Itthon » Művelődés

Illésnek annyi

Ilyen víg temetést még nem látott Szentegyháza. Illést sokan szerették, az egész megyéből jöttek, hogy végső búcsút vegyenek tőle szombaton.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

8
Fotók:Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. február 27., 16:02
0 hozzászólás. 

Szombat reggel még tombolt egy utolsót a tél a Hargita lábánál, nagy pelyhekben havazott, hideg volt, és fújt a szél: talán érezhette, hogy hamarosan jön a sok székely ember, hogy tűzzel, vassal s pálinkával elűzzék őt legalább egy évre.

7

Tizenhárom település díszbe öltözött színe-java jött el, papok, orvosok, szép menyecskék és ördögök, na meg politikusok kísérték utolsó útjára a telet.

A 25-ik megyei farsangbúcsúztató megnyitóján a kedves meghívottak felsorolása és szeretettel üdvözlése után kiosztottak egy vagon oklevelet: aki eddig őrizte a hagyományt, annak azért, aki ezután fogja, annak azért adtak papirost a szervezők.

3

Nagyon ügyes mindenki, főleg, hogy nem is volt szándékos 25 éven át megtartani a megyei szintű farsangtemetést. A kezdeményezők – Ádám Gyula fotóművész szerint – egyszerhasználatos eseménynek szánták, csak aztán túl sikeres lett, minden évben követelte a nép.

A tisztelt mindenki elmondta beszédét, a csíkszentsimoniak átvették a stafétát, a hagyomány őrzői köszönték a megtiszteltetést.

6

Végül Borboly Csaba is időben berobogott, a nagygalambfalvi jótékonysági disznótorról jövet rögtön a színpadon állt meg, és poénkodott, hogy jövőben Csíkszentsimonban ingyen legyen a sör. Azt is mondta, hogy eddig azt kívánta, legyen hosszú tél és jó síszezon, de most már inkább a tavaszt várja, mert elfogyott a tűzifa. Pedig már azt hittük, azért, mert lehet kezdeni az aszfaltozást, és lehet menni előre.

A megnyitó után, ahogy a jelmezes csoportok szétszéledtek az utcákba ünnepelni és táncolni, a nap is kezdett kisütni – bár a hideg maradt – a hóból sár lett, de Illésnek akkor már mindegy volt.

2

Jött a pap, a patakból merített szenteltvizet, elmondta a gyászbeszédet fölötte:

„Bocsássa meg az Úristen bűneid, amiért sok leánynak elcsavartad a fejit, a sok italt, amit a garatra öntöttél, a sok levest, amit kenyérrel megettél. Elég lett volna egy tucat családnak, akik ettől csak szaporodnának.

Végrendeletedbe azt hagytad hátra, hogy koporsódat fordítsák az oldalára, fejed alá kolbászt tegyenek, hogy a férgek meg ne egyenek, vörösborral locsolják a nyughelyed, hogy a sírba ne legyen meleged.

Szűz leányok vigyék koporsódat, temetéseden tökkel harangozzanak. Kárpótlás jegyedet Szentegyházára hagytad, hogy a nárciszfesztiválon még többet ihassanak."

1

Az asszonyok pedig hangosan sírtak melléje ilyen szépeket:

„Jaj Illés nyisd ki még egyszer azt a kancsal szemedet, hadd beszéljek még utoljára veled, a tegnap még megettél egy nagy vájdling nokedlit, egy nagy kancsó bort még utána öntöttél.

Jaj vegyétek fel és vigyétek a kert mellé letegyétek, kertet támasszatok véle, úgyse volt ő már jóféle.

Jaj vigyék, de ne arra, görbe a karja s megakad a karóba, s visszajő a nyakamra."

9

Illés nem jött vissza, mert elégett a római 25-öst formázó szalmabálákkal együtt a nagy tömeg szeme láttára a szentegyházi tűzoltó állomás mellett. S ahogy egy tisztességes temetés után illik, a gyászoló népnek tántorogva kellett hazamenni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."