Itthon » Oktatás

Szerinted melyik iskolánk honlapja a legcsinibb?

Végignéztük a város nyolc középiskolájának honlapját, a legszebbet és a leghasználhatóbbat kerestük, de a segítséged nélkül nem megy.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Macska laptop
Honlapok összehasonlítása, fotó: Don Emmert/AFP/Getty Images
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. január 27., 17:52
2 hozzászólás. 

Városunk iskoláinak weboldalait vettük górcső alá, a Tamási Áron Gimnázium honlapjának megújulása kapcsán, hiszen mindegyik középiskolánk rendelkezik valamilyennel. Névsor szerint futottunk végig az oldalakon és a fontosabb észrevételeket leírjuk ugyan, de nektek kell eldöntenetek, melyik is a legvagányabb iskolahonlap városunkban. Minket főként a külalak érdekelt és az, hogy mennyire könnyű eligazodni rajtuk. Gondoltuk, mobilképernyőn is csekkoljuk a weboldalakat, de hamar rájöttünk, hogy felesleges, mert a honlapok zöme a számítógép képernyőjén sem nyújt túl sokat.

Refi

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium honlapján finoman fogalmazva sem a legszebb a design, amit eddig láttunk, ennek ellenére nagyon átlátható és más oldalakhoz képest az is felüdülés, hogy minden menüpont alatt találunk valamit. Mindent könnyen és gyorsan megtalál rajta az ember. Az oldal három nyelven fut tökéletesen. Ha netán nem találnánk a böngészőnkbe a rengeteg megnyitott lap között, az „Új lap" title alatt keressük.

 Refihonlap

Amit én a legjobban élveztem, hogy a diákjaink menüpontnál el tudjuk tüntetni egy teljes osztály névsorát, ha éppen nagyon fel vagyunk háborodva rájuk, de egy üres panel is van, szóval, ha egy új, éppen szuperhősökből álló osztályközösséget szeretnénk ott látni, csak a móka kedvéért, azt is lazán összehozhatjuk.

Bányai

A Bányai János Szakközépiskola honlapja amennyire egyszerűnek és nagyszerűnek tűnik első találkozásra, annyira kevés információt van rajta. A design itt sem kifogástalan. A diákok névsorának frissítésével nem sokat kell bíbelődniük, hiszen ezt meg sem találtuk oldalukon. A menüpontok működnek, de túl sok információval nem halmoznak el. Választható nyelv nincs.

Banyai

Egy kisebb történelemórára meginvitál ugyan a holnap, hiszen Bányai Jánossal hamar megismertet minket, de az iskola tanárainak névsorára elég nehezen bukkantunk rá, aztán sikerült egy külső linken elhelyezett google drive dokumentumban meglelni. A sok hiba ellenére az utolsó, * menüpont lett a kedvencünk, ami annyira random, hogy már fáj: a 12. osztály internethasználattal és a 10. osztály Excel használattal kapcsolatos feladatai mellett két viccet találunk, amelyből az egyik azért valljuk meg elég időszerű: „− Láttad, milyen erősen havazik kint? − Nem, küldd el nekem is a linket".

Peda

A Benedek Elek Pedagógiai Líceum honlapjának külseje sem épp ötcsillagos. A színek és a betűtípusok súlyos ízlésficamot jeleznek, a domain név pedig a könnyen megtalálhatóságot teszi lehetővé. Egyből rájöttek, ugye? A peda.topnet.ro oldalról van szó. Igaz, hogy a peda.ro foglalt, de lehetne, mondjuk, benedekelek.com. A tanárokat például megkaptuk, még ha képek nélkül is, de ez lett volna a legkisebb probléma. A diákok névsorát is megtaláltuk, de ahogy az udvarhelyi középiskolák honlapján szokás, itt is egy év csúszással jelennek meg az osztályok. A kilencedikeseket még nem szokták meg, a tizenkettedikesek virtuális kezét pedig még nem engedték el.

Na, de ennyit a kisebb problémákról. Az egyik legnagyobb hiba, hogy a menüpontokból lenyíló panelek az egér legapróbb mozgatására eltűnnek, így igazi shaolin mesternek kell lennie az embernek ahhoz, hogy ezekből meg tudjon nyitni egyet is.

Peda

A főoldalon filmek vannak felsorakoztatva: filmecske 1, filmecske 2, filmecske 3 stb. neveken. Rákattintottunk az elsőre, legalább nézzünk valamit, ha már böngészni nem igazán tudunk az oldalon, erre egy 150 megabájtos fájlocskát kezdett el letölteni számítógépünk. Örvendetes, hogy legalább nem vírus volt, hanem az iskola egyik karácsony rendezvényéről szóló kisfilm első része.

Mező

A legkellemesebb meglepetés volt számomra az Eötvös József Szakközépiskola weboldala. Külalakra ugyan nem luxus, de teljesen jó kategória. Átlátható, minden megtalálható a diákok névsorán kívül, amit így legalább nem kell évről évre frissíteni, ami - mint láthattuk más esetekben - elég nagy gondot okoz. Persze vannak itt is bibik, a legtöbb menüpont hasznos információval lát el, de például a diákélet menüpontra kattintva azon kívül, hogy háromszor olvashatjuk el a diákélet szót, semmi mást nem találunk.

Mező

A főoldalról rögtön szembetűnik, hogy milyen egyszerűen átirányíthatunk az iskola facebook, google, vagy éppen twitter fiókjára, legalábbis azt hittük. Mint kiderült, a kis ikonok PradeepSaran indiai web fejlesztő személyes fiókjaira irányítanak át, aki az oldal tervezője lehet. Ha nem az, akkor halványlila gőzünk sincs, hogy mi köze a volt mezőgazdasági iskolához.

Kós

A Kós Károly Szakközépiskola weboldala következett a sorrendben, aminek külalakja kiverte a biztosítékot. A csúnya design ellenére is találtunk pozitívumokat. Legalábbis azt hittük.

A román nyelv is választható az oldalon való szörfölésre, mármint ott a kis román zászló, amire valóban rá lehet kattintani. Amennyire megörültem annak, hogy legalább a nyelvek közül választhatok, annyira szomorúan konstatáltam, hogy minden fül tartalmát olyan nyelven kell elolvasnom, amelyen íródott, és ezek igen szépen megoszlanak a román és a magyar nyelv között.

Kos

Ráadásul ezek a menüpontok egy-egy .pdf dokumentumot takarnak, amiben az a jó a sima html-hez képest, hogy a szöveget anélkül lehet fejjel lefele is elolvasni, hogy elfordítanánk a monitort. Hasznos, ha valaki fejállásban szeret böngészni. Az oldal jobban hasonlít egy irattartóra, mint egy weboldalra. Az osztályok névsorának feltöltésével ők sem bíbelődtek, és néhány menüpontra, például a Kirándulásokra rákattintva az „under construction" (fejlesztés alatt) kiskép ugrik elő. Kíváncsi lennék rá, mióta.

Marin Preda

Ugyancsak a választható nyelvek jelentik a legnagyobb pikantériát a Marin Preda iskola honlapján is, ahol a román mellett kiválaszthatjuk az angolt és a franciát is. Magyar, az pont nincs. Lehet, hogy a román nyelv miatt, de annyira hivatalosnak tűnik a honlap, hogy értékelni is alig merem.

Preda

Később az nyugtatott meg minimálisan, hogy észrevettem, a francia és a brit zászlós ikonokra is hiába kattogtat az ember, mert semmi nem történik. Itt ugyan lenyílnak a menüpontokból a panelek, de bármire kattintunk, vagy egy .pdf fájl nyílik meg, vagy semmi nem történik. Az oldal külalakja teljesen átlagos, Marin Preda képével és az iskola logójával díszített. De még ez az átlagos honlap is felsőkategóriásnak számít a többi külalalakjával összehasonlítva.

Palló

A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola honlapjától design téren elég nagy volt az elvárás, és még ha ennek nem is felelt meg a honlap, mindent összevetve egy elég szolid, szép, átlátható weboldallal találkoztunk. Minden hasznos információt könnyen megtalálunk a menüpontok alatt. Bár kevés van belőlük, mindegyik ad valami hasznos információt számunkra. Az oldal csak magyar nyelven elérhető.

Pallo

Interaktívnak nem nevezhető, sőt lassan az osztályokra is ráférne egy frissítés, hiszen a tavaly elballagottak még mindig tizenkettedikesek. Ennek ellenére is, a fenntartások száma elenyésző, szerintünk az egyik legjobb honlap.

Gimi

A Tamási Áron Gimnázium honlapja nemrég újult meg. A főoldalon nyelvet választhatunk, bár a román nyelvet itt is hiába hívtuk elő, mellette eseménynaptár, a közösségi oldalra való átirányítás, általános információk és friss hírek is található, és nem mellékesen jól is néz ki.

gimihonlap

Az iskolával kapcsolatos minden aktualitás felkerül rá, és a menüpontoknál minden iskolán belüli szervezetről (Tadisz, Vitéz Lelkek, stb.) olvashatunk.

A mustra után, joggal mondhatjuk, a legtöbb középiskola weboldalára ráférne egy kis gatyába rázás. Mert van olyan általános iskola, ami simán lekerüli őket.

Melyik iskola honlapja a legtutibb?



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
etelkagyorfi
2016-01-30 13:07:43
sok a duma
Nem értem ,hogy miért ilyen hosszú ez a cikk. Szerintem volna egyéb,lényeges téma amiről írni ilyen terjedelmes bejegyzeseket. Ennek az információ értéke nem arányos a terjedelmevel, persze a fontos témákról mindig hat sor van. Egy középiskolás gyerek is tud ilyen cikkeket írni irodalom órára. Hol a minőség?
avatar
redmail
2016-02-01 09:01:15
Szerintem nincs sok ertelme a szavazasnak, persze hogy ebben az esetben mikor evek telnek el a frissitesek kozott, a legfrissebb honlap a "legtutibb".

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."