Itthon » Közélet

Székelyföldre mosolygott a miniszterelnök

A prefektusok soros találkozóján vett részt, majd tartott sajtótájékoztatót, és nézte meg egy trappban a parajdi sóbányát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/ungureanu0402
Itthon_Kozelet/ungureanu0402
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2012. április 02., 15:55
1 hozzászólás. 

A Septimia Hotelt a hétvégén igénybe venni akaróknak azzal a kellemetlen tünettel kellett szembesülniük, hogy a szolgáltatások jó része szünetelt egy ideig. A megyék kormányzati elöljárói tisztelték meg a vendéglátó-ipari egységet jelenlétükkel, miattuk úszott el a szombati úszkálás.

Itthon_Kozelet/ungureanu0402

Fotók: Csedő Attila

Cseréprezegtető helikopterrel érkezett Székelyudvarhelyre Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök, Gabriel Berca belügyminiszter, Kelemen Hunor kulturális miniszter, és még jó néhány prefektus – utóbbiak egész hadnyi VW Touareget vettek igénybe.

Itthon_Kozelet/ungureanu0402

Bár a prefektusok soros találkozójukon vettek részt, elvileg nekik kellett volna reflektorfényben állniuk, mégis mindenki a kormányfőt vizslatta. Mi is. Sokkal kellemesebb látványt nyújtott a kisfiús mosolya, mint a megyei elöljárók bamba unalma.

A Prefektusok Országos Egyesületének összejövetelét követően Ungureanu és Berca foglalták össze, mi mindent sikerült megtárgyalniuk.


 

Mire kell(-e) a prefektus?

A prefektusok, és a kormány elsődleges feladata a következő időszakban, hogy visszaállítsák a lakosság bizalmát az állami intézményekben, biztosítsák a választások problémamentes lezajlását.

A prefektusi tisztségről a kormányfő elmondta, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben nem a hatalommal járó gőgöt kell tükröznie, hanem a felelősséget: a tisztséget betöltő erős, energikus emberek ugyanis olyanoknak tartják a kezében a sorsát, akik nem rendelkeznek ezekkel a képességekkel.

A prefektusok a törvényesség őrei, a helyi fejlődés építészei, az önkormányzati szervek, az üzleti világ és a lakosság közötti közvetítők, nem utolsó sorban arra hivatottak, hogy ellenőrizzék a kormánypolitika gyakorlati megvalósítását – rögzítettük a kormányfő szövegét.

Szükséghelyzet esetén a Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség elnökeként szolidaritást kell mutatniuk a nehéz helyzetbe került lakossággal, – "kértem őket, hogy több információval szolgáljanak a lakosok számára a lehetséges vészhelyzetekkel kapcsolatban" – nyilatkozta Ungureanu.

További feladatuk az adócsalással szembeni harc, illetve fokozottan kellene figyelniük az európai uniós alapok lehívására, köztük a POS-DRU programra, és közvetlen tapasztalataik alapján nekik kellene elsősorban javaslatokkal jönniük a közigazgatási reform kapcsán.


 

A belügyér szemmel tart

Gabriel Berca belügyminiszter szintén a választások törvényességének biztosítását emelte ki az elkövetkező időszak legnagyobb kihívásai között, mellyel mind a polgármesteri hivatalok, mind a megyei és helyi tanácsok, mind a prefektusok szembesülnek.

Itthon_Kozelet/ungureanu0402

Figyelni fog – fenyegette meg a jelenlévőket. Újságírói kérdésre elmondta, hogy azoknak a prefektusoknak, akik indulnak a választásokon, szigorúan le kell mondaniuk, idáig Giurgiu és Teleorman megyék elöljárói jelezték eme szándékukat.

Éppen a mostani szervezők pártja, az RMDSZ volt az, aki hangoztatta a prefektusi hivatal fölöslegességét, és megszüntetésének szükségét – állt fel egy riporter.

A kormány emberei szerint nem kell megszüntetni a tisztséget, csupán az eddigieknél jobban kell definiálni a funkcióit.

A területi újjászervezésről nem tárgyaltak, ezért erről nem voltak hajlandóak nyilatkozni, viszont mindkét megszólaló fontosnak tartotta a témát.


 

Sós kirándulás

A sajtótájékoztatót követően a parajdi sóbányát tekintette meg a miniszter, a miniszterelnök és a prefektusok, ahol a helyi fúvószenekar, Bokor Sándor, Parajd polgármestere, és Seprődi Zoltán, a sóbánya műszaki igazgatója köszöntötték őket. A népes társaság külön busszal szállt le a tárnákba, ahol bevallása szerint, még sosem járt a kormányfő, ám lenyűgözte a látvány, és az Országos Sótársaság műszaki igazgatója által bemutatott modernizálási tervek.

Itthon_Kozelet/ungureanu0402

Seprődi bemutatója alapján a parajdi sóbánya az országban elsőként fog egy nagyteljesítményű felszerelésbe fektetni, ez azonban nem jár az alkalmazottak elbocsátásával, mert amúgy is sokan mennek nyugdíjba a bányászok közül. A bányát egy újabb szinttel tervezik kibővíteni, hogy a gyógyulni vágyók és a turisták ne zavarják egymást.

A Slănic Prahova-i terveket is bemutatta, lévén, hogy annál a bányánál is vezető szerepet tölt be az igazgató. Majd mókásan vigyorogva megkérte a jelenlévő hivatalosságokat, hogy kormányzati pénzekkel járuljanak hozzá a megvalósításhoz.

Itthon_Kozelet/ungureanu0402

A miniszterelnök úgy nyilatkozott, mindenképp visszatér még, elképesztő turisztikai lehetőséget rejt magában a vidék. Bármennyire is vártuk, magyarul nem szólalt meg, pedig a sajtó kifejezetten kérte erre, hiszen az áll az önéletrajzában, valamelyest ismeri a nyelvet.

A miniszterelnököt és a kormány megyei frontembereit a lassan parajdi ételnevezetességként számon tartott töltött káposztával, tárkonylevessel és pálinkával kínálták.

 

Nemcsak dísz volt Kelemen Hunor

Bár ez sem a sajtótájékoztatón, sem a kiránduláson nem derült ki, és fejtörést is okozott jelenlétének célja, Kelemen Hunor nem csak díszként funkcionált a találkozón, hanem ő kezdeményezte a Hargita megyei elöljárók és a miniszterelnök közti megbeszélést – tudtuk meg a megyei tanács által kiadott sajtóközleményből.

Itthon_Kozelet/ungureanu0402

A megbeszélésen Antal István parlamenti képviselő, Sófalvi László, a megyei tanács alelnöke, Bende Sándor megyei tanácsos, Bunta Levente székelyudvarhelyi, Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai és Rafai Emil székelykeresztúri polgármester, valamint Borboly Csaba kunyeráltak támogatást helyi fejlesztésekre.


 

Exkluzív kacsa az igazság lapjában

Még a hazafele tartó buszon olvashattuk az Adevărul.ro exkluzív helyszíni tudósítását az eseményről, mely szerint 200 turista rekedt a bányában a miniszterelnöki látogatás miatt.

Itthon_Kozelet/ungureanu0402

A helyszínről jelentjük, az Adevărul napilap nem is volt jelen, és egy családnak kellett 15 perccel tovább várnia a megszokottnál. Seprődi igazgató állítása szerint a busz meghibásodása miatt.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mzolee
2012-04-02 21:00:54
Az Antena 2 teveado is 200 bentrekedt emberrol beszel:)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."