Itthon » Oktatás

Nem kell keseregni a kisérettségi eredmények miatt

A Hargita megyei diákok eredményei nagyjából megfelelnek az országos átlagnak. Nem teljesítettek rosszul, de jól sem a nyolcadikosok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Nyolcadikos-uh
A román eredmények voltak a legrosszabbak
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA ÉS BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. július 02., 14:45
0 hozzászólás. 

Hargita megyében 2734 diák iratkozott be az abszolváló vizsgára, közülük 2690 tanuló jelent meg.

A diákok kicsivel gyengébben szerepeltek, mint tavaly. 2013-ban 67 százalékos, idén pedig 65,31 százalékos volt az átmenési arány – fogalmazott Bartolf Hedvig, Hargita megyei főtanfelügyelő.

Az újrajavítások után kicsit emelkedett az átmenési arány, csupán 0,07 százalékkal. A legjobb eredményeket magyar nyelv és irodalomból érték el a diákok, több mint 88 százalék ért el ötös osztályzatot. Tűrhetőek az eredmények matematikából, több mint 66 százalék ment át.

A román mumus

Rosszak viszont románból, a vizsgázók mindössze 42,26 százaléka írt ötösnél nagyobb jegyet.

Ez azt jelenti, hogy 100 diákból mindössze 42-nek sikerült elérnie az ötöst, ami nem sok. Ez elég sok fejtörést okoz nekünk, de nincs, amit csináljunk, tudomásul vesszük, kezelni nem tudjuk ezt a problémát. Azt ajánljuk mindenkinek, hogy igyekezzen jobban – értékelt a főtanfelügyelő.

Román nyelv és irodalomból tették le a legtöbb fellebbezést, 113 dolgozatot óvtak meg. Matematikából mindössze 27-et, magyarból pedig 46-ot. Az újrajavítás után kisebbek lettek a jegyek magyarból és matematikából, csak románból nőtt az átmenési átlag.

Az iskolák eredményei nyilvánosak, ezeket a megyei tanfelügyelőség honlapján lehet böngészni. A napokban feltesszük a rangsorolást is az oldalra, akkor majd fogjuk látni, hogy ki az, aki a legeslegjobban teljesített, illetve kinek vannak jobb, rosszabb esélyei a bejutásra – mondta Bartolf Hedvig.

Jó közepesek vagyunk

Arra a kérdésünkre, hogy Hargita megye hol áll az országos rangsorban a tanfelügyelő a következőket válaszolta: nem vagyunk a legvégén, a lista második felében szerepelünk.

Hozzátette: ha figyelembe vesszük, hogy nekünk milyen nehéz tantárgy a román, akkor nem is csodálkozunk. Nincs, amiért elkeseredjünk, vagy búsuljunk. Ez van. Az eredmények reálisak. A kollégáim is azt mondják, hogy ezek az eredmények várhatóak voltak.

A román gyerekek szülei petíciót kezdeményeztek a tételsor készítői ellen, mert szerintük nem felelt meg a tantervnek, erről Bartolf Hedvig megjegyezte, hogy mivel a tanfelügyelőség nem készít tételeket, nem tudnak hozzászólni. A tanfelügyelő tudomása szerint Hargita megyéből nem küldnek levelet a minisztériumba.

A minisztérium honlapján a szaktárca úgy értékelt, hogy a tételsor összhangban volt a tantervvel, azaz nem kértek olyan tudást, ami ne lett volna előírva a tantervben – tette hozzá a tanfelügyelő.

Szerinte nem lesz új kisérettségi, nem fognak több pontot adni sem, minden marad a régiben.

Kicsit rosszabb, mint tavaly

Országos szinten növekedett az ötös átlagot elérők aránya a fellebbezések után.

 

Az oktatási minisztérium összesítette a nyolcadikosok idei országos felmérésének eredményeit. Eszerint az ötös átlagot elérők aránya 0,34 százalékkal, 70,78 százalékról 71,12 százalékra nőtt a fellebbezéseket követően.

 

Ez azért is érdekes, mert tavaly nemhogy nőtt volna, hanem csökkent a fellebbezés utáni jegyek átlaga. 2013-ban a nyolcadikosok 75,89 százalékának sikerült 5-ös fölötti jegyet szereznie.

 

Román nyelv és irodalomból a nyolcadikosok 73,0, anyanyelvből 91,24, matematikából pedig 73,01 százaléka írt ötös feletti jegyet. Románból és matematikából a legtöbb fellebbezést Bukarestben, Galați és Konstanca megyékben nyújtották be, anyanyelvi jegyeikkel a Szeben és Brassó megyeiek, valamint a fővárosiak voltak a legkevésbé elégedettek.

 

Az országos felmérésen összesen 159.953 tanuló vet részt, közülük 9.174-en anyanyelvből is vizsgáztak.

Kezdődik az iratkozás

A középiskolai beiratkozás július 4–9. között zajlik, a nyolcadikot végzetteknek ekkor kell kitölteniük azt az űrlapot, amelyen megjelölik, hogy melyik líceumba jelentkeznek.

Az első elosztás július 15-én történik. A nyolcadikot végzetteknek július 17–25. között kell majd benyújtaniuk iratcsomóikat abba a középiskolába, ahová a számítógépes elosztáskor bejutottak.

A második elosztásra, amikor azoknak a tanulóknak a sorsát döntik el, akik nem jutottak be sehová, július 24-én kerül sor.

A felvételi jegyet, melyet a számítógépes program figyelembe vesz, az idei évtől a következőképpen számolják ki: az V-VIII. osztály átlaga a végső eredmény 25 százalékát, az országos felmérésen elért átlag pedig a 75 százalékát jelenti majd.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."