Itthon » Közélet

Rus Sándor: felmondástól felmondásig

2006-2007 között, az Urbana történelmének legzavarosabb, legnehezebb és legsötétebb időszakában, egy évig volt a közüzemek igazgatója. Rus Sándorral beszélgettünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. október 21., 13:37
0 hozzászólás. 

Az Urbana Rt. története, valamint az udvarhelyi fűtés-, illetve melegvíz-szolgáltatással kapcsolatos problémák cseppet sem új keletűek – ezt a jelenlegi igazgató, Ráduly Mihály is jelezte nemrég honlapunknak adott interjújában.

Bedohazi

A témába jobban beleásva jutottunk el Rus Sándorhoz, aki 2006. augusztus elejétől 2007. őszéig állt az Urbana Rt. élén. Rus eredeti szakmája öntőmérnök, a fent jelzett időszak előtt sokáig Szentegyháza polgármestere, majd a Tourinfo iroda vezetője volt – az Urbanás időszak után külföldön dolgozott, jelenleg egy megyeszékhelyi áruház vezetője. Interjúnkban az udvarhelyi közüzemek élén eltöltött időről, az akkori problémákról faggattuk.

Kinevezése után milyen állapotokat talált az Urbanánál?

2006 nyarán az akkori igazgató, Andorkó János felmondott az Urbanánál – nem véletlenül, hiszen nagy tartozás volt felhalmozva a gázszolgáltató felé. Akkoriban többszörös meccs volt az E-On-nal. A gázszolgáltató többször adott halasztási időszakot, mert az Urbana pénzügyileg nem állt jól. Az állami és a helyi támogatások nem jöttek, nem egy hullámhosszon mozgott az önkormányzat és az Urbana vezetősége, s ez odavezetett, hogy Andorkó lehetetlennek látta a helyzet megoldását. Engem az akkori önkormányzat nevezett ki hivatalosan. Első körben felmértük a problémákat.

Probléma sok volt, de melyik volt a legnagyobb?

A gázas, de akkoriban Szász Jenő polgármesternek az volt a fontos, hogy olyan igazgató legyen, akivel tud egy hullámhosszon beszélni.

Önök korábban, még polgármesterként, ismerték egymást?

Igen, és azt mondtam, hogy mindaddig, amíg korrektnek és egyenesnek látom a dolgokat, addig ugyanazon a hullámhosszon fogok beszélni vele. A hatalmas nagy tartozás megvolt, felmentünk tárgyalni Vásárhelyre az E-On-hoz, többször is, mert nehéz volt egyezkedni. Azt elértük, hogy amennyiben novemberig kifizetjük a tartozást, akkor nem állítják le a gázszolgáltatást. Ez a tél kezdetén volt – akkor már az Urbanának semmi hitele nem volt, mert több mint egy éve halasztgatták a tartozás törlesztését. Diplomáciai játszma volt, sok embert megkerestünk Bukarestben is, és valóban komoly összegek érkeztek – de nem annyi, amennyi kellett. Nem állt szóba az E-On, pedig annyiszor felmentünk, hogy már minden kanyart ismertünk. A végén csak elfogadták.

 

Amikor Udvarhely hetekig fázott


De 2006 őszén mégis hetekre elzárták a gázt, jól emlékszem, hiszen én személyesen is villanymelegítőt kellett vegyek.

Igen, októberben, akkor már hideg volt. És kellett valamit lépni, mert az E-On nem állt szóba, és jött a privatizálás ötlete, mint megoldás. A város vezetősége utánanézett, hogy melyik az a vállalkozó, amelyik felvállalja, hogy úgy kapja meg a szolgáltatást, hogy a nagy adóságot is átveszi. Mivel a probléma nem a víz-szolgáltatással volt, hanem a fűtéssel, szétválasztottuk a kettőt, hogy egyik ne akassza a másikat.

Ekkor jött létre az Aqua Nova Hargita és a Termo Hargita.

Igen, s egyúttal a közszolgáltató 230 alkalmazotti létszámát is csökkentettük, mert egy régi típusú, nehézkesen működő vállalat volt.

Hányan maradtak a két cégnél?

A kettőnél, ha jól emlékszem körülbelül 110-en.

Melyik két cég lépett be Magyarországról?

Az Aqua Nova debreceni cég, a területen a legsikeresebb, vezérigazgatója a Magyarországi Vízszolgáltatók Egyesületének az elnöke is volt. A Termo egy siófoki cég volt – szerződésben leírta, hogy átvállalja az adósság kifizetését, ütemezve. A vásárhelyieket azzal győzködtük, hogy a tartozás egy részét mi kifizetjük, a többit pedig a siófokiak. Az E-On erre is nemet mondott – azt mondták, hogy elfogadják, hogy ki akarják fizetni, de nem adják vissza a gázt. Ez volt az a pillanat, ha jól emlékszem 2006. november 6-án, amikor már kritikus volt a helyzet, amikor ismét lett fűtés.

 

A privatizálás kényszerlépés volt


Igen, akkor már tüntetés is volt...

Meg kellett adni a gázt, s ezért kényszerlépés is volt a privatizálás, mert tél elején voltunk. Megkezdődött a Tábor-negyedi kazánház modernizálása, jöttek állami pénzek. A lakószövetségekkel őszinte és reális párbeszéd kezdődött, részt vettünk a gyűléseken, az emberekkel közvetlen dialógus folyt, törekedtünk arra, hogy közösen okoskodjuk ki a megfelelő megoldást.

2007 novemberében mégis felmondott. Miért?

Azért, mert a siófoki cég, a Termo Hargita nem tartotta be a szerződésben írt kötelezettségeit és véleményem szerint a tevékenységét sem végezte profi módon.

Az E-ON-nal szembeni adóssággal, amit a siófokiak megígértek, hogy kifizetnek, mi történt?

Ha jól tudom, nem törlesztették, habár odajutottunk, hogy napirenden voltunk a gáz fizetésével. De úgy voltunk napirenden, hogy a pénz mindig az utolsó pillanatban jött össze, nem volt biztonság. A kellemetlenség az volt, hogy mivel nem fizették ki, nem tudtuk az egész adósságot törleszteni. A privatizálás 2006 október-novemberében megvolt, s egy év múlva még mindig az Urbana fizette a gázszámlákat az E-Onnak. Nem volt korrekt dolog, s nem tudtuk rávenni a Termót, hogy annyira fizesse ki az adósságokat, hogy tudja átvenni a szolgáltatást, s akkor ő az E-Onnal rendezi. Az Urbana mindig bele volt keverve ebbe.

A Termo Hargita mellett az Urbana is megmaradt?

Meg kellett maradjon, volt hat-hét alkalmazottunk. Úgy privatizálódott, hogy kaptunk egy keretet, amivel továbbra is tudta az Urbana a szolgáltatást adni – ebbe mindenki beleegyezett a város vezetőségében.

Az ún. retúrvezetékeket az ön idejében szüntették meg, vagy előtte?

Pontosan nem emlékszem, azt hiszem, hogy egy része ki volt véve. Az új, Tábor lakótelepi kazánház tervei már megvoltak, a kazánok is megérkeztek, az udvaron voltak. Terv volt az új fűtési rendszer kialakítása, de úgy tudom, hogy nem az én időben vágtuk le a visszaforgató vezetékeket.

Igazgatósága alatt hányan váltak le a rendszerről?

Amikor felmondtam, kb. háromezer-ötszázan maradtak a rendszeren. Pontosan nem tudom, hogy hányan váltak le, de volt egy ütem, voltak leválások. Ha jól tudom, akkor ez a szám éppen csökkenőben volt azért, mert megépült az új kazánház, és ez reményt adott az embereknek, hogy távhőszolgáltatás jobban fog működni, olcsó lesz, biztonságos.

Az ön felmondása után mi következett, mit tud róla?

Sok dolgot nem tudok mondani arról, hogy utólag mi történt. Tény, hogy én azért mondtam fel, mert kértem, hogy szüntessük meg a szerződést a siófokiakkal, akikkel egyébként is nehéz volt kommunikálni, mert Gyergyószentmiklóson volt a székhelyük. A szerződésbontást, bár a cég nem tartotta be azt, a város vezetősége nem akarta. Én felmondtam, letettem a papírt.

A közszolgáltató sztorija dióhéjban

A rendszerváltást megelőző időszakban az udvarhelyi közszolgáltató vállalat, akárcsak a gyergyószentmiklósi, maroshévizi stb. a csíkszeredai megyei központ, az Întreprinderea Judeţeană de Gospodărire Comunală Locală (I.J.G.C.L.) munkapontjaként működött.

A rendszerváltás után a csíkszeredai központosítás megmaradt, az udvarhelyi munkapont nevet váltott és 1994-ig egyedáruságként Goscom Harghita R.A. néven működött. Ebben az időszakban az udvarhelyi szolgáltató igazgatója Kenyeres László volt. 1994-ben a megyei vállalat felbomlott és településenként megalakultak a helyi egyedáruságok. Az udvarhelyi szolgáltató Urbangos R.A. néven jött létre.

Ebben az időszakban a közüzemet a nyugdíjba vonult Kenyeres igazgató helyére kinevezett Andorkó János igazgatta. 1998-ban, a megváltozott törvényes előírások értelmében, az egyedáruságok megszűntek, helyüket a város tulajdonában levő kereskedelmi társaságok vették át. A közszolgáltatáshoz használt alapeszközök tulajdonjogát visszakapta a város, az Urbangos R. A. kereskedelmi társasággá alakult, és Urbana S.A., azaz Urbana RT. néven működött tovább.

A közszolgáltatási hálózatok tulajdonosával (Székelyudvarhely város) kötött koncessziós szerződés alapján az Urbana Rt. mint üzemeltető működtette a közszolgáltatást egészen 2006-ig, amikor Rus Sándor váltotta Andorkót az igazgatói székben. 2006-2008 a legsötétebb és legzavarosabb időszak következett a közüzemek rendszerváltás utáni történetében. 2006-ban az Urbana Rt. két magyarországi (siófoki illetve debreceni) tulajdonosi körrel rendelkező hazai cégnek alvállalkozóként, a Termo Hargita valamint az Aqua Nova Hargita Kft.-knek adta át a távfűtés és meleg víz illetve a víz és csatorna szolgáltatás jogát.

A Termo Hargita kft. 2008. november 1-jével visszaadta a szolgáltatást, mivel a siófoki cég fizetésképtelen lett és csődeljárást idítottak ellene. A távhő és  meleg víz- szolgáltatást azóta és jelen pillanatban is az Urbana Rt. végzi, a víz és csatornahálózatért pedig az alvállalkozó, Aqua Nova kft. a felelős.  Rus lemondása után másfél évig nem volt kinevezett igazgatója az Urbanának. Ráduly Mihály jelenlegi igazgató versenyvizsgán nyerte el a jogot a tisztség betöltésre és 2008 szeptemberének végétől ő az Urbana Rt. vezetője.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."