Itthon » Közélet

A romló város: a lábtörő gödrök

Nem is kell keresnünk, megtaláljuk: gödrök, amik nehezítik a gyalogosforgalmat. Törhetne a láb, a boka – ha nem figyelünk kicsit oda.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/godor1312
itthon_kozelet/godor1312
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. december 13., 16:20
1 hozzászólás. 

Nemcsak a gépkocsiforgalomban okoznak gondot a gödrök és az aknatetők, hanem a gyalogosokét is elég hatékonyan akadályozhatják. Van néhány olyan járda ebben a városban, ami nagyon komoly egészségkárosodást okozhat, ha nem figyelünk oda. De hadd egészítsük ki múltkori cikkünket még egy igen szép képpel, ami azóta keletkezett: ha autóval a vasútállomástól a rendőrség mögött igyekszünk a Vásártér utca felé, nem árt figyelni.

itthon_kozelet/godor1312

Fotó: Kakasy Botond

Szépet lehet döccenni. De rátérve a gyalogosok döccenőire, mindjárt itt van „iskolapéldának" a Szarkakő utcai járda – az utca felújítása és az útszéli aknatetők, vízlefolyók meg nem emelése után egy vízelnyelő vasrács beesett, s mellette egy szegélykő is.

itthon_kozelet/godor1312

Így tudott kialakulni ez a mélyedés, ami nagyon veszélyes. Ha sötét van, netalán még részegek is vagyunk, nagyon vigyázzunk (már amennyire részegen lehet...), mert iszonyú,

nyílt lábszártörést lehet itt szenvedni.

 

Ámbár az is lehet, hogy megússzuk egy bokaficammal, netán -töréssel, esetleg Achilles-ínunk elszakadásával. A lesüllyedt szegélykő mellett azt is meg lehet figyelni, hogy a föld folyamatosan omlik a járda alatt, tehát az sem kizárt, hogy rövidesen az egész járdaaszfalt beszakad valaki alatt. A tél, illetve a majdani, tavaszi hóolvadás újfent megdolgozza majd a gödröt, úgyhogy amennyiben nem javítják ki, lesz ez még így se.

Egy újabb gyöngyszem, mégpedig egy iskola és egy napközi (!) közötti járdaszakaszon. Elméletileg több száz általános iskolás, napiba járó gyerkőc, illetve utóbbiakat kísérő szülő jár erre. A cím sem titkos: Függetlenség sugárút, a Csillagvár napi és az Orbán Balázs suli között.

itthon_kozelet/godor1312

Megfigyelhető, hogy az eltűnt fémfedő által lezárt üregbe valaki „gondosan" belehelyezett egy követ, így akkorát nem lehet esni, mint amekkorát lehetne a kő nélkül. Egyébként gyűl a szemét benne, jó eséllyel teljesen eltömődik. Ha lábszártörést nem is lehet itt "kapni", de

a bokatörés vagy -ficam itt is játszik.

 

Olyan világot élünk, amiben az embert az utcán is lekötik bizonyos dolgok (mobiltelefon, zenelejátszó, egy gyorsan és hangosan elhaladó böhöm nagy autó, alacsonyan szálló katonai helikopter vagy sportrepülő, egy szép lány, stb.), s nem feltétlenül kell ahhoz sötétnek lennie, hogy kitörje az ember a bokáját.

Talán kétszáz méterrel tovább, szintén a Függetlenségben (a Gábor Áron utcával való kereszteződésben) van ez az átjáró, amiből egy piros szalagos ág kandikál is. Miért is? Eltűnt az esővíz-levezető fedőrácsa.

itthon_kozelet/godor1312

Miért is ne? – kérdezhette az, aki ellopta. Miért is ne? – kérdezhette az, aki bevette. Pénzért, természetesen, kilóra, hogy mindenki jól járjon. Jó tudni, hogy ezeket a vízlevezető rácsokat, aknatetőket meg lehet találni egyik-másik olyan ócskavasgyűjtőnél, ahol nem csinálnak problémát abból, ha két nap múlva valaki

összetöri magát egy ilyen gödörben.

 

A Rematnál mindig azt hangsúlyozzák, hogy náluk nem veszik be az ilyen fémárut, de azt is, hogy rajtuk kívül működik a város területén még néhány ócskavasbegyűjtő (fantom)cég, ahol kapva kapnak az ilyeneken is – gondosan összetörik (vagy nem...), kifizetik, oszt jónapot. A „néptanács" meg csináltasson másikat, me' amúgy is ő a hibás mindenér'.

Újabban ismét úgy lopják az aknatetőket és a fémrácsokat, mint a kilencvenes években a gyárakat a privatizáció égisze alatt. Azért, mert MEGÉRI. Néhány évig csend volt e tekintetben, mert három évvel ezelőtt egy rendőrségi ellenőrzés során egyszerre tíz aknatető is előkerült egy nem ide bejegyzett, de itt tevékenykedő cég telephelyéről. Most – a jelek azt mutatják – újraindult a biznisz.

Vigyázzunk tehát, mert e téren is tovább romlik e városka. S ha pedig azt látjuk, hogy valaki aknatetőt, vízlefolyót próbál elmozdítani és nem igazán néz ki szakembernek, azonnal hívjunk rendőrt. Bokaficamot, lábtörést előzhetünk meg vele.


címkék: godor aknateto

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
molter
2011-12-13 20:29:59
En tovabbra is kivancsian varom a Torvenyszek es a Kolibri kozotti sulyedt aknateto sorsanak alakulasat. Nagy megvalositas lenne, bar neha az az erzesem, a PolgHiv illetekesei nem olvassak a kommenteket.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."