Itthon » Közélet

Kínkeservesen született meg a Közbiztonságért Testület

Egyórás vitára és régi sérelmek felemlegetésére volt szükség, de végül hivatalosan is létrejött a Közbiztonságért Testület.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/tanacsules0131
Itthon_Kozelet/tanacsules0131
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. január 31., 18:01
5 hozzászólás. 

Másodszor alakult meg a Közbiztonságért Testület Székelyudvarhelyen: novemberben már összeültek az alapító tagok és elkészült a szabályzat, ám a hivatalos alapításig egészen a mai napig várni kellett.

 

Sok tűz között edződött

A kezdeményezők célja a kezdetektől fogva az volt, hogy a városi tanácshoz kapcsolják valamilyen módon a testületet, így adva hivatalos formát neki. Az alapítók 2011. év végi megbeszélései után december 21-én iktatták a polgármesteri hivatalnál a megalapításra vonatkozó tervezetet.

Itthon_Kozelet/tanacsules0131

Fotó: Csedő Attila

A polgáriak legutóbb a januári rendes havi tanácsülésen sürgették a határozattervezet megszavazását, ám a polgármester indoklása szerint az iratot december 28-án véglegesítették a hivatal munkatársai és attól számítva 30 napig kell azt kifüggesztve tartani, ezért a január 27-i tanácsülésen nem lett volna törvényes az ügyben szavazni.

Most sem maradt el a szóváltás: Molnár Miklós Bunta érvelésére válaszul egy pólót ajándékozott az RMDSZ frakciónak, melyen a „Milyen kevesen voltunk és milyen sokan maradtunk..." felirat állt. Ő maga egyébként „Jobb a helyzet mint Krajován?" feliratú pólóban érkezett a tanácsülésre.

 

Hány pofon kell a szavazatig?

Jakab Attila, Zöld-párti tanácsos kért szót, aki arra kérte a tanácsosokat, hogy ne vigyék el a megbeszélést személyeskedésbe és legalább ebben az ügyben ne legyenek megosztottak.

Itthon_Kozelet/tanacsules0131

Az adok-kapok így sem maradt abba: a polgáriak azt szerették volna, ha minden módosítás nélkül fogadta volna el a tanács az előterjesztést, míg az RMDSZ soraiból többen is konkrétumokat szerettek volna látni az alapszabályzatban.

Erre több ötlet is érkezett: Benedek Árpád Csaba például kötelezővé tette volna, hogy a testületi tagok fogadóórákat tartsanak, a rendőrséggel közösen vitelezzenek ki akciókat és időnként számoljanak be a tanácsnak tevékenységükről. Szilveszter Sándor szerint a testületnek gondoskodnia kéne az olyanokról is, akiket különböző hivatalokban ér stressz, illetve bürokráciával terrorizálnak, ezáltal lelki sérelmeket okozva.

 

„Nem megyünk oda bohócnak"

A tanácsosok végül a teremben tartózkodó Nagy Pál véleményét is kikérték. A Közbiztonságért Testület egyik fő kezdeményezője élesen bírálta a tanácsosok viselkedését és arra kérte őket, hogy tegyék túl magukat ezeken a problémákon. Szerinte nem az a lényeg, hogy fennakadjanak a javaslatokon és módosítási kérelmeken, hanem, hogy minél hamarább megalakuljon a testület és végezhesse munkáját.

Itthon_Kozelet/tanacsules0131

Nagy hozzátette, ez a viaskodás eredményezte azt a helyzetet is, hogy sokakat hiába kérnek fel a városi tanácsosi tisztségre, azt azzal hárítják el, hogy „nem jönnek ide bohócnak".

A felszólalás után érezhetően felgyorsult a munka. Két ponton módosult az eredeti tervezet, ezek szerint a testület módosíthatja alapszabályát, ám azt a tanácsnak jóvá kell hagynia, valamint a testület negyedévente elszámolással tartozik a tanács felé.

Végül közel másfél órás vita után a jelenlevő tanácsosok egyöntetűen, ellenvetés és tartózkodás nélkül megszavazták a tervezetet, így a Közbiztonságért Testület hivatalosan is létrejött és működhet.

 

Még egy rendőrség kell Udvarhelyre?

A különböző módosító javaslatok közt Bunta Levente a helyi rendőrség létrehozásának lehetőségét is említette. A polgármester szerint ezen is érdemes gondolkozni, bár a jogszabály nehézkes, így problémák is felmerülhetnek az alkalmazáskor, meg kell tehát vizsgálni, mi felelne meg Székelyudvarhelynek.

Itthon_Kozelet/tanacsules0131

A helyi rendőrség törvénye 2011. január elsején lépett életbe, főként a közösségi rendőrségek struktúráját átvéve, kibővítve. Az országban elsőként az Arad megyei Pécskán hoztak létre ilyen szervezetet. Az ottani tanácsosok szerint fő előnye, hogy az embereket érintő kisebb-nagyobb problémákat egyből, a helyszínen lehet orvosolni.

Ezek a rendőrségi struktúrák közvetlenül az önkormányzatok alárendeltségébe tartoznak, feladatuk a közrend fenntartása, de ők ellenőrzik az építkezési engedélyeket, valamint a szabálytalanul parkolókat is megbüntethetik. Ez utóbbi hatáskörnek köszönhetően a Székelyudvarhelyen egyre inkább érezhető parkolási gondok megoldásában is segítséget nyújthatna a helyi rendőrség.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2012-01-31 18:20:47
Ez egy jo dolog. Komolyan. De most akkor pl. Balazs Arpi vesz egy gumibotot es jarja az utcakat Jenovel karoltve vagy hogy is kepzeltek el ezt??? Erre akarja epiteni az mpp a kampanyt? Netan jo summat fog hozni ez a testuletes dolog? Vagy tenyleg kipucolodik Udvarhely. Nem akarok szkeptikus lenni, de sok remenyt nem fuzok ehhez...sajnos.
avatar
kópé
2012-02-01 11:37:10
Kákán csomót...
Analfabéta polgármesterünk van? Szerinte nem telt el december 28-tól január 27-ig 30 nap??? Ilyenek emberek vezetnek minket??? Igen, sajnos csak az a baj, hogy rossz irányba.
avatar
czymi53
2012-02-01 11:48:42
Én úgy látom, hogy a Testületnek inkább tanácsadó-informáló-közvetítő jelleget szánnak (ami kell is). A kulcskérdés az, hogy mennyire tudnak majd hatékonyak lenni. A társadalmi elfogadtatás azon fog múlni, hogy meg tudnak-e előzni bűncselekményeket, illetve meg tudnak-e oldani konfliktushelyzeteket. Én amondó vagyok, hogy ezt hatékonyan nem tudják megvalósítani egy operatív csoport nélkül, amely 24 órából 24-ben "ütőképes". Hogy ezt a rendőrség segítségével, vagy saját helyi csapattal oldják meg, ez részletkérdés, de koránt sem egyszerű. Ha nem elég nagy létszámú ez a csapat, akkor nem lehet ott mindenhol, ahol konfliktuszóna, vagy veszélyeztetett zóna van. A gyors megoldások nélkül pedig a lakosság nem fogja díjazni a tevékenységet, újabb sóhivatalt fog látni bennük.
avatar
czymi53
2012-02-01 12:11:11
A helyi rendőrség törvénye : Legea politiei locale. Legea 155/2010.
Ennek egy magyar nyelvű kivonata itt olvasható:
http://uh.ro/media/dok/helyirendorseg.doc
avatar
guru
2012-02-06 10:54:18
re: Kákán csomót...
avatar
kópé
Analfabéta polgármesterünk van? Szerinte nem telt el december 28-tól január 27-ig 30 nap??? Ilyenek emberek vezetnek minket??? Igen, sajnos csak az a baj, hogy rossz irányba.

Az anyag közzétételétől ( kifüggesztés )számloják a harminc napot lelkem. de szerintem ezt te is tudtad és ha igen, akkor annyira légy boldog amennyire megérdemled ).

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."