Itthon » Oktatás

Nulladik osztály: felkapott iskolák, tanítók

Korántsem zajlott zökkenőmentesen az előkészítő osztályokba való beiratkozás. Többen próbálták megkerülni a rendszert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Gyerekek egy elokeszito osztalyban
Fotó: archív / Tofán Levente
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 16., 14:43
2 hozzászólás. 

Április elején megkezdődtek a beiratkozások az előkészítő osztályokba. Az elmúlt két hétben több székelyudvarhelyi szülő is nehezményezte, hogy nem ment simán a beiratkozás az első osztályt megelőző ún. előkészítő osztályokba. A panaszok szerint olyan gyerekek kerültek be bizonyos iskolákba, akik nem az adott tanintézmény körzetében laknak, de olyan is előfordult, hogy – miután kiderült, hogy egy tanítónő a jövő tanévtől munkahelyet változtat – az oktató után mentek a szülők a gyerekkel, és oda iskoláztatták be, ahol az illető tanítani fog.

Mint az iratkozásnál kiderült, Székelyudvarhelyen is jóval több volt a gyerek, mint ahányan a megyei tanfelügyelőség adataiban szerepeltek. Ennek több oka is volt Bartolf Hedvig főtanfelügyelő szerint, akit a beiratkozásnál tapasztalt esetleges visszaélésekről, hibákról kérdeztünk.

"Nem mondom, hogy nem voltak gondok, de ezeket meg lehetett oldani" – summázott röviden a főtanfelügyelő hölgy, majd olyan eseteket sorolt, amilyenek nem csak Székelyudvarhelyen, hanem a megye, illetve az ország más településein is előfordultak.

Váratlan tömeg

Elsőnek egy olyan helyzetet említett, amit több vidéki szülő is kihasznált – ez arról szólt, hogy a szülők lakcímet változtattak az adott település egy olyan részére, ahol az általuk kiválasztott iskola van, tehát a tartózkodási engedélyük (az úgynevezett flotant) az adott körzetre szólt, így nem tudták elutasítani a beiratkozásnál.

elokeszito1

A főtanfelügyelőnek arról is van informácija, hogy bizonyos iskolába nem tudtak felvenni egy-egy olyan gyereket, akiknek már két testvére is az adott intézményben tanul. Bartolf továbbá olyan helyzetet is említett, amikor a kisebb gyerekeket (akik csak jövőben töltik a hatodik évüket) is beíratták az előkészítőbe, mert a pszichológiai vizsgán megfeleltek a követelményeknek.

Ez is megnövelte a gyerekek számát, akárcsak az, hogy olyan gyerekek is voltak, akiket tavaly nem írattak be az előkészítőbe, de most igen, habár már hét évesek. Ezekre nem számítottak az iskolák az iratkozásnál.

Nem gumiból van a beiskolázási terv

Egy szülő azt jelezte, hogy miután az egyik iskolában beteltek a helyek, egy másik intézménybe íratták a gyereküket – mint utólag megjegyezte, lehet, hogy jobban is jár az új helyzettel, hiszen az iskola közelebb van lakhelyükhöz, illetve tudomása szerint a tanítónő is felkészültebb.

"Orvosoltuk a helyzetet, de vannak mentalitásbeli gondok is" – mondta Bartolf Hedvig. "Vannak felkapott iskolák és tanítónők, mindenki ezekbe szeretné íratni a gyerekét – az is Udvarhelyen történt, hogy egy adott iskolába egy szülő nem íratta be a gyerekét, hanem a tanítónő után „ment", oda íratta be. Sokféle helyzet van, hallottam, hogy a szülők közül még sírtak is. Mi azért vagyunk, hogy megoldjuk ezeket a helyzeteket, ha órák alatt nem is, de napok alatt.

A főtanfelügyelő ugyanakkor hangsúlyozta, a beiskolázási terv nem gumiból van, hogy azt ide vagy oda lehessen nyújtani, be kell tartani a törvényt. Viszont abban az esetben, hogyha a szülő úgy gondolja, hogy égbekiáltó igazságtalanság történt és az iskola szintjén ezt nem lehet megoldani, akkor lehet a tanfelügyelőséghez is panasszal fordulni.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Emmy
2013-04-17 10:49:25
Irjunk magyarul
Olyan, hogy "nulladik"osztaly, nincs. Elokeszito. Meg kellene mar szokni.
avatar
talaldkivagyok
2013-04-17 13:54:52
A legjobb iskola az amelyik a legközelebb van a valódi lakhelyhez. Ez nem hiába lett kitalálva. Minden gyerek mellé oda kell állni a tanulásnál 1-4 osztályban otthon is bármilyen szuper iskolába jár és a gyengébb képességű gyerekből egy hiperszuper tanító sem tud atomfizikust nevelni. Ettől még lehet boldog ember a gyerekből, csak hát mindenki úgy szeretné manapság ha a gyereke egyetemet végezne...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."