Itthon » Közélet

Elutasító a polgármesteri hivatal?

A Magyar Országgyűlés Hivatalának képviselője csak a Székelyudvarhelyért Alapítvánnyal partnerkedik és sajnálkozik a hivatal álláspontján. Újabb fejezet az újratemetésben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet
Itthon_Kozelet
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 04., 17:25
4 hozzászólás. 

Nyirő József újratemetése már jó ideje téma Székelyudvarhelyen. Az újratemetés koordinálásával a Magyar Országgyűlés Fráter Olivért bízta meg, aki május 4-én az udvarhelyi szervezőkkel második alkalommal tárgyalt. Fráter a reggeli órákban a polgármesterrel, a hivatal és a Nyirő-ügyben érintett kulturális intézmények képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz.

Itthon_Kozelet

Fráter Olivér és Szász Jenő

Ezt követően az újratemetés társszervezőjével, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnökével, Szász Jenővel találkozott, akivel felkeresték a Szent Miklós-hegyi római katolikus plébániát, ahol a Pünkösdvasárnapi újratemetési szertartással kapcsolatos részleteket Mátyás Károly főesperessel beszélték meg.

 

Megvan a román-magyar támogatás

„A második találkozó célja véglegesíteni néhány, az újratemetési szertartással, ünnepséggel kapcsolatos dolgot, azért, hogy a székely apostol hazatérése méltósággal lebonyolított ünnep legyen" – mondta elöljáróban Szász. Hozzátette: május 2-án jelen volt az Országgyűlés Hivatala által felállított bizottság ülésén és tárgyalt az esemény fővédnökével, Kövér László házelnökkel is, aki további támogatásáról biztosította a szervezőket.

Szász elmondta: a Magyar Országgyűlés Hivatala felvette a kapcsolatot a román hatóságokkal, a támogatást megkapták, az újratemetést a román fél úgy kezeli „mint a csíksomlyói vallási-kulturális rendezvénysorozat része", ezért úgy a magyar, mind pedig az újonnan megválasztott román kulturális miniszter is meghívottjai lesznek az eseménynek.

A TVR1 „Nyirő fasiszta, antiszemita volt-e, rehabilitálták-e?" kérdéseire válaszolva elmondta: minden részletet alaposan megvizsgáltak, Nyirő hamvainak hazahozatala és újratemetése semmilyen jogi feltételbe, erkölcsi és morális akadályba nem ütközik, az író a kommunista propaganda áldozata volt és soha nem nyilvánították sem Magyarországon, sem Romániában háborús bűnösnek, így rehabilitálni sem volt szükséges.

 

A hivatal megkeseríti az előkészületeket?

A Bunta Leventével való második találkozóra reflektálva Fráter elmondta: amint azt a polgármesternek címzett és átnyújtott, május 3-án keltezett levelében is megfogalmazta, sajnálattal vették tudomásul, hogy ellentétben az első találkozón elhangzottakkal, a hivatal nem méltatta válaszra a Székelyudvarhely Alapítvány által március 26-án beadott közterület használati engedélyre vonatkozó kérelmet.

„Úgy tűnik, hogy eddig a szóbeli és elvi támogatásokkal szemben a gyakorlati ügyek tekintetében a hivatal részéről a szükséges feltételek biztosítását a polgármester úr nem tette lehetővé" – fogalmazott.

„Mindezek ellenére a szervezők nem mondanak le arról, hogy a polgármesteri hivatal támogatása hiányában is Nyirő újratemetése méltóságteljes legyen, és olyan lehetőséget keresnek, amelyhez nem kell közterület-használati engedély" – mondta Fráter.

Szerinte az is sajnálatos, hogy amíg más városok polgármesteri hivatalaitól maximális támogatást kaptak, addig az udvarhelyi hivatal elutasítóan viselkedik. Véleménye szerint ennek oka, hogy Bunta nem tudott túllépni az Emlékezés Parkjának felavatása kapcsán 2004-ben tanúsított elutasító magatartásán, amikor párttársaival együtt bíróságon támadta meg a szoborpark ügyét.

Fráter közölte, hogy csupán egyetlen, írásban is megfogalmazott kérése van a polgármesterhez, az, hogy minden olyan körülményről, döntésről tájékoztassa az Országgyűlés Hivatalát, amely az újratemetési szertartás lebonyolítását befolyásolhatja, különös tekintettel a Márton Áron tér újrarendezésére vonatkozóan.

 

Hogyan tovább?

„Mi az Országgyűlés Hivatalának vagyunk a társszervezője és azon döntés szerint cselekszünk, amit meghozott. Ha jól értettem ebben a polgármesternek címzett levelükben ezt az ügyet lezártnak tekintik. Nekünk az a dolgunk, hogy a Magyar Országgyűlés Hivatalának elképzelései szerint járjunk el, és egy zökkenőmentes, méltó rendezvényt tárjunk az udvarhelyeik és a zarándokok elé" – fogalmazott Szász arra a kérdésünkre, hogy a továbbiakban kívánnak-e és ha igen, milyen formában működnek együtt a polgármesteri hivatallal.

„Székelyudvarhelyen az újratemetéssel kapcsolatosan egyetlen egy partnerünk van és ez a Székelyudvarhelyért Alapítvány, amely a törvénynek megfelelően beadta a közterület-használati engedélyre vonatkozó kérelmet, melyet a polgármesteri hivatal nem adott ki. A mai napon a hivatallal egy második tárgyalásra került sor. A nyolcperces tárgyalási idő arra volt elég, hogy ismertettem a polgármester úrral azt az álláspontunkat, miszerint a közigazgatási feltételei nem biztosítottak, ezért mi az újratemetés forgatókönyvét, helyszínválasztását módosítani fogjuk" – válaszolta Fráter.

 

uh.ro: A polgármesteri hivatalnak mi dolga lesz a továbbiakban?

Fráter Olivér: A polgármester úr semmilyen felvetéssel nem élt, úgyhogy ezt nem volt módomban sem elfogadni, sem elutasítani, nyilván minden ilyen fajta felvetést, ajánlást értékelni fogunk, de hangsúlyozom, sem az első, sem a második fordulóban nem került sor konkrét felajánlásra.

uh.ro: Lesz-e következő tárgyalás?

Fráter Olivér: Ezt a polgármester úrtól kell megkérdezni. Én ma úgy érzékeltem, hogy neki ebben az ügyben kimozdíthatatlan az álláspontja, azaz az erre való választ a korábbiakban a Székelyudvarhelyért Alapítványnak írt levelében foglaltaknak megfelelően mi csak tudomásul venni tudjuk.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
robertschwartz
2012-05-05 10:33:43
idejön egy tápos, összefog ezzel az átok polgárjenövel és mondják a tutit, nem érdekli öket sem a város, sem székelyek, pont ahogy 12 év alat megszoktuk a polgárjenötöl. Menjen a tápos haza a kövér fönökéhez, egyen meg egy doboz muzlit és nyugodjon le, ne kavarja itt ebben a székely városban még jobban a szart.
avatar
vogul
2012-05-05 13:53:52
szász ismét kavar. Ezt megszoktuk. A Székelyudvarhelyért Alapítvány sok kétes ügylete után csodálkozom, hogy Fráter Olivér ezt bevette. Nyírő emléke ezt nem érdemli meg! Amúgy, Sz.J. egy politikai hulla. Hiteltelen, politikailag impotens, agyilag retardált. Nem értem az egész cécót.
avatar
hofika
2012-05-06 22:34:15
Aki nem hiszi hogy politikai kampány,az meg kell nézze hogy,, Fráter Olivér és Szász Jenő ,,fotót ,nem székelyudvarhelyért alapítvány van hátul hanem az MPP reklámja,tehát innen büdösödik a hal
avatar
szigetvari
2012-05-08 09:27:33
Élelmiszercsomagok elhunytaknak !
Jenőke !
1. Látszik, hogy nem halt meg még közeli rokonod...halvány fogalmad nincs, mit jelent várni valakit...keresni és nem találni többet...És egyszercsak évek múlva az elvesztése után kapni egy behívót segélycsomagra az ő nevére...Szász Jenő kampányfogásaként.Jenőkétől, aki nem feledkezik meg a holtakról sem....:-( :-( Kegyetlen és feldolgozhatatlan érzés.
2. Látszik, hogy használsz adatokat, ami tilos lenne..de neked szabad...de arra már nem terjedtetek ki, hogy szelektáljatok élő és elhunyt között. Hadd szóljon, mi? Jenő-hol van a valamikori becsületes és lekiismeretes, emberi önmagad? Nincsenek szavak amelyekkel mínősíteni tudnám ezt a produkciódat. És ehhez még van akit megszédítesz? Ezek a tanácsosok támogatnak ebben? Széegyen és gyalázat..
Valaki ebből a csapatból hallott már arról a szóról, hogy KEGYELET? ....Újratemetünk, rendben van. De fel is támasztunk? Jó lenne.....nagyon jó...Több száz családot felbolygattatok és ez nem merül feledésbe három nap alatt !

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."