Itthon » Oktatás

Zsebre dugott kézzel az iskolába!

Írassam be, vagy hagyjam még egy évet az óvodában? Mikor és hol kell leadni a micsodát? Válaszok az előkészítős szülők kérdéseire.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Imre Ildikó, Porsche Éva és Dimén-Varga Tünde
Imre Ildikó, Porsche Éva és Dimén-Varga Tünde
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. február 25., 19:54
3 hozzászólás. 

Másfél-két osztálynyi szülő vehetett részt az iskolai beiratkozásról szóló felkészítőn, ahol pszichológus, óvónő, iskolaigazgató és tanító adott tanácsokat, hányadikán és hány éves kortól kell beíratni az előkészítős korú gyermekeket az iskolába.

A városi szintű szülőértekezleten leszögezték: az augusztus 31-ig a 6. életévüket betöltött gyermekek iskolakötelesek, azok is, akik ezen a napon születtek. Ez alól csak családorvosi, illetve szakorvosi igazolás adhat felmentést, és csak abban az esetben, ha a gyermek valóban iskolaéretlennek bizonyul valamilyen okból.

A hatodik életévüket szeptember 1. és december 31. között, illetve azután töltő gyermekek is iskolába irathatók, amennyiben egy pszichoszomatikus teszten részt vesznek, és iskolaérettnek bizonyulnak. Egyébként érdemes megkérdezni az óvodapedagógusokat arról, hogy tanácsolják-e gyermekünket iskolába adni, vagy sem, hiszen ők három-négy éven át nap mint nap látják a kicsik pszichoszociális fejlődését, képességeit.

Ők azok, akik a szülő kérésére kitöltenek egy űrlapot a gyerek jellemzésével, majd a pszichoszomatikus teszt következik a pszichológussal. A felmérést végző személyek döntése a törvény alapján nem megfellebbezhető.

Megérett-e szerelmünk gyümölcse az iskolára?

Az egyik fontos, iskolaérettséget jelző tényező, ismertette Dimén-Varga Tünde gyermekpszichológus, hogy amikor a gyermek iskolába megy, tudjon 15 percen át akaratlagosan figyelni. Ez azt jelenti, hogy akkor is képes összpontosítani, amikor nem érdekli kifejezetten egy adott dolog − a rajzfilmeket órákon át is képes bámulni −, de tudja, hogy fontos figyelnie, és meg is teszi.

Az óvónők adnak jellemzést arról is, hogyan viselkedik a gyerek a felnőttek és más gyerekek jelenlétében. A pszichológusok négy nagy területet figyelnek.

A nagy és az apró mozgások rendezettsége az egyik szempont az ún. pszichoszomatikus teszten, hiszen a mozgás az értelmi intelligenciával is kapcsolatban áll, sokrétű információt közöl a gyermek testi-lelki érettségéről a pszichológusnak. Az iskolában nagyon fontos, hogy a kéz finommozgásai, a kéz-szem koordináció megfelelő legyen.

Az egyensúly, a ceruzafogás és a rajz fejlettsége is figyelik, de nem kell megijedni, nem várják el, hogy kötéltáncos vagy kis da Vinci legyen a gyerek, csupán arról van szó, hogy felismerhetően tudjon tárgyakat, élőlényeket lerajzolni.

Az, hogy helyesen értse, lássa és értékelje a körülötte levő világot, szintén elengedhetetlen egy iskolába induló gyereknél. Ha nem lát, hall jól a gyerek, az információkat nem tudja átvenni a külvilágból, és ez nem derül ki idejekorán, akkor lemarad a tanulásban a gyerek. A diszlexia, diszgráfia és diszkalkulália tanulási zavarok is az észlelési hiányosságokból eredeztethetők – mondta az iskolapszichológus, gyermekpszichoterapeuta.

Az irányok megnevezése, a bal-jobb, fent-lent, mögött-előtt megértése ugyancsak fontosak az írás-olvasás tanulásban.

A hatos számkörön belüli műveletek elvégzése az ujjacskákkal, a kevesebb-több fogalmak értése szintén az iskolaérettséget jelző szempontok. Ahogy a rövid távú memória is: egy hallott történetet tudjon röviden összefoglalni és kérdésekre megfelelő válaszokat adni. Egy három-négy évestől elfogadható, hogy amikor megkérdezik, hány éves vagy, elmeséli, mit reggelizett, egy iskolába készülő gyerektől már nem.

A beszédhibákat is érdemes már az iskolába indulás előtt kijavítani. Több beszédhiba társulása esetén – dadogás, raccsolás, pöszeség, selypítés, hadarás stb. – érdemes egy év haladékot adni a gyereknek, és szakember segítségét igénybe venni, mert nagy előnyhöz juthat általa az iskolában, és sok frusztrációt megelőzhetünk vele.

Mese, játék, friss levegő

Ne tévesszük szem elől, hangsúlyozta a pszichológus, az iskolás életkorú gyermekek számára az általános iskolai évek alatt is a legfejlesztőbb tevékenység a játék, a hallgatott, olvasott mese és a szabadlevegőn való mozgás! A másik terület, ami nagyon fontos a kicsiknek, az a művészetek, hogy tudják akár rajzban, akár zenében, vagy más művészeti tevékenységben kifejezni magukat, érzéseiket, élményeiket, feszültségeiket.

A mai gyerekekkel mindig rohannak valahová a szülők, nincs lehetőségük elmélyülni egy-egy tevékenységben, ami nem tesz jót nekik. Teremtsünk alkalmat arra, hogy a különórák mellett, helyett legyen ideje a gyereknek akár órákig elbabrálni egy őt érdeklő dologgal. Ami nem számítógépes játék és nem tévézés, hanem lehetőleg mozgásos tevékenység.

Ide kapcsolódik, hogy az előkészítő osztályban nincs házi feladat, mondja ezt az előkészítő osztály módszertanát kollégáinak oktató pedagógus, Imre Ildikó. Ha véletlenül házi feladatot kapna a gyermekünk, szóljunk a tanítónak, hogy előkészítőben ilyen nincs, ahogy minősítés sincs. A gyerek, ha szereti az iskolai tejet és a kiflit, zsebre dugott kézzel is elmehet az iskolába. Nincs szükség még hátitáskára sem – válaszolta egy szülő kérdésére Porsche Éva, volt tanfelügyelő, iskolaigazgató. Hozzáteszi, a tanítók szokták ajánlani a Medvecukor című munkafüzetcsomag megvásárlását, és abból dolgoznak időnként, de jó lenne, ha azt az iskolában lehetne tárolni, és nem kellene hazacipelni.

Bunta Gyöngyi óvodapedagógus, igazgató abban segített, hogyan válasszuk ki az iskolatáskát, amit a gyereknek kell cipelnie, és amit jó is, ha maga visz. Legyen több rekeszes, széles, puha és állítható a vállpántja, puha a háta, hogy ne nyomja a gerincet és ne legyen nagyobb a súlya, mint a gyerek testtömegének 10 százaléka, azaz megtömve se nyomjon többet kb. 2,5 kilogrammnál. Jó, ha minél alacsonyabb az öntömege a táskának – mondta az óvodaigazgató.

Hogyan válasszunk jó tanítót?

A felnőtteknek is megfelelően érettnek kell lenniük az iskolára, köztük a pedagógusnak is – emelte ki Dimén-Varga Tünde. Amikor tanítót választunk a gyermekünknek, akkor a nyílt napon figyeljük meg, hogyan tud a gyermekek sokszínű csoportjával bánni, és ismeri-e a kompetenciája határait, azaz tovább irányít-e szakemberhez egy gyereket, ha „elfogyott a tudománya", ami egy bizonyos szakterületet illet.

Fontos, hogy ne legyen túl kritikus a gyerekekkel, és lássa, hogy mik a gyerek életében a prioritások. Egy édesapját-anyját elvesztő gyerek esetében például nem szerencsés heteken át azon lovagolni, hogy a gyerek agresszív. Más utat kell találni ahhoz a gyerekhez, hogy tudja feldolgozni az őt ért fájdalmakat.

A hippokratészi esküben foglaltakat, miszerint az első az, hogy ne árts, nekünk is be kellene tartanunk – szólította fel pedagógus társait Dimén-Varga Tünde.

Nagyon fontos megtalálni azt a pedagógust, akivel mind a gyermekünk, mind mi magunk megtaláljuk a közös hangot. De, ha megtaláltuk, és a gyermekünk még nem iskolaérett, ne írassuk be csak azért az iskolába, mert épp a kedvenc tanító nénink indít előkészítő osztályt. Többet nyer a gyerek a plusz egy évvel az óvodában. És vigyük el az iskolakezdés előtt a kicsit az iskolába, találkozhasson a tanítóval, láthassa a környezetet, hogy csökkentsük az újdonságok okozta feszültséget a gyerekben.

Papírügyek

Porsche Éva, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola igazgatója szerint Udvarhely az iskolai beiratkozások szempontjából különleges hely. Utalt itt arra, hogy a beiratkozási időszak előtt hirtelen megnövekszik a város lakossága, és az udvarhelyi lakhellyel rendelkező, iskoláskorú gyermekek száma.

A volt tanfelügyelő megnyugtatta a szülőket, hogy minden udvarhelyi gyereknek jut hely a városi iskolákban, ha nem, akkor volt már rá példa, hogy megnövelték az osztálylétszámokat.

Ennek ellenére ne dőljenek hátra, mert a számítógépes beiratkozási rendszer nem engedi, hogy 25-nél több gyereket felvegyenek egy osztályba. És csak akkor módosítják az informatikai rendszert, hogy több gyerek felvételét lehetővé tegyék, ha a városban már az összes iskolában beteltek a helyek.

A beiratkozási időszak több fázisból áll, az első február 29-én kezdődik és március 18-ig tart, a módszertana letölthető az edu.ro weboldalról. Ekkor egy levélmappával, a gyerek születési bizonyítványával, a szülők személyi igazolványával és ezek másolatával, valamint egy kitöltött űrlappal kell az iskola titkárságán megjelennie a szülőnek. Fontos, hogy csak a szülő, a törvényes gyám, vagy ezek által meghatalmazott személy írathatja be a gyereket. Az iratok leadása után alá kell írnia a szülőnek egy papírt, hogy az iskolában bevezetett adatok érvényesek. A metodológia szerint hétfőtől péntekig 8-18 óra között lehet megjelenni a  titkárságon, illetve szombaton 8-13 óra között. Március 25-én kifüggesztik az iskolába beírt gyerekek névsorát.

Március 25-én azoknak a gyerekeknek a számítógépes újraelosztása történik meg, akiket nem a lakóhelyük szerinti körzetbe írattak be, nem jutott hely a céliskolában a számukra, és most kérik a szülők, hogy vegyék fel őket a körzeti intézménybe. Március 25-26-án közzéteszik az eredményeket a tanfelügyelőség honlapján, valamint az iskolák székhelyén.

A beiratkozás második fázisa március 30-án kezdődik, ekkor azoknak a gyerekeknek a beíratása történik meg, akik az előző szakaszban egy iskolába sem jutottak be, az eredményeket április 15-én teszik ki.

Porsché Éva elmondta, Romániában az I-IV. osztályokban nem létezik felekezeti oktatás, így sem a gimiben, sem a refiben nem szabhatják feltételül, hogy valamely egyházhoz tartozzon az a gyerek, akit felvesznek. Mivel a református kollégium körzetesített iskola, ezért nem törvényes az előkészítő osztályba való felvételi rendszerük, azaz nem kötelezhetik a szülőket a lelkészi ajánlólevél beadására és az egyházi adatlap kitöltésére sem – válaszolta kérdésünkre a volt tanfelügyelő. Arra azonban számíthatunk, hogy a református egyház szellemében fogják nevelni a gyermekünk. A református kollégium azon kevés iskolák közé tartozik egyébként, amelyek honlapjukra feltöltötték az előkészítő osztályba való felvételi tudnivalókat.

Ne féljünk az előkészítőtől

Imre Ildikó, a Tompa László Általános Iskola aligazgatója, maga is előkészítő osztályt indító pedagógus megnyugtatta a szülőket, hogy az előkészítő osztály nem mumus. Amennyiben a tanító betartja az ajánlásokat, amelyeket a felkészítőn kap, a gyerekek az eddig iskolakezdéskor tapasztalt feszültségek nélkül tudják majd elkezdeni az első osztályt.

Az eddigi hat hét ismerkedési, beilleszkedési időszak helyett most egy teljes évet kapott ajándékba mind a gyerek, mind a pedagógus. Az előkészítő osztályban, bár óráknak nevezik, körülbelül húszperces integrált tevékenységek vannak. Vagyis, ha például a matematika a fő tevékenység, akkor rajzolhatnak, énekelhetnek, mozgásokat is végezhetnek a témával kapcsolatosan. Az előkészítő oktatás nagyon hasonlít az óvodaira, csak iskolai környezetben történik.

A tanító tapasztalata szerint – első hat hétben maga is kipróbálta elsőseivel a módszert és órákat is látogatott − az előkészítőbe járó gyerekek nyitottabbak, bátrabbak, mint az egyből első osztályba csöppenők.

Hogy az előkészítő osztály jól működik, a döntéshozók is így gondolhatják, hiszen a következő tanévtől kezdődően már nem lehet egyből első osztályba íratni a gyereket, mindenkinek kötelező lesz az előkészítő osztály.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2016-02-25 23:18:17
Porsche Éva mellébeszél!
Teljes mértékben hazugság, hogy "a református egyház szellemében fogják nevelni a gyermekünk".
Én katolikus vagyok, mindkét gyerekem odajár és semmi hasonlót nem vettem észre!!! Ezt mivel tudná bizonyítani?

Az is hazugság, hogy a felekezeti hovatartozás feltétel lenne!!!
I-IV osztályban nincs ugyan felekezeti oktatás, de amennyiben a tanítás felekezeti iskolába zajlik, annak joga van lelkészi ajánlólevelet kérni!

Őnagysága tanfelügyelő korában miért nem végezte rendesen a munkáját és akadályozta meg ezen "törvénytelenségeket"? A kispadon mindenkinek nagy a szája!!!

Arról miért nem beszél, hogy minden óvodába elmentek a Palló képviselői és a szülők beleegyezése nélkül tartottak énekpróbát a gyerekeknek?
Arról miért nem beszél, hogy minden meghallgatott gyerek szüleinek névre szóló levelet küldtek (milyen alapon szolgáltatták ki az óvodák a címeket?), amiben értesítik, hogy a gyerek tehetséges és várják a Palló-ba beiratkozás, illetve azt megelőző felmérés céljá...
avatar
editeva
2016-02-26 10:30:59
re: Porsche Éva mellébeszél!
Annyit megjegyeznék, hogy korántsem volt támadó a refivel szemben, vagy bárkivel szemben Porsche Éva hangvétele. Annyit mondott, hogy Romániában az elemi osztályokban nincs felekezeti oktatás, nem létezik ilyen kategória. Viszont számíthatunk rá, hogy elvárnak bizonyos, az egyháznak megfelelő magatartásformát, amit én röviden így foglaltam össze, miután végigböngésztem a kollégium weboldalát, hogy számíthatunk arra, a gyermek egyházi jellegű nevelésben részesül. Én kérdeztem rá, hogy törvényes-e a lelkészi ajánlólevél feltételül szabása és röviden válaszolt: nem törvényes, épp ezért mondta az előzőeket.
Az iskola állami közintézményként nem lehet diszkriminatív vallási alapon (sem). Tehát, az állami oktatásban nem élvezhet előnyt az a gyermek, aki valamely felekezethez tartozik azzal szemben, aki nem kaphat ajánlólevelet, mert szülei nem tartoznak egy egyházhoz sem. A beiratkozási feltételek közt pedig az szerepel, hogy a lelkészi ajánlólevél kizáró jellegű.
avatar
Egy a sokból
2016-02-26 14:32:46
Care sunt actele pe care parintele trebuie sa le aduca la scoala pentru inscriere?

Cerere-tip de inscriere
Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal
Copie si original al certificatului de nastere al copilului
Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare/clasei I (acolo unde este cazul).
Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

Ez utóbbi arról szól, hogy minden iskola megszabhat különféle elbírálási feltételeket. Ezeket egy átiratban elküldik a tanfelügyelőségnek, amely "Aviz de legalitate, Consilier Juridic ISJ xx" pecséttel látja el (XX-a megye). Ettől kezdve bármilyen kitét törvényes!

Példának ime a Kolozs megyei, 2016-os lista http://www.isjcj.ro/htm/2016/Cls_pregatitoare_2016/Criterii%20specifice/Criterii_specifice_pregatitoare_2016-2017.pdf

Ezt egy ex-tanfelügyelő tudhatná...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."