Itthon » Oktatás

Rosszul próbáltak az érettségire

Országszerte a próbaérettségizők több mint fele megbukott, Hargita megyében a tizenkettedikesek 24,63 százaléka ment át.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

próbaérettségi
Nagy számban bukták a diákok a próbaérettségit
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 17., 14:11
0 hozzászólás. 

Idén az oktatási minisztérium a tizenkettedikesek próbaérettségije mellett bevezette a tizenegyedikesek próbavizsgáztatását is.

A tanügyminisztérium adatai alapján, országos szinten ötös fölötti jegyet kapott a román nyelv és irodalomból vizsgázók 52,8 százaléka, anyanyelvből 67,78, matematikából vagy történelemből 53,92, míg a szaknak megfelelő tantárgyból 53,9 százalék ment át a tizenkettedikeseknél.

A tizenegyedikesek sokkal rosszabbul teljesítettek: románból 44,22, anyanyelvből 62,42, a kötelező tantárgyból pedig 36,32 százalék írt ötöst, vagy annál nagyobb jegyet.

A legjobb eredményeket

román nyelv és irodalomból Szeben megyében érték el, ott a vizsgázók 65,31 százaléka ment át ebből a tantárgyból. Kolozs megyében a kötelező tantárgyból 56,98 százalék vizsgázott sikeresen, míg Brăila megyében a választott tantárgyból (67,79 százalék) voltak a legjobb eredmények.

Román nyelv és irodalomból a legkevesebben Ilfov megyében (33,42 százalék) és Hargita megyében (36,7 százalék) mentek át.

Választott tantárgyból a legtöbben Brăila megyében (67,79 százalék) mentek át, de a sorban ott található Hargita megye is a harmadik helyen. Nálunk a tizenkettedikesek 61,29 százaléka írt átmenőt ebből.

Legrosszabbak közt Hargita megye

Hargita megyében kilenc, Mehedinți és Arad megyében hét, Buzău megyében hat, Maros megyében öt középiskolában senki nem ért el 6-os átlagot a próbaérettségin.

Voltak olyan iskolák, mint például Buzău megyében a B.P. Hașdeu középiskola, ahol a diákok 94,34 százaléka érte el a hatos osztályzatot, azaz az iskolából mindössze 14 diák nem ment át.

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint a megyében a tizenkettedik osztályosok 24,63 százaléka ment át a próbaérettségin, tehát minden tantárgyból legalább ötöst írt, és érte el összességében a hatos médiát.

Hargita megyében román nyelv és irodalomból 2 474 végzős írt próbaérettségit és a vizsgázók 36,70 százaléka ért el ötös feletti eredményt. Magyar nyelv és irodalomból 1 966 végzős diák vett részt a próbavizsgán és 72,28 százalékos átmenési arányt értek el. A kötelező tantárgyakból 2 438-an vizsgáztak és 43,48 százalékos az átmenési arány, a választható tantárgyaknál a 2 413 vizsgázó 61,29 százaléka érte el az átmenőt.

A tizenegyedik osztályosok gyengébben szerepeltek. Nekik három vizsgát szerveztek, románból, magyarból és a kötelező tantárgyakból vizsgáztak. Hargita megyében román nyelv és irodalomból a 2 617 vizsgázó 28,58 százaléka, magyarból a 2 059 vizsgázó 66,63 százaléka, a kötelező tantárgyakból pedig a 2 616 vizsgázó 43,35 százaléka ért el átmenő jegyet.

Az országos statisztikában románból 44,22 százalékos, magyarból 62,42 százalékos, a kötelező tantárgyakból pedig 36,32 százalékos az átmenési arány.

Élen járunk a negatív statisztikában

„Rosszak az eredmények, hiszen vannak 1,8, 2,3, 3,6-os osztályzatok is. Leszámítva a román nyelv és irodalom tantárgyat Hargita megye az átlag fölött teljesített. A románnal a lista vége fele vagyunk" – fogalmazott Bartolf Hedvig főtanfelügyelő.

A tanfelügyelő szerint a diákok nagy része nem vette komolyan a vizsgát, sőt a tizenegyedikeseknél még rosszabb a helyzet: átlagon alul teljesített Hargita megye.

54-65 százalékos átmenési aránnyal négy iskola büszkélkedhet, köztük a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium.

Hargita megyében azonban kilenc olyan középiskola is van, ahol mindenki megbukott, azaz senki nem írta meg a 6-os átmenési átlagot. Főként székelykeresztúr környéki és udvarhelyszéki iskolák tartoznak ide.

A főtanfelügyelő nem akarta megnevezni a legrosszabban teljesítő iskolákat, mint mondta, „ők tudják és levonják a következtetéseket".

Az iskolákban megvizsgálják a próbaérettségi eredményeket és egyeztetnek a szülőkkel.

„Több komolyságot kérünk. Akinek érettségi diploma kell, azoknak neki kell látni tanulni. El kell járni az iskolai ingyenes felkészítőkre" – tanácsolta Bartolf Hedvig.

Arra a kérdésünkre, hogy lehet-e következtetni a próbavizsga eredményekből az érettségi eredményekre, a tanfelügyelő azt válaszolta, hogy igen. A toplista első helyén végzett iskolák diákjaitól azt várjuk el, hogy az érettségin is hasonlóan teljesítsenek. A lista közepén található iskoláktól, hogy még jobban. Mindenki vonja le a következtetéseket" – hangsúlyozta Bartolf.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."