Itthon » Oktatás

Libasorban vonultak a libazsírért

Békésen meneteltek a napközi lurkói, és a libaságok elfogyasztásával megalapozták a jövő évi étkezéseket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Csillagvar Marton nap3
Szent Márton-napi ünnep a Csillagvár Naköziben, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. november 12., 12:48
0 hozzászólás. 

Szent Márton-napi ünnepet tartottak a Csillagvár Napköziotthonban. Gáll Anna óvodapedagógus kezdeményezte a megmozdulást: két csoporttal szeretett volna kimenni a Horizont élelmiszerüzlet elé libás mécsesekkel, de az ötlet iránt annyian érdeklődtek, hogy napközi-szintűvé nőtte ki magát az esemény. „Két nappal ezelőtt megkérdeztük a csoportokat, hogy milyen érdeklődés van a rendezvényre, azt mondták a nagymamát is hozzák, a testvért, sőt annak a gyerekét is"- mondta el portálunknak Lukács Kinga igazgatónő.

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik". Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat" kifejezés. 

Ettek is libát dögivel a gyerkőcök, a napköziben libahúslevest ebédeltek vörös káposztával és amikor megérkeztünk már nagy elánnal kenték a libazsíros kenyereteket a napköziotthon dolgozói. „Volt olyan gyerek, aki háromszor kért repetát a libahúslevesből, mert nem akar szegény lenni"- mesélte az igazgatónő. A gyerekek már a Márton-napi ünnepség hetén libákkal díszített mécseseket készítettek az óvónénikkel, amelyeket majd kezükben lóbálva indultak neki a Zöld utcának, hogy megtöltsék az ott lévő kis parkot.

Csillagvar Marton nap

A felvonulás elindulása előtt a rengeteg egybegyűlt miatt kisebb káosz uralkodott a napközi előtt, ahogy elindult a sor, kicsit fellélegezhettünk. Együtt vonult kicsi és nagy, már-már egy békés tüntetéshez hasonlított a menet. Volt olyan sofőr, aki bő percekre ragadt ott az Orbán Balázs Általános Iskola előtti gyalogátjárónál. A gyerkőcök lámpásokkal, az óvónénik libazsíros kenyerekkel, kaláccsal feltöltött kosarakkal a kezükben vonultak.

Csillagvar Marton nap1

A célhoz megérkezvén, „a száz liba egy sorban" közös eléneklésével indult egy el egy körmenet a Zöld utca parkja körül, majd a gyerekek csoportonként énekelve újabb körtáncot jártak és párokat választottak, közben a dadanénik felállították az evő-ivó standot. Az éneklés befejeztével mindenki libazsíros kenyeret, kalácsot és teát fogyaszthatott, majd hirtelen szét is széledt a parkot megtöltő tömeg.

Csillagvar Marton nap4

Ugyan elég spontán öltött ekkora méreteket a Csillagvár Napköziotthon Szent Márton-napi ünnepe, az eseményt valószínűleg jövőre is megrendezik, még több előzetes szervezéssel.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."