Itthon » Oktatás

Kezdődhet a vakáció, kitették az eredményeket

Az oktatási minisztérium közzétette a nyolcadikosok felvételi eredményeit és bejutási sorrendjét. Már csak az iratkozás van hátra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Abszolvalo-eredmenyek
Iratkozás után jöhet a vakáció
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. július 15., 13:51
2 hozzászólás. 

Hétfő délután 3 órakor közzétették az edu.ro oktatási portálon az általános iskolával végzettek számítógépes elosztásának eredményeit. Az országos felmérésben elért jegyeket már június 27-én kifüggesztették.

Az a fránya román

A Hargita megyei diákok 65,24 százaléka ért el ötös feletti átlagot a kisérettségin, a legrosszabb eredmények román nyelv és irodalomból születtek, a végzősök kevesebb mint fele írt az átmenőnél nagyobb jegyet. A legjobban magyar nyelv és irodalomból teljesítettek a gyerekek, 88,72 százalékuk kapott 5-ösnél jobb osztályzatot.

Matematikából 66,25 százalékuknak sikerült az átmenőnél jobban a felmérője. A legjobb felvételi jegy 9,86-os volt, a legrosszabb, amellyel még be lehetett jutni egy középiskolába, 2,33-as. Összesen hatvan gyereknek nem sikerült bejutnia egyik középiskolába sem, az ő sorsuk a második-harmadik elosztáson dől el.

Más megyékből 80-an jutottak be hozzánk, a szomszédos Neamț, Maros, Brassó, Bákó megyékből többen felvételiztek valamelyik Hargita megyei intézménybe, de akad Szilágy, Fehér, Beszterce-Naszód megyei diák is. Elférnek bőven, a meghirdetett középiskolai helyekből ugyanis 345 líceumi és 286 szakiskolai hely szabadon maradt. Ezekre lehet jelentkezni a második elosztásnál.

Ennyi hely

Udvarhelyen három líceumban maradtak betöltetlen helyek a megyei tanfelügyelőség honlapján elért információk szerint: a Bányai János Szakközépiskola sport osztályába 8, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola zene osztályába 8, a Marin Preda Elméleti Líceum pedagógiai osztályába 13 tanulót várnak még.

Két további szakiskolai osztályba lehet jelentkezni a következő felvételi szakaszban. A Bányai János Szakközépiskolában 12 diák tanulhat az építkezésről, szerelési munkálatokról, 18-an pedig a textil- és bőriparról.

Íme, a leglegiskolák

Az első öt helyen székelyudvarhelyi és csíkszeredai középiskolák szerepelnek. A legjobban a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium szerepelt, ahová 7,73-asnál alacsonyabb felvételi átlaggal nem lehetett bejutni. A második a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, itt 7,71 volt az utolsó bejutó jegye. A harmadik a Tamási Áron Gimnázium, 7,63-as jegy áll a vonal fölött. A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 7,57-el még be lehetett slisszanni. A Benedek Elek Pedagógiai Líceumba 7,56-os volt a legalacsonyabb bejutási átlag.

Iratkozási naptár

A beiratkozás a július 17-25. közötti időszakban történik. Akiknek ez nem sikerül, azok a felvételi második szakaszában próbálkozhatnak.

Július 16-án történik azoknak a beiratkozása, akiknek még valamilyen képességvizsgát kell letenniük, a vizsgák július 17-18-án lesznek, az eredményeket július 19-én függesztik ki, és ekkor lehet fellebbezni is.

Július 16-21-én azoknak kell jelentkezniük, hogy megjelöljék opcióikat, akik az első szakaszban nem vettek részt, vagy nem jutottak be egyetlen kiválasztott középiskolába sem.

Július 21-én pedig azok választanak iskolát, akiket elutasítottak a képességvizsgákon.

A második számítógépes elosztás július 24-én lesz, aznap már kifüggesztik az eredményeket. A felvételi harmadik szakaszára a szeptember 1-8. közötti időszakban kerül sor.

Anyagilag is megéri tanulni

Van egy jó hírünk, és egy rossz. A jó, hogy az oktatási minisztérium kitüntetéssel és pénzdíjjal jutalmazza azokat a diákokat, akik az ezévi érettségin és országos felmérőn 10-es jegyet értek el. A középiskolák eminenseinek szorgalmát 3 000 lejjel, a nyolcadikkal végzettekét 2000 lejjel honorálja az oktatási tárca.

A rossz hír az, hogy Hargita megyét csak egy diák képviselheti kedden a bukarestii díjátadón, egyedül Suciu Maria Raluca maroshévizi végzős jogosult a 3 000 lejes díjra, az általános iskolások közül senki sem ért el 10-es jegyet.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szabosamuel
2014-07-16 12:13:13
Téves információ
Tisztelettel megjegyezném, hogy az EDU.RO által közzétett bejutási médiák szerint a Tamási Áron Gimnázium Természet-Tudomány-Bilingv osztálya az első, 8.27-es utolsó bejutással. Linkelem az oldalt: http://admitere.edu.ro/Pages/Primele10Spec.aspx?jud=23
avatar
editeva
2014-07-16 13:06:13
re: Téves információ
Elnézést a téves tájékoztatásért. Azt néztem, hogy az illető iskolában mi volt a legutolsó jegy, amivel be lehetett jutni, csak megtévesztő volt, hogy odaírtam a szak elnevezését is. Ezeket utólag kivettem. Köszönöm a figyelmeztetést.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."