Itthon » Közélet

A romló város: balesetek idénye?

Halálos, illetve súlyosabbnál súlyosabb közlekedési balesetek sorozata történt Székelyudvarhelyen és környékén az elmúlt két hónapban. Van egyáltalán magyarázat?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

baleset1207
baleset1207
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. augusztus 30., 13:53
12 hozzászólás. 

Ha az elmúlt két hónap udvarhelyszéki közúti baleseti statisztikáját a teljesség igénye nélkül nézzük végig, megdöbbentő képet kapunk. Babakocsijával elgázolt kismama, járdán gázolás, nagyon súlyos sérülésekkel, illetve halállal végződő motoros baleset a járdán és az úton, oszlopnak csapódás gépkocsival és motorral, ittas vezetés, figyelmetlenség, felelőtlenség. Ami a helyszíneket illeti, Székelyudvarhelyen a Bethlen Gábor utca a „legveszélyesebb", hiszen alig egy hét alatt több szomorú kimenetelű közlekedési „esemény" is történt a város egyik leghosszabb és legforgalmasabb utcájában.

BalesetAug28

A legfrissebb a vasárnap esti történet, de azelőtt egy nappal egy

járdán közlekedő gyalogost gázoltak el

ugyanabban az utcában, s a múlt hét elején is hasonlóan súlyos sérüléssel vagy tragédiával végződhetett volna az az autóbaleset, amikor egy gépkocsivezető a parkolásgátló cölöpök letarolása után egy épületnek ütközött.

Itthon_Kozelet/baleset2408

De „működik" az is, hogy valaki hét végén ittasan balesetet okoz, majd igyekszik eltussolni, elhagyni a helyszínt, s sérült autója árulja el. S alig egy nappal korábban egy motorkerékpáros fiatalember szenvedett nagyon súlyos balesetet, szintén a Bethlen Gábor utcában. S ha már a motorkerékpároknál tartunk: Szentegyházán

idén két motorkerékpáros veszítette életét,

egy helybeli fiatalember a főúton ütközött gépkocsival, egy székelyudvarhelyi pedig a Lövéte felé vezető úton csapódott oszlopnak.

baleset0907

A város területén kívül sajnos nem ezek a közlekedési balesetek végződtek tragédiával: egy székelyudvarhelyi férfi Zeteváralján halt meg, Szentléleken a figyelmetlenség volt az oka annak, hogy egy másik tragédia is bekövetkezett nem egészen egy nappal korábban, illetve Parajdon is halállal végződött egy ütközés. Ugyanezen a településen még egy halálos baleset történt néhány héttel később, egy szabályosan közlekedő gyalogost a járdán ütött el egy autó, múlt héten pedig ismét a Sóvidék volt egy újabb tragédia helyszíne.

Visszatérve Székelyudvarhelyre, a kerékpárosok és a babakocsik sem úszták meg: egy biciklist ütöttek el a Tompa László utcában, illetve egy kismamát babakocsijával együtt a más említett Bethlen Gábor utca egyik gyalogátkelőjén.

Baleset2011Jul29

Ez utóbbi annyira felháborította az udvarhelyi kismamákat és kerékpárosokat, hogy augusztus elején egy tiltakozó felvonulást is tartottak. Szándékuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a városban uralkodó állapotokra - ez sikerült is, hiszen az országos média, illetve a magyarországi televíziók is foglalkoztak az üggyel.

De vajon foglalkoztak-e a székelyudvarhelyi autóvezetők, kerékpárosok és gyalogosok? Foglalkoznak-e ezekkel a témákkal néha azok, akik

részegen ülnek a volánhoz,

akik a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel száguldoznak a város kisebb vagy nagyobb utcáin, akik azt is megengedik maguknak, hogy sem istent, sem embert nem ismerve oda parkoljanak, ahová nekik jólesik, akik úgy hajtanak át a gyalogátjárón, mintha az ott se lenne, akik nem veszik figyelembe a közlekedési jelzőtáblákat, a festett jelzéseket - ők vajon beszélgetnek-e ismerőseikkel vagy önmagukkal ezekről a balesetekről? Hogy ma én, holnap te? Hogy te okozod, hogy én okozom? Ismerték-e a sérülteket, az elhunytakat, az élet-halál között levőket, fel tudják-e, fel tudjuk-e fogni, hogy ez mit jelent(ett) nekik, illetve hozzátartozóiknak, szeretteiknek? Vagy csak arra gondolnak, hogy rossz és gödrös az út, s hogy az idő, meg minden csak pénz, pénz, pénz, s hogy siessünk, hogy „nyomjuk a szemit", mert ez ma a menő, ez ma a jó, az izgalmas, az adrenalin-szintemelő? Gondolnak erre, ezekre a dolgokra, gondolnak szeretteikre, hozzátartozóikra? Mikor és hogy lehet azt elérni, hogy a józan ész, az empátia, illetve az oly gyakran emlegetett felebaráti szeretet nyomja meg a gázpedált, illessze be a slusszkulcsot vagy húzza meg a féket? Mikor? Mikor érjük meg azt, hogy a járdán nem kell félve magunk mögé nézni, ha autó vagy motorkerékpár hangját halljuk? Mikor kapcsoljuk be már azt a kurva biztonsági övet, ha beültünk az autóba, s mikor ismerjük már be, hogy az ital s a fáradtság, s pláne az autó sokkal erősebb nálunk, s azzal nemcsak a mi, hanem a mások életét is kockára tesszük? Miért kell emberek meghaljanak, megnyomorodjanak, megsérüljenek csak azért, hogy ezeket a dolgokat mi képesek legyünk felfogni?

Feltehetnénk még száz és száz kérdést, de inkább most álljunk meg, ahol vagyunk és gondolkozzunk el. Legalább most. Egy pillanatra.

Cikkünk megjelenése után kb. másfél órával újabb autóbaleset történt a Bethlenfalvi úton. No comment.



12 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
rozsdas
2011-08-30 16:02:00
1. "s pláne az autósokkal erősebb nálunk": mármint az autó sokkal erősebb nálunk
2. "Miért kell emberek meghalljanak...?": mármint miért kell emberek meghaljanak
3. Ha meghallanák az üzenetet, nem halnának meg :)
avatar
tarik
2011-08-30 17:44:03
megint egy baleset 17 ora korul a betlenfalvi jelzolampanal. :( .
avatar
szkiny
2011-08-30 17:50:23
Azt szeretném én megérni Udvarhelyen, mikor már nem fog lúzerségnek minősűlni, ha valaki egy-két pohár alkohol elfogyasztása után nem mer autóba ülni. Mert valljuk be őszintén, mindannyian hibásak vagyunk egy kicsit, egy általánosan elterjedt szokást honositottunk meg, támogatunk kisvárosi szinten az „elintézéseinkel”. Az ittasan vezetés „pár pohárka után” köznépi sporttal alattomosan eljutottunk a rendszeresen ittasan való vezetésig. Ez pedig szép lassan szedi az áldozatait. Ha el is ítéljük, nem sokat teszünk a konkrét esetek megelőzéséért, pedig közveszélyes, másokat is veszélyeztet, teljesen ártatlanokat. Nem kell a rendőrséget okolni, vagy a körülményeket hibáztatni. Saját magunkat és a környezetünket basszuk át módszeresen amikor ittasan autóba ülünk, vagy engedünk másokat beülni. A rendőrséget kiheréltük közösségi szinten azzal, hogy az egyedi eseteket valahogy „elintézzük”, eltusoljuk. Jobb lenne ha a fölösleges ítélkezések helyett mindenki magába szállna és elgondolkodna...
avatar
szkiny
2011-08-30 17:50:42
...hogy mit tehetünk a szokásos „elintézések” helyett az okok megszüntetéséért.
avatar
bombaendre
2011-08-31 00:47:07
Most jöttem a városon taxival és a taxis a pirosnál megállt, mig hogy hogy nem egy cj rendszámú jeep kikerült minket és mintha nem lenne jelzőlámpa tovább ment, s ha véletlenül isten örizz ártatlanul belehajtasz az általában régebbik fajtájú autoddal, akkor még neked esik bajod, nem beszélve a megvesztegetésről, zsarolásról stbről. Tisztelet a kivétel!
avatar
livinghope
2011-08-31 11:07:58
Nagyon találó a cím: romló város! Sajnos nagyon istentelen lett ez a város. Az emberek mindent istenítenek, legfőbb a pénzt. Futnak a pénz után, mert azt gondolják, hogy az teszi boldoggá őket. A világ meg diktál egy őrült ritmust a megélhetéshez. Az emberek önzővé váltak egyre jobban, mindenki a saját érdekeit nézi, a másikkal nem törődik. Egyetlen megoldás van: meg kell térjen minden ember bűnös utjairól az igazi élő Istenhez, aki a Fiát, Jézus Krisztust adta, hogy aki hisz Őbenne, az ne vesszen el, hanem örök élete legyen. Isten tudja megváltoztatni a dolgokat jó irányba, Ő tud adni mindenkinek reménységet ebben a reménytelen, kilátástalan világban. Ő tudja lecsendesíteni az ember lelkét, szeretetet adni az ember szívébe, hogy szeresse Istent és szeresse embertársát. Mert ez lesz a szeretet hiányának eredménye: egymásra való acsarkodás, egymás hibáinak felemlegetése, szitkozódások, káromkodások, balesetek, és még sorolhatnám.
avatar
vasököl
2011-08-31 11:55:12
Tisztelt városlakók!

Nagyon nagy fejetlenség van ebben és sok más városban, ezen nem kell csodálkozni, nem ekkora forgalomhoz voltak anno megépitve.De van egy olyan dolog,hogy elővigyázatosság és előzékenység.Elővigyázatosság: nem gondolunk arra mikor megszerezzük a jogositványt és autohoz is jutunk,hogy a forgalom nem egy játék hanem egy eszköz ami segit abban,hogy elérjük a hasznos célokat.Csak egy példa:mindenki tegye magáévá,hogy ellenkező esetbe mit tenne ha Őt vagy valamelyik csaladtagját, elütné egy ittasan vezető,gyorsan hajto szabálytalan sofőr?
Előzékenység: adott esetben ha látjuk,hogy egy gyalogos át akar menni a zebrán vagy egy másik autós társunk ki akar jönni bárhonnan, igen is álljunk meg és mindkét esetben engedjük el mert nem fog csorbulni a büszkeségünk és a következő alkalommal ugyanebben a helyzetben nekünk is jól fog esni.Tisztelet a kivétel.
avatar
Csedo
2011-08-31 12:09:42
re:
Kikerem magam es a varos ateistai nevebe , hogy az istenbe vagy istenekbe valo hit lenne az egyetlen megoldas, arra , hogy odafigyeljunk masokra es normalisan kozlekedjunk.
avatar
bombaendre
2011-09-04 13:54:12
Egy Isten létezik s az is a Sátán:D
avatar
möjszömbágpulá
2011-09-04 14:07:23
Olyan vad barmok vagytok mind egytől egyig. Olyan hogy sátán nincs, az élet szép. Buták vagytok és gémóver. Nincs rátok megoldás.
avatar
möjszömbágpulá
2011-09-04 14:28:49
Autóbalesetek pedig Poisson eloszlás szerint következnek be.


http://en.wikipedia.org/wiki/Poisson_distribution

Értem-e?
avatar
möjszömbágpulá
2011-09-04 14:34:07
Minden egyes forgalomban résztvevő ugyanolyan eséllyel válik baleset áldozatává, vagy okoz balesetet. Ezen résztvevőknek valószínűsíteni lehet az baleset bekövetkezésének valószínűségét, korrigálva az életkorral, vezetett km-el, autó teljesítménnyel, előélettel, rendszeresen vezetett útszakasszal stb. És lám kész a kötelező biztosítási díjkalkulátor.. .

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."