Itthon » Közélet

Hímes, horgolt, festett

Hímzett vagy írott tojásokat, kifújt, és megfőtt produktumokat is találtak az érdeklődők a III. Húsvéti Vásáron. A keresztúriak fel is öltöztették.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

HusvetiVasar_2012
HusvetiVasar_2012
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. április 02., 11:18
0 hozzászólás. 

Udvarhelyi és környékbeli cégek, illetve termelők pakoltak ki az idei vásáron. Az ünnepek elengedhetetlen kelléke mellett sonkát, vadhúsból készült étkeket, házi kenyeret, befőtteket, sajtot, bort, de akár szellemi táplálékot is vásárolhatott az érdeklődő: utóbbit a Hagyományőrzési Forrásközpont standjánál.

HusvetiVasar_2012

A székelyudvarhelyi Szőcs Klára szalmadíszeit hozta a vásárra, például fonott tojástartót lehetett venni tőle az ünnepi asztalra. Nagymamájától tanulta a technikát Birtalan Magdolna, aki rizsbabákat kínált. A kötényből készült első baba után – amit a nagymamájától kapott –, beleszeretett a babakészítésbe, és azóta csak a képzelete szabhat határt az alkotásoknak.

A Haáz Rezső múzeum munkatársa, Szappanyos Tünde húsvéti kiegészítők elkészítésére tanította a gyerekeket, akik természetesen a végtermékeket hazavihették. A Gyimesekből ered a hímes tojás, az eredeti írott tojások festését tanulhatták meg az első vásári sátornál.

HusvetiVasar_2012

Egy óra alatt készül a húsvéti különlegesség, ami nagyon jól mutat a festett, hímzett párjai között. Készítője, Lőrincz Irma díszként ajánlja, de a locsolóknak is szánhatjuk. Az idei vásáron az ötlejes keresztúri horgolt tojás mellett kisebb díszeket, terítőket is megvásárolhatták azok, akik fittyet hánytak a márciusi zord időjárásra.

Jakab Ildikó, SZMVSZ irodavezető, az idei vásár egyik szervezője az uh.ro kérdésére elárulta: ahhoz képest, hogy az időjárás nem kedvezett, elég sokan jöttek, érdeklődtek és vásároltak is.

Jövőre szeretnék egy húsvéthoz közelebbi időpontban rendezni a vásárt, addig viszont a polgármesteri hivatal szervezésében lesznek hétvégi vásárok a Márton Áron téren – tudtuk meg a szervezőtől.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."