Itthon » Közélet

Kézzel készült karácsony

Háziasra sikerült az idei karácsonyi vásár: a rengeteg hagyományos íz mellett játéktól a kézműves ékszerig mindenfélét kaphatunk. Szétnéztünk, de még visszamegyünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

KaracsonyiVasar2011
KaracsonyiVasar2011
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. december 20., 11:05
0 hozzászólás. 

„Egyfolytában vannak érdeklődők", mondja a helyszínen a biztonsági szerv. Nem csak a jó időben, de akár a mínuszfokos hidegben is érdeklődnek a vásári portékák iránt. A városközpontban karácsonyra készül a város és bőven van miből válogatnia.

KaracsonyiVasar2011

Fotó: Csedő Attila

Lángost kínálnak az első bódéban, picit tovább már a vadhús van terítéken. Itt a vásárlók kedvenceiről kérdezünk, a válasz kisujjból érkezik: a mangalica termékeket, kolbászt, hosszúhúst, császárhúst, szalonnát viszik a leginkább, főleg a karácsonyhoz kapcsolódó étkeket.

Székelyruhákban, mézeskalácsban sincs hiány – utóbbiak készítője megsúgja, hogy bizony sok baj van velük, de megéri, hanem nem készítene angyalkát, fenyőt vagy állatfigurákat.

Tovább haladva az íjászpulton akad meg a szemünk, itt elárulják, hogy leginkább a gyerekeknek szánt íj és vessző a kelendő. Szintén a kisebbeknek kínálnak elfoglaltságot, azaz zörgőt, tekergetőt, fejlesztő játékokat nem sokkal arrébb: itt inkább nézelődnek az emberek a vásárlási kedv még nem az igazi.

KaracsonyiVasar2011

A kerámiákat áruló ifj. Pál Lajos megjegyezte, hogy mint minden karácsonyi ajándékot, így a vásári portékát is az utolsó pillanatban szerzik be a látogatók, ezért minden kis kézműves darab eladásának örülnek.

A Tomcsa Sándor Színház színészei is kipakoltak és az éppen rezidens elárusító, Bekő Fóri Zenkő mondja, hogy ha nem vásárolnak tőlük, akkor éhen halnak. A kisebb festmények, kézzel készített ékszerek a társulat tagjainak a keze munkáját dicsérik.

Nagy keletje van a kézzel készült szappanoknak. Az egyik bódéban Cabuz Andreától tudtuk meg, hogy a recept roppant egyszerű: különböző növényi olajok és sok-sok szeretet a hozzávalók. A levendulás, fahéjas, narancs körömvirággal, mentás, kakaós-kávés ízesítésű szappanok mellett ricinusolajos szilárd sampont és fürdősót is beszerezhetünk kis házban.

KaracsonyiVasar2011

Tűzzománcos portékák, üvegfújók termékei színesítik – szó szerint – a kirakodók felhozatalát. A legendás termékekből kóstolni is lehet – mondjuk pálinkát, nem sokkal arrébb pedig forralt bort, hogy meg ne fázzunk nézelődés közben. Akik pedig a gyümölcsök hagyományosabb felhasználását részesítik előnyben, azoknak ajánlják a befőtteket, lekvárokat, szörpöket, de péktermékek, sajtok is várják a vásárlókat.

A vásári hangulatot az állandó karácsonyi zene, a színpadi produkciók, kézműves foglalkozások adják meg. A teljes vásári programot ide kattintva lehet letölteni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."