Itthon » Oktatás

Mennyire biztonságosak iskoláink?

Ki-be lehet járni egy iskolából? Vagy a gondnok szigorúsága is akadályozhat meg bűncselekményt? Pánikgombtól a riasztóig.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

biztonsag2
Van, ahol legalább portásfülke vigyáz az iskolára
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. április 08., 16:22
0 hozzászólás. 

Az iskolavárosnak is nevezett Székelyudvarhely oktatási intézményeiben nem sűrűn, de azért előfordulhatnak gondok a mindennapi biztonság terén. Néhány hete egy tanárnő táskáját lopta el egy azóta is ismeretlen fiatalember a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium főépületéből. Azt használta ki, hogy módszertani napot tartottak, a diákok és a tanárok nem voltak az épületben.

biztonsag1A Tamási Áron Gimnáziumnak korábban azzal voltak gondjai, hogy hangoskodó fiatalok jártak rendszeresen futballozni az iskola sportpályáira, egyszer az egyik műhelyt is feltörték valakik.

A Palló Imre Művészeti Iskola Kossuth utcai épületében pedig az is előfordult néhány éve, hogy tanítás alatt egy tolvaj egyszerűen besétált a tanáriba és elemelt ezt-azt. Az egyik napköziben is elemelték néhány hónapja a dadusok pénztárcáját.

A Backamadarasiban néhány héttel ezelőtt történt esetnek még nem találta meg a tettesét a rendőrség.

Hiányzó van, a pedellus

Az iskolákban általában – a tanfelügyelőség előírásai szerint – szolgálatos diák, tanár és gondnok is van. Sok helyen újságíróként is megtapasztalhatjuk azt, hogy egy-egy gondnok túljátssza a szerepét (hiába mutatjuk az igazolványunkat és mondjuk jövetelünk célját, lekezelő hangon beszélnek, stb.), azonban olyan is van, ahol igazgatói „kegyelemből" kapott munkát idős, beteges ember.

A költségvetési megszorításoknál sok iskola kénytelen volt leépíteni a portást, a takarítónőt vagy a gondnokot, így nem mindenütt találkozhatunk már erélyes kiállású, köpenyes pedellussal, az már a múlté.

Nem a gondnok feladata megszólítani, de telefonáljon

László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője szerint a helyi rendőrség főleg a reggeli órákban a gépjárműforgalom irányítását végzi az iskolák közelében, hogy megelőzzék a baleseteket. Azt is közölte, hogy az iskolák vezetőségei megkérhetik a helyi rendőrséget, sűrűbben járőrözzenek az adott oktatási intézmény közelében.

biztonsag5– A legkézenfekvőbb módja ennek az, hogy amennyiben idegen embert lát az adott iskola gondnoka, azonnal hívjon bennünket telefonon. Nem az ő feladata utánamenni, megszólítani, ezt megtesszük mi, de hívjanak. A város nem olyan nagy, öt percen belül bármelyik iskolában ott tudunk lenni – mondta László Szabolcs.

A kamera nem kötelező, de jó, ha van

Aurora Parfeni korábbi főtanfelügyelő azt mondta, hogy a tanfelügyelőség előírása szerint minden iskolában lennie kell egy biztonsági szolgálatosnak, ugyanakkor a szolgálatos diák minden belépőnek köteles felírni a személyes adatait az illető igazolványáról – sem más iskolában tanító tanár, sem más idegen nem léphet be az intézménybe.

biztonsag3A Baczkamadarasiban történt esetnél is azt használhatta ki a tolvaj, hogy aznap nem volt tanítás iskolában, így szolgálatos diák sem. A tanfelügyelőség minden év elején egy ún. biztonsági tervet kér az intézményektől. Ennek az alapelve az, hogy minden iskola saját maga feleljen meg a saját biztonsági előírásainak – a kamerák nem kötelezőek, de jó, ha vannak.

Riasztó van éjszaka, a kicsikre őr vigyáz

A Tamási Áron Gimnáziumban több épületben zajlik az oktatás, korábban sok probléma volt a biztonsággal, így az iskola vezetősége komoly intézkedéseket vezetett be.

Éjszaka riasztóberendezés, valamint kamerák vigyázzák a főépületet, délelőtt és délután portás van a főbejáratnál (az oldalajtókat szüneten kívül lezárják).

Három éve előfordult az is, hogy az egyik műhelybe betörtek és szerszámokat loptak el, jelenleg az általános iskolában biztonsági őr is vigyázza az épületet és a kicsiket – közölte Laczkó György igazgató. A korábban tapasztalt csend- és rendzavarást a kamerák és a riasztó kiiktatták, mert az iskola mellett hangoskodó fiatalok (a jelenségről itt írtunk), akik néha a kapust is megfenyegették, félnek a percek alatt helyszínre jövő biztonságiaktól.

„Nem tökéletes, de optimális"

Az udvarhelyi oktatási intézmények mintegy 70-75%-a rendelkezik riasztóberendezéssel, tehát az iskolák, napközik többsége rajta van távfelügyeleti rendszeren. Ezt Csata Miklós, az Aramis kft. tulajdonos-igazgatója közölte portálunkkal, hozzátéve, hogy tökéletes biztonság a világon sehol sincs, csak optimális.

biztonsag4Erről beszélhetünk Székelyudvarhely esetében is, ahhoz képest, hogy 3-4 évvel ezelőtt milyen állapotok uralkodtak e téren, most sokkal jobb a helyzet. Egyszer fordult elő, hogy egy nem az iskolához tartozó embert a pánikgomb megnyomása után a helyszínre érkező biztonságiak kivezettek az épületből.

Olyan esetről nem tudni, hogy komolyabb verekedés történt volna elő valamelyik oktatási intézmény falai között, de a betörések, kisebb tolvajlások mellett korábban is előfordult, hogy ideges szülő ment be reklamálni gyereke rossz tanulmányi eredménye miatt, s ezt bizony nem halkan tette. Ilyen és hasonló dolgok megtörténtekor azonnal a rendőrséghez vagy a helyi rendőrséghez kell fordulni. A kirívó esetek szerencsére nem gyakoriak, de az odafigyelés nagyon ajánlott – nálunk nem szólnak gyerekrablásról, iskolai drogdílerekről, diákok molesztálásáról a hírek, de nem árt az óvatosság.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."