Itthon » Közélet

Villalakó lesz a Haáz Rezső Múzeum?

A város tulajdonába kerül a Haberstumpf-villa. A felújított épületbe a jelenleg albérletben működő Haáz Rezső Múzeumot költöztetik be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A Haberstumpf-villa
A tervek szerint a Bethlen Gábor utcába költözik a múzeum | Fotó: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 23., 11:21
0 hozzászólás. 

Az ingatlan megvásárlása pontot tenne az udvarhelyi múzeum évek óta húzódó épület-ügyének végére. A jelenlegi városvezetés a város egyik legszebb és legimpozánsabb, de jelentősen leromlott állapotban levő épületét, a Haberstumpf-villát tartja legalkalmasabbnak arra, hogy a múzeumnak otthont adjon.

Bunta Levente polgármester ezzel kapcsolatos bejelentését a Leonardo da Vinci zseniális találmányai kiállítás megnyitóján ejtette meg. Mint mondta, semmi akadálya annak, hogy az épületet megvásárolják: az örökösök írásos beleegyezésüket adták és az épület megvásárlásához szükséges pénzösszeg is megvan.

Az amerikai tulajdonosokat és a zetelaki megbízottjaikat is sikerült meggyőzni arról, hogy sokkal célszerűbb az épületet közösségi célokra felhasználni - nyilatkozta portálunknak az elöljáró.

Lehetett volna szálló és öregotthon is

A polgármester elmondta: a villa megvásárlására több jelentkező is volt és az sem lett volna katasztrófa, ha ők kerülnek ki nyertesen, mert volt, aki öregotthont, volt, aki szállodát akart itt kialakítani. Az önkormányzat azonban elsőbbséget élvezett és végül javára dőlt el a vásár is.

Bunta szerint nem a pénz döntött, hanem a diplomatikus viszonyulás, a jó szándékú egyeztetések sora, illetve sokat nyomott a latban, hogy a tulajdonosok is azt az ötletet támogatták, hogy ne magán-, hanem közösségi célokat szolgáljon az épület.

A vásárlással, átíratással kapcsolatos formaságokat minél rövidebb idő alatt, „még mandátumom lejárta előtt szeretnénk elrendezni" – jegyezte meg a polgármester.

A műemléképület felújítását az önkormányzat finanszírozza. A pincétől a padlástérig, minden zegzugot érintő felújítás a polgármester szerint mintegy 1,2 - 1,5 millió lejbe kerül, a munka körülbelül két évet tartana, így a pénzösszeg kifizetése nem jelent érvágást a helyi költségvetésben.

A korszerűsítésbe a hőszigetelés, az ajtók-ablakok lecserélése, a fűtésrendszer teljes felújítása is beletartozik, de a polgármester ígérte, nagy gondot fordítanak arra, hogy az épület megőrizze jelenlegi szépségét és műemlék-jellege se csorbuljon.

A kényszerhelyzetre ez a legjobb megoldás

"Az akarat az, hogy a múzeum költözzön az épületbe. Lehet mérlegelni, hogy az épület mennyire alkalmas, vagy van-e erre megfelelőbb épület a városban. Tény, hogy rövidtávon meg kell oldani a múzeum-ügyet, mert a bérleti szerződés 2013 júliusában lejár" – válaszolta a múzeumot érintő tervekkel kapcsolatos kérdésünkre Miklós Zoltán, az intézmény igazgatója.

Elmondta, a múzeumnak jelenleg otthont adó, Kossuth Lajos utca 29. szám alatti épület tulajdonosának a szerződés lejárta után szándékában áll eladni az épületet, de abban reménykednek, hogy sikerül kiegyezni vele, és nem lakoltatja ki az intézményt addig, míg elkészül a Haberstumpf-villa felújítása.

Miklós szerint egy vagy fél év türelmi időre lesz szükség és számítanak a tulajdonosok jóindulatára.

Az igazgató véleménye, hogy szakmai szempontból a míves Habertsumpf-villa megfelelő lakhely a múzeumnak. A terek tágasak, megfelelően átalakítva lesz hely a képtárnak és a kiállítótereknek is.

"Kérdéses, hogy az elhelyezkedése mennyire szerencsés, de abban a kényszerhelyzetben, amiben most vagyunk, az épület ideális" - nyilatkozta Miklós, aki a pro-kontra érveket írásban is tudomására hozta a múzeumot fenntartó önkormányzatnak.

Ahhoz, hogy a villa valóban megfeleljen a célnak, pontos szakmai tervekre van szükség, beleértve a felújítási, megvalósítási projektet is.

„Kapunk egy teljesen új teret, amiben fantasztikus dolgokat lehet majd megvalósítani és én örvendek ennek a döntésnek és remélem, hogy általa új értékkel gazdagodik a város" – fogalmazott Miklós.

Jobb hely is lenne?

Régi és kényes téma, hogy a Székely Támadt Várban egy, több kulturális intézménynek, köztük a múzeumnak is teret adó kulturális központot alakítsanak ki. Akadálya ennek, hogy a várban levő épület iskolának épült anno, és az ingatlanban az Eötvös József Szakközépiskola működik.

A tanintézmény elköltözetéséről az iskola vezetősége hallani sem akar, illetve az eddigi városvezetők közül egy sem vállalta fel a konfrontálódást. Ezt boncolgató felvetésünkre Miklós Zoltán diplomatikusan válaszolt.

Biztos van, lenne ingatlan szempontjából ideálisabb megoldás is. Például a sokat hangoztatott, a város központjában levő másik ingatlan, amit szándékosan nem nevezek meg. Jelen felállásban, nagyon racionálisan mérlegelve a Haberstumpf-villába való költöztetésre van lehetőség. Az én szempontomból nézve úgy tűnik, hogy ez az egyetlen elérhető hely. Helyi szinten született egy döntés, ha kivitelezik ezt az akaratot, hogy a múzeum ne mostoha körülmények között tengődjön, akkor ezt látom az egyedül megvalósíthatónak" - fogalmazott az igazgató.

"Szándékosan kerülöm, hogy kifejtsem, mi lenne ennél jobb. Kényszerhelyzetben vagyunk és ajánlottak egy külső és belső tekintetében is fantasztikus épületet, viszont meg kell tanulnunk azt, hogy tudjuk eladni az új helyen a most meglévő múzeumot. Intézményt kell építenünk, meg kell szervezzük azt, hogy a diákok a mostanihoz hasonlóan, rövid idő alatt eljussanak a múzeumba" - mérlegelte a jövőbeni lehetőségeket.

"Turisták szempontjából nem féltem a majdani múzeumot. Egy jó, a város központjában megszervezett marketinggel át lehet oda irányítani őket. A városlakók és a diákok becsalogatására kell kidolgozni egy stratégiát" – fogalmazott az igazgató.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."