Itthon » Közélet

Nem cigánykodnának a zöldek a helyi költségvetéssel

Minek örvendenek a zöldek, mit nem támogatnak, és mit tartanak elsőrangúnak a 2012-es helyi költségvetésben? A kérdésekre Jakab Attila, a Zöld Párt tanácsosa válaszolt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. február 01., 16:50
2 hozzászólás. 

A város idei költségvetésének megvitatása és elfogadása ugyan a február 3-i, pénteki tanácsülésen lesz terítéken, ám a zöldeknek már határozott elképzelései vannak a prioritásokkal kapcsolatosan. Ezeket foglalta össze a február elsejei sajtótájékoztatón Jakab Attila, a Zöld Párt egyetlen önkormányzati képviselője.

 

Nem akarnak „cigánykodni"

Elöljáróban Jakab a zöldek által is szorgalmazott, a városlakók biztonsága szempontjából szükséges Közbiztonsági Testület megalakulását üdvözölte, majd kifejtette: a csereháti szociális szociális lakások kiosztásában nem vállalnak szerepet, azaz nem vesznek részt a szociális bizottság munkájában. Az elzárkózást azzal indokolta, hogy a jelen törvénykezés miatt semmi esélye annak, hogy „a lakásokat azok kapják, akik valóban jó gazdái lennének".

„Fennáll a veszélye annak, hogy egy második Budvár-negyed jöjjön létre, ehhez pedig nem tudunk tiszta lelkiismerettel hozzájárulni. Vagy ahogy egy kedves barátom fogalmazott: nem veszünk részt a cigánykodásban" - mondta Jakab.

A helyi adók és illetékek terén kifogásolta, hogy a civil szervezeteket az önkormányzat nem tájékoztatta arról, hogy amennyiben tevékenységük közösségi és szociális jellegű, lehetőségük van az általuk használt vagy tulajdonukban levő ingatlanok adójának eltörlését kérni. A tanácsos szerint fontos ezt közhírré tenni, hogy az érintettek éljenek ezzel a lehetőséggel.

A székelyudvarhelyi szeméttelep bezárása továbbra is zöld szívügy. Jakab szerint ebben az évben erre reális esély van, mert a Hargita Megye Tanácsától kapott évi 100 ezer euró és az AVE Hargita kft. által a lakóktól erre a célra összegyűjtött összeg plusz a költségvetésből elkülönített önrész elegendő ahhoz, hogy a szemét-ügy végre megoldódjon.

 

Hét zöld pont

Jakab tételesen felsorolta azt a hét tételt, amelyet a 2012-es helyi költésvetésben a kiemelt fontosságúnak tartanak. A listán a civil szervezetek számára kiírt, főként környezetvédelmi és egészségügyi pályázatok, az oktatási és kulturális intézmények működésének biztosítása és ezen belül a Tamási Áron Gimnázium omladozó tetejének kijavítása szerepel.

Fontosnak tartják továbbá a Nagy-Küküllő nyomvonalán tervezett kerékpárút megépítését helyi vagy pályázati forrásokból, a város területén levő vasúti átjárók rendbe tételét, a Bethlen-lakótelepi park felújítását és a negyedben levő vízelvezető árkok megjavítását.

A lajstromon szerepel az Éltető és a Farcádi utcák leaszfaltozása, valamint a Templom és a Homoród utcai, életveszélyesen megrongálódott fahidak lebontása és újjáépítése betonból.

 

Zöld lesz-e a voks?

„Támogatjuk és partnerként, korrekt módon, jobbító szándékkal viszonyulunk a helyi költségvetés elfogadásához és ugyanezt várjuk el az önkormányzati testület többi tagjától is" - válaszolta a hogyan fog szavazni pénteken kérdésre Jakab.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
noemi163
2012-02-02 08:58:01
Tisztelt szerkesztő, február 4 az szombat! A tanácsülés pénteken lesz, 3.-án. Javítást kérek. Köszönöm
avatar
bedohazi
2012-02-02 09:17:36
Köszönjük az észrevételt. Javítva.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."