Itthon » Közélet

A romló város: kevesebb, de súlyosabb baleseteket okozunk

Tavaly eggyel kevesebb közlekedési baleset volt a városban, mint 2010-ben – viszont az egyik halálos kimenetelű volt. Romlik a statisztika.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/baleset0103
Itthon_Kozelet/baleset0103
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. január 24., 15:26
0 hozzászólás. 

A közlekedési statisztikák böngészése nem egy hálás feladat, viszont évről évre összehasonlításokat tudunk végezni, illetve megállapíthatunk tényeket – a számok ugyanis nem hazudnak, a közlekedésrendészek mínuszokban vagy pluszokban beszélnek.

Itthon_Kozelet/baleset0106

Fotók: Csedő Attila, Kakasy Botond

Ioja Viorel helyi közlekedésügyi vezetővel áttekintettük a baleseti és egyéb statisztikákat – nagyvonalakban kiderült, hogy talán megfontoltabban vezettünk 2011-ben, de a sérülések súlyosabbak voltak. Ha pedig egész Udvarhelyszéket vesszük, a halálos balesetek száma jelentősen megnőtt.

Vegyük a várost, beszéljenek a számok. 42, sérüléssel járó közlekedési baleset volt az előző évi 43-hoz képest, s itt a súlyos esetek (ezek a töréssel, illetve nyílt, súlyos sebbel járó) száma is csökkenést mutat: kettővel kevesebb történt, mint 2010-ben, összesen 13.

Ám történt egy halálos kimenetelű ütközés, egy 34 éves férfi az eset után néhány nappal belehalt sérüléseibe – tavalyelőtt pedig nem jegyeztek halálos balesetet a város területén.

 

A gyorshajtók a ludasak

Ami az okokat illeti, a túlzott sebesség és az elsőbbség meg nem adása vezetnek. A könnyebb sérüléssel járó balesetek száma eggyel nőtt, 28-ról 29-re, ezekben összesen 33 ember sérült meg. A fő ok (öt esetben) a gyalogosok figyelmetlensége volt.

baleset1207

A város körzetébe tartozó közutakon (ez az itteni rendőrök számára az Udvarhelyi medencét jelenti, Parajdtól Homoródfürdőig, illetve Varságtól, Ivótól a déli megyehatárig, Székelykeresztúrt leszámítva) azonban ijesztően,

öttel nőtt a halálos balesetek száma.

 

Habár 131-ről 115-re csökkent a sérülésekkel járó esetek száma (a súlyos esetek ötvenről negyvenhétre csökkentek), tavalyelőtt heten haltak meg a közutakon vagy közúti baleset következtében, 2011-ben azonban tizenketten (tizenegy balesetben). A súlyos sérülések száma héttel, a könnyebben sérültek száma ugyanennyivel csökkent, de az emberéletet követelő balesetek száma mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Volt egy olyan periódus (főleg a nyári időszak), amikor egymást érték a súlyosabbnál súlyosabb közlekedési balesetek.

Az okonál itt is a túlzott sebesség vezet (19 eset), a gyalogosok hat balesetet idéztek elő figyelmetlenségük miatt, az elsőbbség meg nem adása pedig öt alkalommal vezetett balesethez.

 

Veszélyes hely Korond és Parajd?

Ami a halálos balesetek helyének településenkénti eloszlását illeti, Korondon hárman haltak meg tavaly, akárcsak Parajdon, de Felsőboldogfalván a múlt év elején egy házaspár halt meg, valamint Zeteváralján, Szentléleken, Szentpálon is történtek halálos kimenetelű balesetek. Az okok különbözőek, az úttesten fekvő gyalogostól a vétlenig, az előzéstől a túlzott sebességig mindenféle volt.

Baleset2011Jul29

A statisztikákhoz a büntetések is hozzátartoznak – ezeknek száma jelentősen nőtt: összesen 5008 büntetést (851-gyel többet, mint előtte való évben) osztottak ki a rendőrök 428.261 lej értékben. Negyvenhéttel több gépjárművezetői engedélyt függesztettek fel, illetve vontak be, mint tavalyelőtt, összesen 422-őt. 210 volt a felfüggesztett forgalmi engedélyek száma (ez is több, 34-gyel).

Gyorshajtásért 2079 vezető kapott büntetést, 153-an szabálytalanul előztek, hogy csak a fontosabb okokat említsük, amiért rászolgáltak a büntetésre – s nem mellékes az sem, hogy tavaly tíz olyan gépjárművezető volt, aki nem állt meg a rendőr jelzésére. De nemcsak autósokat büntettek: 160 gyalogos, 128 biciklis, 45 robogós és 21 szekeres is büntetést kapott.

 

Bűnügyek számokban

Az elmúlt évben 249 eset bűnügyi eljárást vont maga után: 61-en részegen vezettek, 26-an jogosítvány nélkül, 18 esetben pedig nem bejegyzett járművel közlekedtek. Négyen hamis rendszámmal próbálták álcázni dolgaikat, de nyolc olyan eset is volt, amikor az elkövető elhagyta a baleset helyszínét.

Itthon_Kozelet/baleset1912/masik

Ioja Viorel elmondta, hogy a közlekedési rendőrség dolgozói 228 dossziét véglegesítettek és küldtek az ügyészségre, ebből 168-at tárgyaltak a bírságon, a maradék hatvan ügynek egyelőre nincs megoldása.

S hogy mi lenne a megoldás arra, hogy ne romoljon ez a város és környéke a közlekedési statisztikák miatt is? Mindenki gondolja át magában, esetleg ossza meg embertársaival, hátha közösen többre megyünk.

És persze közlekedjünk okosan.


címkék: baleset rendorseg

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."