Itthon » Oktatás

Elvágták a pótérettségizők több mint háromnegyedét

Huszonöt százalékot sem éri el a pótérettségit sikeresen teljesítők aránya, Hargita megye az országos átlagnál jobban teljesített.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Lejárt a pótérettségi
Illusztráció: archív
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. szeptember 01., 15:55
0 hozzászólás. 

Romániában az idei pótérettségire összesen 52 389 diák jelentkezett és 11 666-an vizsgáztak sikeresen, ami 22,27 százalékos átmenési arányt jelent. Megyei szinten nagyon kevéssel jobb a helyzet, ugyanis az 1 057 beiratkozottból 890-en jelentek meg és 213-an mentek át a vizsgán, így 23,93 százalékos átmenési arányt érve el.

Székelyudvarhelyen 252 diák iratkozott be a pótvizsgára, 208-an meg is jelentek, és összesen 59-en vizsgáztak sikeresen, vagyis a megyeinél jobb, 28,37 százalékos átmenési arányt értek el. A legjobb eredményt a Benedek Elek Líceum egyik diákja érte el, ő 8,53-as átlaggal zárta a pótérettségit, míg a legalacsonyabb átmenő jegy, kerek hatos, az Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskolában született.

Nehéz a román

Ahogy az a korábbi vizsgákon is lenni szokott, a diákoknak most is leginkább a román nyelv és irodalom próbával gyűlt meg a bajuk: a 149 sikertelenül vizsgázó székelyudvarhelyi közül 116-ot ebből a tantárgyból vágtak el.

Az átmenők jegyátlagát figyelembe véve az udvarhelyi iskolák mezőnyét ezen a pótérettségin a Tamási Áron Elméleti Líceum vezeti 6,91-el. Sorban második a Benedek Elek 6,83-al, majd a Kós Károly és az Eötvös József következnek 6,72-es, illetve 6,71-es átlaggal. Az ötödik helyen a Palló Imre végzett 6,64-el, aztán a Marin Preda és a Baczkamadarasi Kis Gergely következnek, egyaránt 6,54-el, végül a Bányai János zárja a sort 6,40-es átlaggal.

Egy diák ment át

Átmenési arányok tekintetében a helyi iskolák között óriási a szórás. Első a Refi, ahol a vizsgákon jelen levő diákok felének sikerült a pótérettségi. Ugyanez az arány a Gimiben 45,45%, a Pallóban 43,75%, a Pedában 40% és a Kósban 30,61%.

A Mezősöknek 24,49 százaléka pótérettségizett sikeresen, a Preda pótvizsgázói közül 23,53 százalék vette sikeresen az akadályt. A sort ezen a listán is a Bányai zárja 3,13 százalékkal: itt egyébként harmincketten jelentkeztek vizsgázni, közülük egyetlen diáknak sikerült mindenből átmenőt írnia és hatos fölé tornáznia az átlagát. Neki külön gratulálunk!

A pótérettségi kapcsán az óvásokat hétfőn 16 óráig lehetett benyújtani. Ezeket a következő két napban értékelik ki, majd, a hivatalos menetrend szerint, szeptember 4-én születik meg az idei pótérettségi végeredménye.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."