Itthon » Közélet

Jelzőlámpa, ami járdára kényszerít

Mindenki tudja, hogy mit jelent a piros, a zöld, ki közlekedhet az úton és ki a járdán. Mégis a sárgánál gyorsítunk, és félig a járdára hajtva vesszük a kanyart.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_kozlekedj_okosan/04_jelzolampa
Egyeb_kozlekedj_okosan/04_jelzolampa
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. október 19., 08:45
10 hozzászólás. 

Amikor a sofőrök nem tudják megoldani egymást között elegánsan egy útkereszteződés használatát, akkor azt irányított kereszteződéssé avanzsálják. Ennek egyik automatizált és gyakran alkalmazott formája a jelzőlámpás útkereszteződés. Most sokan legyintenek, hogy ezt nem kell ragozni, ha piros megállok, ha zöld megyek.

Egyeb_kozlekedj_okosan/04_jelzolampa

 

De van, amikor a piros nem piros,

vagy a zöld nem zöld. Furán hangzik, de a piros ellenére mégis egy kis figyelmességgel a megfelelő helyen zöld utat is kaphatunk. Fontos, a figyelmesség nem összetévesztendő a leleményességgel, amit mi, sofőrök gyakran megteszünk. Ha a piros jelzés mellett jobbra mennénk, és ennek lehetőségét zöld nyíl jelzi, akkor megtehetjük, amennyiben van elegendő helyünk, és elengedtük azokat, akiknek elsőbbségük van.

Egyeb_kozlekedj_okosan/04_jelzolampa

Ugyancsak előfordulhat, hogy zöld jelzésünk van, de az általunk keresztezett gyalogátkelőnél is zöldet mutat a lámpa. Ilyenkor mindig a gyalogos élvez elsőbbséget. Felénk annyira nem jellemző, de nem árt tisztában lenni, hogy a kereszteződésben a szemből közlekedőknek is lehet zöld. Ha keresztezzük egymás útját, akkor jobbkéz-szabálynak megfelelően elsőbbséget kell adnunk.

 

A sor nem egyenlő a sávval

Szűkösre tervezett utcáink elég kevés helyen engedik meg a két sáv lehetőségét, így a város több útkereszteződésében is egy szélesített sávot alakítottak ki. Ez csak akkor tud működni, ha a kereszteződésbe érve megfelelően sorolódunk, különben elzárjuk azt a „fél sávot", amin a jobbra haladók el tudnak csorogni. A helyzetet tévesen értelmező leleményes (és nem figyelmes) sofőrök gyakran felhajtanak a járdára vagy a kocsioszlopot balról előzik meg, és vágnak a sor elé. Mindkét művelet nem csak szabálytalan, de nagyon veszélyes a forgalomra és a gyalogosokra nézve.

A jelzőlámpa harmadik színe a narancssárga. Ezt a sofőrök szeretik tévesen értelmezni, és kibúvóként használni. A törvény szerint, ha sárgára váltott a lámpa, akkor meg kell állni. Kivétel, ha a megállás már nem lenne biztonságos. A pár másodpercig tartó narancs jelzés ideje arra szolgál, hogy azoknak, akik éppen a kereszteződésben vannak, legyen idejük kijönni, mielőtt indul a következő sor, és azoknak, akik a piros miatt állnak, legyen idejük felkészülni az indulásra.

Amíg az útkereszteződésben filmeztünk, arra a megállapításra jutottunk, hogy az udvarhelyi sofőrök nagyobb része alkalmatlan eme táv felmérésére, és jelentős többségük áthajt a sárgán.

 

Indulok, csak keresem az egyest

Nem tesz jót az autónak a tengelykapcsoló (kuplung) folyamatos nyomva tartása, így egy hosszabban tartó pirosnál nyugodtan vegyük ki üresbe. De, hogy a sort ne tartsuk fel és az utolsó autó is átérjen a zöldön, rá kell készülnünk az indulásra.

Ahol van visszaszámláló, ott könnyű a dolgunk, ahol nincs ekkora szerencsénk, ott egy perc után már készülődhetünk a rajtolásra. Udvarhelyen másfél percnél hosszabb ideig szinte egyik jelzőlámpa sem várakoztat.



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
robertandras
2011-10-19 10:19:53
Ugyes
Ez jo kis riport volt! Ugyes! Sok ilyet meg!

Udv! Robert
avatar
zterex1
2011-10-19 11:34:45
Erőltetik a jelzőlámpát, de ahhoz infrastruktúra is kell, hogy jól működjön:
több sávos út. Ezért elfogadható a Szupernél, de nem jó a terelőút 4 lámpájánál. ( az első a bethlenfalvi, ott is szinte jó lenne, ha a fentről jövőknek és a Bethlen negyedieknek is két sávjuk lenne.)
avatar
Szatee
2011-10-19 12:00:05
Dehogynem
"Felénk annyira nem jellemző, de nem árt tisztában lenni, hogy a kereszteződésben a szemből közlekedőknek is lehet zöld."


Nem jellemző de jelen van. Ha Csíkszereda felől érkezem a terelőúti jelzőlámpákhoz és balra szeretnék kanyarodni a Lakatosok utcájába, ha én zöldet kapok, szemből is zöld a többieknek, így akkor tudok befordulni ha elfogynak az autók vagy valaki beenged...
avatar
nakiakiraly
2011-10-19 12:48:50
csakazértis
Nehogy már a táblák mondják meg, hogy mit tegyek. Kicsi a város, nincs infrastruktúra így azt csinálok amit akarok.
avatar
kópé
2011-10-19 13:23:10
Bizony!
Végre egy szakember, aki ért is ahhoz, amit csinál de nem utolsósorban helyes magyarsággal el tudta mondani amit akart.(Valószínüleg többen is vannak ilyenek csak nem jutottak szóhoz ezúttal). A sofőriskolák tankjönyveit is ilyen szakemberek kellene lefordítsák magyarra, nem olyanok akik nem tudnak rendesen magyarul!!!
avatar
tomi69
2011-10-19 14:01:07
eszrevetel
mostmar 3 riport utan elkelne egy microport (mikrofon) a zaj kiszurese erdekeben.profeszionalisabb video letrejottehez legalabb programmal megioldani ha elmegy egy jarmu hallatszodjon a hangja az alanynak rendesen.amugy jok temak !
avatar
Soós Róbert
2011-10-19 15:00:27
Igen, elkezdtünk gyűjteni egy rendes kamerára, aminek van mikrofon bemenete. A borkán már megvan. Mostmár csak a pénzt kell beletegyük.
avatar
pippo
2011-10-19 17:37:16
Gratulálok srácok, jó úton haladtok !!!
avatar
bungyurke
2011-10-22 14:50:56
Ideje...
Gratulálok.Megtaláltátok végre a helyi közlekedés "fájó pontjait", és a legmegfelelőbb embert is a problémák orvosolására.Tetszik a sorozat!Bármikor hajlandó vagyok én is pótolni az "borkánypénzetekbe" :D
avatar
Optimus
2011-11-16 19:21:32
Korforgalom kell .... meg .... meg .... meg ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."