Itthon » Oktatás

Kimutatták foguk fehérjét az első osztályosok (videó)

A helyes fogmosásról tartottak előadást városunk kisiskolásainak. „Sima víz" jöhet, csoki csak mértékkel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Szepfogak3
Kimutatták a foguk fehérjét, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. december 04., 15:02
0 hozzászólás. 

December 4-én, pénteken a Rotary Club Szép fogak, egészséges gyermekek elnevezésű programjának részeként önkéntesek tartottak előadást a helyes fogmosásról városunk iskoláinak első osztályaiban. Mi is bekukkantottunk az Orbán Balázs Általános Iskolában tartott prezentációra, ahol Dr. Molnár Tamás és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fogorvosi karának hatodéves hallgatója, Kaján Zsolt hívta fel a kis lurkók figyelmét a helyes fogmosás fontosságára.

Szepfogak5

Sok első osztályos igencsak érzékeny a fogszabályzóra, hiszen amikor az előadók megkérdezték, mire is valók a fogak, volt, aki azt mondta, arra, hogy fel lehessen rá tenni a fogszabályzót. Kaján érzékeltetni próbálta velük, hogy a rágás mellett a mosolygáshoz is dukál az egészséges fog, ezért megkérdezte, mit látnak, amikor mosolyog. „Fogszabályzót" − hangzott az egyöntetű válasz.

Szepfogak2

A prezentációban a helyes fogmosás lépéseiből összeállított kisfilmet vetítettek, amiből megtudtuk, a fogak külső részét a fogkefe függőleges, és nem vízszintes súrolásával kell megmosni. A gyerkőcök a videóban látható nyelvcsapot a mandulával tévesztették össze, és volt, aki megjegyezte, édesanyjának kivették a manduláját. Az előadók a gyerekek lelkére kötötték, napi két alkalommal mossanak fogat, az esti után már ne fogyasszanak semmit. „Sima vizet lehet?" − szegezte nekik a kérdést egy kislány, így szerencsére megtudtuk, sima vizet lehet.

Szepfogak1

Dr. Molnár és Kaján ezt követően egy hasznos tanáccsal látta el a csöppségeket, amely segít, hogy a fogmosás ne kényszer, hanem szórakozás legyen. „Mivel a fogmosás legalább két percet kell, hogy tartson, tetessétek be a szüleitekkel a kedvenc számotokat, és mire lejár, ti is végeztetek, így közben bulizni is lehet" − mondta az orvostanhallgató. Persze ezután is volt keresztkérdés: „és ha nekem a kedvenc számom félórás?". Azt nem tudtuk meg, hogy a kisfiú, aki a kérdést feltette, máris mixeket, esetleg rockoperákat hallgat-e, azt igen, hogy az sem baj, ha fél órát mossa a fogát.

Szepfogak4

Ezután a gyerekek olyan ételeket soroltak, amelyek károsak és olyanokat, amelyek kevésbé károsak fogaik egészségére. A gabonaféléket és a gyümölcsöket az egészségesek, a cukorkát és a csokit a károsabb étkek közé helyezték be. Az előadók azt is elmondták a gyermekeknek, édesség fogyasztása után mindenképp mossanak fogat, majd szemléltették, ha ezt nem teszik meg, milyen fogaik lehetnek. „Fúj, de undorító"− szörnyülködtek el az elsősök.

Szepfogak

Arra a kérdésre, hogy milyen más tisztítási lehetőségek léteznek, tudták a választ a diákok, rögtön rávágták a fogselymet és a szájvíz. „De az olyan undorító, olyan, mint a kékszesz" − ódzkodott egy kislány a szájvíztől. A gyerekeket a 20 perces figyelemért rövid rajzfilmmel jutalmazták, ami szintén a helyes fogmosás lépéseit ábrázolta. A kedvenc sorom belőle a „3 perc az egész, látod nem komoly, mindenkinek jár a Hollywood mosoly" részlet volt.

Dr. Molnár Tamástól és Kaján Zsolttól megtudtuk, minden kisiskolás előzetesen fogkefét kapott, amit az iskolában tarthatnak, és utólag egy színezős kitölthető lapot is el fognak juttatni tanítónőikhez, amivel számon tarthatják fogmosásaikat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."