Itthon » Közélet

Igazi méz csöpögött a Patkóban

Péntektől vasárnapig a mézé és a méhészeti termékeké volt a főszerep a Márton Áron téren – első alkalommal szerveztek Mézes Napokat Székelyudvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

MezesNapok2011
MezesNapok2011
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. november 07., 18:04
0 hozzászólás. 

Tizenöt kiállítóval, több száz kilogramm mézzel és rengeteg érdeklődővel zajlott a Patkóban felállított standok körül az Örsi és az Udvarhelyszéki Méhészegylet rendezvénye: méhészeti termékek, különlegesen ízesített mézkészítmények, méhviaszból készült gyertyák és szakkönyvek adták meg az édes rendezvény varázsát.

MezesNapok2011

Fotó: Csedő Attila

A legkisebbeket is bevonták a rendezvénybe, ugyanis több mint száz méhész, több mint száz kilogramm mézet ajánlott fel a rendezvény sikeréért. Az adományból minden székelyudvarhelyi óvodába és egy iskolába is jutott – 1700 kis üveg mézet adtak át a gyerekeknek, cserébe rajzot, verset, mesét vártak. Meglett az eredmény: 300-nál is több gyerekrajzot állítottak ki – tudtuk meg Tófalvi Melinda Mária szervezőtől.

„Sok szülő újságolta, hogy gyerekeik korábban meg sem kóstolták a mézet, de a Mézes Napok alkalmával kiosztott adagok után mindenki varázsmézet szeretne a teájához. Ez az igazi sikerélmény" – jegyezte meg a szervező, hozzátéve, mindent megtesznek, hogy jövőben is legyenek Mézes Napok.

MezesNapok2011

A mézes szakiktól megtudtuk, a jó méz hordozza a fajtamézre jellemző tulajdonságokat és fontos, hogy méhektől származik. A természetes méznek jellegzetes színe és íze van, de a hiedelemmel ellentétben az állaga után nem lehet megítélni. A kristályosodás természetes folyamat, a cukros méz is lehet valódi és nagyon értékes.

A jellegzetes íz az aromában mutatkozik meg, attól függően, hogy milyen virágtól származik. Az akácméz például kevésbé aromás. Ha pedig nem a méhektől származik a termék, akkor nem is nevezhető méznek, csupán energiaitalnak, energiaméznek – ez egyébként soha nem kristályosodik.

MezesNapok2011

Környékünkre jellemző, hogy a méhek rengeteg féle virágról gyűjtik a mézet. Ez többet ér minden patikánál, gyógyszernél, hiszen ezek a virágok túlnyomó része gyógynövény, hatásukat pedig a mézben is kifejtik.

Helyettesítő is lehet a méz, ajánlják cukor helyett édesítőszerként, sőt cukorbetegek is fogyaszthatnak például repcemézet. A pollenérzékenyeknek az akácmézet javasolják, ebben ugyanis kevés a virágpor és kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciót váltson ki.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."