Itthon » Oktatás

Óvás után is vérszegény az eredmény

Az előző évekhez viszonyítva nagyságrendekkel több dolgozat újrajavítását kérték Hargita megyében. Az átmenési arány hajszálnyit változott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Érettségizők nézik az eredményeket
A változás elhanyagolható, sokan készülhetnek az őszi szesszióra
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. július 16., 15:21
2 hozzászólás. 

Az óvásokat megelőző 30,25 százalékos rátát mindössze 0,83 százalékkal sikerült emelni – a maga 31,08 százalékával Hargita megye az országos rangsorban a sereghajtók között van.

A részletekről, a pótérettségivel kapcsolatos tudnivalókról Hodgyai László tanfelügyelőt kérdeztük.

Ezer óvás után szinte semmi változás

„A megyében összesen 1007 dolgozat újrajavítását kérték az érettségizők: 345 dolgozat értékelése változott, ebből mindössze 194 esetben adtak az eredetinél nagyobb jegyet a javítótanárok. 155 dolgozat jegyét leminősítették, 662 esetben pedig nem módosult az osztályzat" – tájékoztatott Hodgyai.

A legtöbb óvást, összesen 360-at, román nyelvből nyújtottak be. Matematikából 268, magyar nyelvből 140, biológiából 108, földrajzból 60, történelemből 42, fizikából 11, informatikából 8, kémiából 4, szociológiából 3, más választott tantárgyból pedig 2 dolgozat újrajavítását kérték.

Érettségiző diákok az egyik iskola folyosóján

A benyújtott óvások számát tekintve a toplistát a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskola vezeti – itt összesen 68 dolgozat jegyét fellebbezték meg, de városunk mind a nyolc középiskolájában kértek újbóli javítást az érettségizők.

A Tamási Áron Gimnáziumból 46, az Eötvös József Szakközépiskolából 21, a Bányai János Szakközépiskolából 20, a Bendek Elek Líceumból 19, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolából 10, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumból 16, a Marin Preda Elméleti Líceumból pedig 13 dolgozat újraértékelését kérték.

Nem minden esetben adtak új jegyet

„Az óvást a vizsgaközpontokban kellett benyújtani, a dolgozatokat a Marosvásárhelyi javítóközpontban értékelték újra, ott, akárcsak a Brassó megyei érettségizők dolgozatait. A titkosított (név, iskola neve leragasztva) dolgozatokat, kivétel nélkül két javítótanár osztályozta újra" – részletezte a folyamatot a tanfelügyelő.

„Amennyiben az általuk adott osztályzat között az eltérés nagyobb volt, mint 1,50, a javítást megismételték a fenti procedúra szerint és az így kapott osztályzat lett a végleges jegy" – tette hozzá.

Érettségiző lány örül a jegyének

Mint mondta, a dolgozat jegye csak abban az esetben módosult, ha a javítás előtti és a javítás utáni eredmény között legalább 0,5 pont volt a különbség.

Kivételt azok a dolgozatok képeztek, amelyek 4-4,50 illetve 9, 50 feletti osztályzatot kaptak. Esetükben mindenképp változott a jegy. Például, ha egy tanulónak fellebbezés előtt 9, 51 volt a jegye, javítás után ebből 0,50 századot levontak, akkor a végleges jegy 9-es maradt.

Hargita megyében nem voltak extrém változások, a legnagyobb eltérés a fellebbezés előtti és utána adott jegy között 2,50 volt, negatív irányban. Így a 4-es megóvott dolgozatra a diák csupán 1,50-et kapott. Ez lényegében nem változtatott a helyzeten, a diáknak pótvizsgáznia kell – magyarázta Hodgyai.

Jöhet a második felvonás

Azt, hogy a pótérettségire Hargita megyéből pontosan hány diák iratkozik be, még nem tudni, de a tanfelügyelőség előzetes számításai szerint több mint 2000 vizsgázóra számítanak, beleértve azokat a diákokat is, akik 12. osztályban megbuktak, így nem mehettek érettségizni. Ha sikeresen pótvizsgáznak, akkor ők is beiratkozhatnak a pótérettségire – ők ezt az általános menetrendtől eltérően, augusztus 10-én tehetik meg.

A Bányai János Szakközépiskola Székelyudvarhelyen

A Bányaiban is lehet vizsgaközpont

A pótérettségire már készül a tanfelügyelőség. A tervek szerint a megyében összesen hét vizsgaközpont lesz, ebből Székelyudvarhelyen kettő – az egyik az Eötvös József, a másik a Bányai János Szakközépiskolában. Székelykeresztúron szintén lesz vizsgaközpont.

A központok száma időközben módosulhat, annak függvényében, hogy hányan iratkoznak be a pótvizsgára.

Hodgyai felhívta a figyelmet, hogy az előző évek gyakorlatától eltérően a diákoknak a pótérettségire nem vizsgaközpontokban, hanem abban az iskolában kell jelentkezniük, ahol a 12. osztályt elvégezték.

Az iratkozáshoz szükséges a személyi igazolvány, a születési bizonyítvány másolata, az anyakönyvi kivonat (Foaie matricolă) és az iskola által az érettségi első szesszióján elért jegyekről szóló igazolás.

A pótvizsgára jelentkezőnek egy típuskérést kell kitöltenie, amelyen megjelöli, hogy melyik, a vizsgán elért jegyet ismeri el, illetve melyik tárgyból akar újból vizsgázni.

A pótérettségire történő beiratkozás és a vizsgák általános menetrendje ide kattintva érhető el.

Vannak, akik abban reménykednek, hogy az augusztusi-szeptemberi érettségi szesszióban a vizsgaszigor enyhülni fog. Hodgyai szerint ez hiú és alaptalan remény: minden marad a régiben, így például a kamerás megfigyelés is.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kovden57
2012-07-17 09:27:33
Legnagyobb kulombseg
Van egy kis tevedes a cikkbe, ugyanis volt egy olyan zetelaki diak akinek a jegye MATEMATIKABOL 3,25-rol 7,95-re modosult.
avatar
lemese
2012-07-17 14:45:47
re: Legnagyobb kulombseg
avatar
kovden57
Van egy kis tevedes a cikkbe, ugyanis volt egy olyan zetelaki diak akinek a jegye MATEMATIKABOL 3,25-rol 7,95-re modosult.


Köszönjük az észrevételt, az óvásokkal kapcsolatos információkat a tanfelügyelőségről kaptuk, a tévedés egyik részről sem volt szándékos.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."