Itthon » Közélet

Nyirő-ügy: nem csitulnak az indulatok

Az író újratemetésének magyarországi főszervezője és a Magyar Országgyűlés kabinetjének megbízottja második alkalommal látogatott egyeztetés céljából városunkba. Olaj a tűzre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet
Itthon_Kozelet
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 04., 11:40
10 hozzászólás. 

Ismét tárgyalóasztalhoz ültek május 4-én, pénteken Nyirő József író újratemetésének magyarországi és helyi képviselői. Az anyaországiakat képviselő Fráter Olivér, a Magyar Országgyűlési Hivatal képviselője, megbízott főszervező ez alkalommal is először a városvezetéssel találkozott.

A megbeszélés ezúttal is zárt ajtók mögött zajlott, a történtekről a polgármester sajtótájékoztatón számolt be. Bunta nem rejtette véka alá elégedetlenségét: a tárgyalás rövid volt és rosszul sikerült.

 

Becsületsértő levél Kövér Lászlótól

A megbeszélés tárgya az a Fráter Olivér által szignált, Kövér László álláspontját tükröző levél volt, amelyben az Országgyűlés elnöke elmarasztalja a városvezetőt az első megbeszélésen elhangzott ominózus kijelentései miatt, illetve – fogalmazott Bunta – „felhánytorgatja a múltat", jelesen az Emlékezés Parkjának avatásával kapcsolatos történetet. A polgármester szerint mind a levél tartalma, mind pedig annak hangneme becsületsértő.

A polgármester határozottan cáfolta, miszerint Nyirőt az áprilisi egyeztetésen „nyilasnak és antiszemitának" nevezte volna. Véleménye szerint a levél valótlanságokat állít, hamis információkat tartalmaz és hangneme sértő.

Kijelentését megerősítette a két találkozón és a sajtótájékoztatón is jelen levő Farkas György kabinetvezető, Jakab Áron Csaba RMDSZ-es tanácsos, Miklós Zoltán múzeumigazgató és Szőcs Endre, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója is.

 

Szász áll a háttérben?

A polgármester szerint „Szász Jenő felől fúj a rossz szél", személyének befeketítésén a háttérben ő ügyködik. Bunta felháborodásának adott hangot és kijelentette: Szász megosztotta a pártját, a népét, hiteltelen, aki négyévente parkban és millenniumi oszlopokban tudott csak gondolkodni, most pedig Nyirő újratemetését politizálta el.

„Remélem, hogy a június 10-i választásokon végleg megbukik" – mondta a városvezető. A polgármester szerint a magyar és a székely népre nézve is szégyenteljesen elfajult az ügy, ezért a magyarországi hivatalosságokhoz címzett levélben ad hangot sérelmeinek, véleményének. Kövér Lászlónak – „Szász komájának" – azt üzente: Székelyföld a székelyeké!

 

Ünneplő ruhába öltöztetik a várost

Bunta elmondta, az újratemetési ügy kapcsán sok dolog felett szemet hunytak. Például, arról is hallgattak eddig, hogy Nyirő unokája nem egyezett bele az exhumálásba, de ezt Szászék jogi úton kijátszották. Hangsúlyozta: bár a hivatal több kifogást is emelt, főként az újratemetés elpolitizálásával kapcsolatosan, számos hasznos javaslattal is előálltak, többek közt az alkalomra Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművész által terveztetett emlékplakettel, aminek tervére a mai küldöttség nem volt kíváncsi. Ennek ellenére, félreteszik a sérelmeket.

„A hivatal maximálisan támogatja az újratemetés méltó megszervezését, díszruhába fogjuk öltöztetni a várost és minden feltételt biztosítunk, tehát eszünk ágában sincs felszedni a Patkóból a kockaköveket, a tér nem lesz felbolygatva. Kiadjuk az emlékplakettet és ott leszünk az újratemetésen is" – fogalmazott a polgármester.



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2012-05-04 12:50:10
Érdekes ez a Jenő ember. Ferdít ahogy csak tud csak éppen hatalmon legyen. Meg az a Molnár barátja is simán lódít akkorákat, hogy éppen az ég le nem szakad. És ezek az emberek akarnak hatalomra kerülni. Az unokának meg nincs beleszólása ? Vicc...
avatar
kiralybiro
2012-05-14 00:45:13
ugyanezen újságban jelent meg ez:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:frtDBfbOyWgJ:uh.ro/itthon/kozelet/9558-bunta-nyilt-levelet-kuld-kover-laszlonak+bunta+k%C3%B6v%C3%A9r&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

és ha elolvasod, kiderül, hogy a buntához képest a gyurcsány egy igazmondó juhász!!!

Persze rmdsz-es, akik 22 éve lubickolnak a hatalom langyos vizében, és hülyét csinálnak a székelyekből, magyarokból egyaránt román segítséggel!!!!
avatar
kiralybiro
2012-05-14 00:51:44
re: unom már
[quote=robertschwartz]

Mondja kedves schwartz úr! az a tápos pesti, vagy ön, mint vereckei székely fizeti a cehhet a hamvak hazahozatalára? kihantolás, engedélyek, repülő, stb.... vagy a haverja a levente?
Ha egyikük sem, akkor tessék szívesek lenni megköszö9nni, hogy maguk helyett elvégzik a munkát. Ha nem akarják megköszönni, akkor kéretik befogni a szájukat, és nem keresztbe tenni az úton!
Kövér László többet tett Székelyföldért, mint Bunta levente és egész stábja! de ezt lehet részletezni, és akkor húzzanak el olténiába!
avatar
robertschwartz
2012-05-04 13:20:40
unom már
Unom már hogy táposok akarják nonstop megmondani nekünk mikor mit csináljunk. Mit adnak ezért? Magyar álampolárságot és ezt meg kellene köszönnünk? Ez járt és visszaadták, hagyjuk a maszlagot. Hogy bejött pár nagy magyar cég és még joban megsarcolja a népet, mint bárki más? Ave, Aqua nova, Mol? Apropo tudják vajon az emberek itt hogy a nagyob román városokban a MOL olcsóbban adja a benzint mint udvarhelyen? Mi a francért nem ülnek othon és próbálják a lerobbant eladott kiárusitott országukat tenni helyre és nem mérgezni az iteni emberek lelkületét?
avatar
patika
2012-05-04 14:34:45
robertschwartz
Te, robertschwartz.....ejsze, előbb kellene tanuljál egy kicsi magyar helyesírást.....és aztán osztogasd az észt....
avatar
elegemlett
2012-05-04 15:59:31
nem méltó
Nyirő újra meghal egy kicsit ezeknek a vitáknak minden újabb mondatával... Fejezzétek be, maradjatok csendben. Nem méltó egy halott ember emlékéhez.
avatar
surmiii
2012-05-04 16:54:02
,, Nyirő unokája nem egyezett bele az exhumálásba, de ezt Szászék jogi úton kijátszották.,, Hihetetlen,és szomorú hogy mire képesek a politikusok! :( :angry:
avatar
ciher
2012-05-04 20:39:45
Nyiro
Jeno !A valasztasok nem errol szolnak.Sajnos nem Udvarhelyi ver csorgedez benned!Gyergyoban a rokonaidat gyozd meg es ott jelold magad. A Szekelyudvarhelyiket hagyd bekent!Az ujra temetes nem hoz tobb voksot ,csk meg jobban lejarattad magad !
avatar
vogul
2012-05-05 14:09:32
A fene egye meg ezt a megosztottságot! MPP, húzz el a büdös francba, semmi hiteled nincs, nem látod? Szász pedig vigye a pereputtyát Gyergyóba, ott van a helye! Hányinger!!!
avatar
cily12
2012-05-06 16:04:07
A Magyar Országgyűlés elnöke nagyon ingatag talajra tévedt. A pártfogoltja segédletével sem Istent sem embert, sem egy halott ember emlékét nemtisztelve mocskos kampányt folytat. Remélem minden jó érzésű ember átlátja szándékait és szavazatával megbünteti!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."