklóernyőből fényképezték le.

Ha még nem szavaztál, akkor ne késlekedj, irány az Év Fája honlap, támogasd te is a vágási tölgyet, hogy megnyerhesse az Év Fája címed. Győzd meg a barátokat, rokonokat, ismerősöket – néhány kattintás az egész!

Fotó: Kakasy Botond, Csedő Attila



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."