Itthon » Közélet

Az élhető város: onkológiával bővült a kórház

Onkológiai és vesebeteg-kezelő részleggel bővül a városi kórház a héten. Lépések előre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. december 23., 12:03
0 hozzászólás. 

Nem kell átjárni Csíkba, az orvos jön Csíkból ide – így sikerült megoldani egy olyan kérdést, ami évek óta húzódó probléma volt a székelyudvarhelyi kórházban.

Dr. Csíki Csongor, a megye egyetlen onkológus szakembere ugyanis ezentúl minden hétfőn estig fogadja a betegeket az udvarhelyi kórházban kialakított onkológiai részlegen.

A daganatos betegségekben szenvedők száma megyeszerte kb. 700, ezekből mintegy háromszázat kezel az említett orvos, az udvarhelyszéki páciensek száma a felsorolt számok mintegy 30-35 százaléka. Az itteni betegeken segítenek azzal, hogy nem kell átutazniuk a megyeszékhelyre, hanem helyben tudják megoldani a kezelésüket – a most felszerelt rendelő és ötágyas fektető tehát ezt a célt szolgálja.

Lukács Antal, a kórház főigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a hét többi napján is zajlik majd az ún. betegkövetés, hiszen sok olyan páciens van, akik nagyobb városokban esnek át kezelésen, műtéten és azokat lehet itt utólagosan ellátni, utókezelni. A vizsgálatot, a gyógyszeres kezelést az említett orvos végzi – Lukács szerint rövidesen szakemberekkel is bővülnek, hisz a megyében két rezidens onkológus még van, egyikük Székelyudvarhelyen fog dolgozni.

 

Vesebeteg-részleg is indult

A kórház 3-as kategóriában való besorolásához volt elengedhetetlen a vesebeteg-részleg kialakítása, amit szintén ezen a héten indítottak be, a főépület harmadik emeletén. Krónikus dialízisre járó beteg összesen kb. ötven van, a rendelőben évente több száz pácienst vizsgálnak meg. Mindkét részleg létrehozása újfent a kórház fejlődését jelzi, ami hozzájárul a város élhetőbbségéhez.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."