Itthon » Oktatás

Érettségi 2013 – minősítés vagy osztályzat?

Előny vagy hátrány az, hogy a szóbeli vizsgán minősítést és nem osztályzatot adnak? Diákokat és pedagógusokat kérdeztünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Megoszlanak a vélemények a szóbeli jelentőségéről
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE, KATONA ZOLTÁN
2013. június 12., 17:48
5 hozzászólás. 

Az utóbbi három év katasztrofális érettségi vizsga eredményeit több tényező is befolyásolja. A sokat szidott tanügyi rendszer, a megváltozott követelmények, a kamerák, a megnövekedett stressz, a diákok és tanárok hozzáállása, a szakközépiskolák és az elméleti líceumok közötti egyenlőtlenségek, egyenlő kritériumok, és a megváltozott vizsgarend. Az előző korosztályok jegyét javíthatta, esetenként ronthatta a szóbeli vizsgákra kapott jegy.

Mindenki kapott esélyt, az is, aki szóban, az is, aki írásban tudta jobban kifejezni magát. 2011 óta a szóbeli vizsgákon csak minősítést kapnak a diákok, az érettségi átlagba számított jegyet nem. Megkérdeztünk, tanárt és diákot, mennyire tartja helyesnek ezt a módszert.  A román szóbeli „kínjain" már túl voltak a végzősök, a két pedagógus pedig évek óta követi az érettségi rendszer változtatásait.

Mese nincs, tanulni kell

A Tamási Áron Gimnázium végzős diákja elégedett az eredményével, és jobb szeretné, ha a szóbelire kapott osztályzat emelhetné a jegyet. „Nem jó, hogy minősítést kapunk, mert ez semmit nem határoz. Régebb lehetett osztályzatot kapni, ami emelhette a jegyet, most pedig csak az írásbelin múlik az eredmény. Véleményem szerint jobb lenne, ha most is így lenne.

t-9406

Közepes nehézségű tételt kaptam és ahhoz képest, hogy nem nagyon beszélem a román nyelvet, elég jól ment. A vizsgáztatók is segítőkészek voltak – már amennyire ebben a helyzetben lehettek. Nem volt stresszes a helyzet" közölte a vizsga után Gagyi Edit.

Dobai Csaba, szintén a Tamási Áron Gimnázium utolsó éves diákja, ellenkező véleményen van. Szerinte a románul kevésbé jól beszélőknek, az idegeskedős típusúaknak kedvez ez a helyzet, mert nem rontja el a szóbeli vizsga eredménye az érettségi jegyet.

t-9392

„Szerintem jó is és rossz is, hogy a szóbelit így értékelik. Nézőpont kérdése. (...) Ami szerintem még jó ebben a szóbeliben, hogy nem kérik ugyanazt az anyagot, amit az írásbelire, hanem felmérik a szövegértésünket, a kommunikációs készséget és a szabad vélemény megfogalmazását.

A rossz viszont, hogy nem tud módosítani az írásbeli jegyeken. Végül is mindegy, hogy a szóbelin milyen osztályozás van. A sikeres érettségihez, mese nincs, így vagy úgy, de tanulni kell".

Három hét, tét nélkül 

Idő- és energiapazarlásnak tartja a szóbeli vizsgák új rendszerét Varga Attila, a Bányai János Műszaki Szakkollégium földrajztanára. A pedagógus szerint „három hetet eltöltenek vele, de mindenki ugyanúgy indul az írásbelin, mert itt senki nem tud megbukni. A leggyengébb fokozattal is mehetnek írásbelizni. Jobb volt, amíg volt tétje, mert lehetett kapni tízest is, ha jó volt a diák, s az beleszámított az átlagába".

Varga Attila azt is kifogásolja, hogy három éve csak abból a tárgyból kell a pót- vagy a következő szesszióban vizsgázni , amiből az előző vizsgaidőszakban megbukott. „Mi az egyetemen annak idején le kellett tegyük az évet rendesen, addig nem mehettél következő évre, amíg nem mentél át mindenből, most pedig úgy harmadévesek, hogy első évről vannak elmaradott vizsgáik" – kritizálta a felsőoktatási rendszert is a földrajztanár.

Úgy decentralizáltak, hogy központosítottak

- világosít fel Lukács István, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum igazgatója az érettségi vizsgarendszer módosításairól. Lukács szerint azoknak jó, hogy a szóbeli nem számít, akik nem tudnak jól románul. „Az általános szigorítást még az előző kormány vezette be, ennek ellenére így lehetett sok gyengébb diákot is átengedni, mert helyi szinten meg lehet oldani a szóbelit – az írásbeli már más, az központilag irányított. A diákok elégedettek vele, én egyetlen leányzót láttam könnyezni csak, mert nem olyan minősítést kapott, amilyet szeretett volna".



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kameleon
2013-06-12 21:51:58
khm
A lonak negy laba van, megis megbotlik. Ket embernek negy keze, s foleg negy szeme, megsem latja mit csinal. Talan kene szolni egy harmadiknak, nyomjon egy delete t, mert a vegere befutott egy ctrl+v foloslegesen. S meg valami k...g olvaso piszkalodni kezd :)
avatar
erzsébet94
2013-06-13 12:13:16
szerintem is rossz, hogy nem,lehet jegyet szerezni a szóbelivel. 2011-ig bevált akkor meg most miért nem jó? Vicc az egész!!!
avatar
arpad45
2013-06-13 14:59:33
sziasztok.
en 2003 ban vegeztem az en idomben sem kaptunk jegyet a szobelin. nagyon helyesnek tartom ezt a dolgot mert igy nem egy tanar donti el hogy mekkora nagy vagy kicsi jeggyel engedjen at. az irasbeli is akkor volt a legkozelebb a diak kepesegehez vagy szerencsjehez. mert hasonlitott az irasbeli vizsga rendszer a jogositvany vizsga megszerzesehez, nem a tanarok dontik el a kepesegedet. ideje lenne mar kedves honatyak hogy mar egyszer eldontsek a vegleges eretsegi rendszer stilusat nem mind valtosztasak nehany evenkent.
avatar
tundike85
2013-06-13 14:59:40
2003-ban sem adtak jegyeket csak admis és respins volt,akkor is csak az írásbeli számított
avatar
lajosfia
2013-06-21 09:33:24
Túlragozzuk ezt az ügyet is, cifrázzuk, mint székely asszony a "sétálást". ..egyes,hármas, négyes, tehát osztályzatot oszt ehe...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."