Itthon » Oktatás

Nulladik vagy első osztály?

Alig egy hét van az első osztályokba való beiratkozásig. De milyen a napközi és az iskola közötti állapot?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

elokeszito1
Fotó: Tofán Levente
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. március 27., 17:40
0 hozzászólás. 

Kezdődik a beiratkozás április másodikán a 2013-2014-es tanévbe – idén már online is be lehet iratkozni a nulladik osztálynak is hívott előkészítő osztályokba. Az Oktatásügyi Minisztérium honlapjáról megtudhatjuk, hogy az előkészítő osztályok az elemi oktatásban maradnak, de iskolákban vagy napközikben is berendezhetik az osztálytermeket.

Az elfogadott módszertan szerint azokat a gyerekeket lehet a nulladik osztályba íratni, akik 2013. augusztus 31-ig betöltötték a hatodik életévüket, illetve a szülők kérésére azokat is, akik 2013. szeptember 1. és december 31. között lesznek hatévesek, amennyiben a pszichológiai felmérésen érettnek nyilvánítják erre. Az előkészítő osztályba készülő gyerekek és szüleik, valamint az érdeklődők az április 2. utáni héten meglátogathatják az intézményeket, hogy megismerjék a körülményeket.

elokeszito2Nem kötelező a lakóhely szerinti, körzeti iskolát választani, a szülők másik intézménybe is írathatják a gyereket abban az esetben, ha marad ott számára hely a körzethez tartozók felvétele után. A hoppon maradást megelőzendő, ajánlott a körzeti iskolában lefoglalni a gyerek számára a helyet, erre van törvényes lehetőség.

Szintén áprilisban íratkozhatnak az első osztályba készülők, az ehhez szükséges feltételekről, szükséges iratokról itt olvashat bővebben. 

Csak egy iskola indít after school-t

Bartolf Hedwig főtanfelügyelő kérdésünkre elmondta, hogy Hargita megyében csak az iskolák indítanak ún. előkészítő osztályokat, de ezeknek napközik, óvodák is helyet adhatnak.

Utóbbira két példa van, egy csíkszeredai és egy udvarhelyi. „Ez az elemi iskolai oktatás része, még akkor is, ha a tevékenység nem iskolában, hanem más épületben zajlik, a gyerekekkel nem óvodapedagógus, hanem tanító foglalkozik" – mondta a főtanfelügyelő.

Arra a kérdésünkre, hogy az előkészítőbe járó gyerek számára lehetséges-e az, hogy délutáni oktatást, ebédet, alvási lehetőséget kapjanak, Bartolf Hedwig elmondta, hogy a törvény megengedi, hogy ún. after school-programot indítsanak, de ehhez több feltételt is biztosítani kell.

Sok szülő gondja ugyanis az, hogy az előkészítő osztály programja hamarabb véget ér, mint a napközi, s a szülők ebben az időben általában még dolgoznak, így a gyerek néhány órára felügyelet nélkül marad.

elokeszito3A megyében mindössze egy balánbányai iskola kérte a tanfelügyelőség jóváhagyását az előkészítőben délutáni oktatás és ebéd biztosítására, ezt jóváhagyták. „Nehéz megvalósítani, mert ágyakat kellene beszerezni és elhelyezni az iskolákban, s a napközikben sem lehet hagyni a gyerekeket, mert ez már egy más szint. De az is biztos, hogy egyes családoknak nehéz lehet megoldani" – tette hozzá Bartolf Hedvig.

A tanfelügyelőség honlapján lehet megtekinteni az előkészítőt is indító iskolákat, valamint azt, hogy az adott iskola hány csoportot indít. Az Oktatásügyi Minisztérium honlapján pedig a szülők számára fontos információkat gyűjtötték egybe.

„Mi már iskolások vagyunk!"

Lukács István, a Benedek Elek Líceum igazgatója szerint náluk bevált az előkészítő osztály. „Jó tapasztalataim vannak, ezelőtt három héttel bementem egy ilyen csoporthoz, megkérdeztem, hogy óvodások vagy iskolások vagytok, mire határozottan és büszkén azt mondták a gyerekek, hogy ők már iskolások!"

Mint mondta, nekik speciális a helyzetük, hiszen nekik ebben az esetben jól jött az, hogy éveken keresztül nem volt megfelelő termük, mert a Zsibongó Napközi biztosított termet az előkészítőnek. Az első osztályt már a Márton Áron téri épületben kezdik a kisdiákok.

Az igazgató elmondta, hogy a szabályzat is megköveteli azt, hogy ún. nyílt napot tartsanak, amikor a gyerekek és szüleik megismerhetik a körülményeket, a berendezést, találkoznak a pedagógusokkal és az igazgatóval. A Benedekben még egy ezt megelőző gyűlést is tartanak (legközelebb csütörtökön 16.30-tól) azon szülők számára, akiknek a gyereke valószínűleg az előkészítőbe fog járni.

Hamarabb véget ér, mint a napközi

Bak Anna Mária lánya, Dóra a kecseti iskola előkészítő csoportjába jár. „Nagyon előnyösnek tartom, a lányom nagyon szereti az előkészítőt" – mondja az édesanya.

Napközibe Dóra a városban járt, az előkészítőt már Kecsetben kezdte. Sok gyerek jár oda, külön osztályterem van számukra berendezve, kis egyszemélyes asztalok, székek vannak, egy tanítónő csak velük, külön foglalkozik.

„Az egyedüli hátránya, hogy hamarabb véget ér a tanítás, mint a napköziben, s néhány óráig – amíg mi hazaérünk a városból – a gyerek egyedül marad, de ezt is meg lehet oldani. A városban vannak olyan csoportok, ahol az ebéd után tartanak délutáni foglalkozást is" – tájékoztat a nehézségekről Ani.

elokeszito4

Novák Melinda és férje már tavaly dönthettek arról, hogy nagycsoportba vagy előkészítőbe küldik-e a gyereküket, Tímeát, s a nagycsoport mellett döntöttek.

Most úgy határoztak, hogy inkább az előkészítő osztályba küldik, mintsem elsőbe a kislányt: „A fő szempont a gyerekkor meghosszabbítása volt. A napköziben mégiscsak inkább játszanak, az előkészítőben pedig inkább tanulnak. A lényeg az, hogy a gyereknek legyen jó, ebben a mai világban inkább rövid távú döntéseket kell hozni szerintem. Nem árt megvárni a hét éves kort a 45 perces üldögéléssel, a vékony ceruza fogásával" – vélte Melinda.

Egy kolozsvári édesanya ezzel szemben arról számolt be, hogy ikreit, bár csak szeptember után töltik a hatot, beíratja előkészítő osztályba. A gyerekek összes barátja előkészítőbe megy a napközis csoportból, a felmérést elkészíttették, a fiúkat iskolaérettnek nyilvánították, az iskolában is lesz ebéd, valamint alvási lehetőség, ezért inkább most, a többiekkel együtt engedik a gyerekeket a majdnem iskolába.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."