Itthon » Politika

Élőben a pártbunkerekből

Zárták az urnákat, beköltöztünk a pártokhoz, hogy a választások főszereplőivel várjuk az eredményeket. Körkapcsolás a hangulatról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tankó László
Voksolás után már csak az eredmények vannak hátra. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. június 10., 19:38
4 hozzászólás. 

01:06 Az eredmények, bár nem hivatalosak, közel véglegesnek tekinthetőek, számottevő változásra nem lehet számítani. Élő közvetítésünk ezzel zárul, köszönjük, hogy velünk voltatok.

00:56 Zakariás Zoltán, az EMNP helyi elnöke: "Meg szeretném köszönni, azoknak az embereknek, akik a Néppártra szavaztak. Eredménynek könyveljük el azt, hogy 2012-ben több mint három ezer szavazóval több volt, mint 2008-ban, ez elsősorban a mi értékelésünk szerint, a Néppárt megjelenésével és a közvetített üzenetből következik. A Néppárt azért jelent meg, mert rengeteg visszajelzés volt, hogy az emberek kiábrándultak a politikából" – jelentette ki.

Zakariás hozzátette: „a helyi közéletben a Néppárt két és fél évvel ezelőtt jelent meg. Igazából nem veszítettünk, nulláról értük el azt a szavazatszámot, amit elértünk, ez bizonyítja. Mielőtt a Néppárt megjelent, a jobboldalt az MPP és Szász Jenő képviselte. A mostani eredmény szerint, ami szerint Bunta kétszer annyi szavazatot kapott, mint Szász Jenő, azt az üzenetet hordozza, hogy a jobboldalnak az az iránya, amit ő képvisel, az nem vezet sehova" – értékelt a szervezet városi elnöke.

Az EMNP helyi vezetője úgy vélekedett, „az emberek többre értékelték az elmúlt négy év eredménytelen békéjét, mint az azelőtti 12 év háborús időszakát. A békére voksoltak, a Néppárt megalakulásától kezdve a békés fejlődést képviselte és ezt fogja képviselni a jövőben is. Négy év kemény munka és építkezés áll előttünk, de mi annak tudatában, hogy az egyetlen lehetőség az erdélyi magyarság belső energiájának felszabadításához, az új egység megteremtése, az erdélyi és emberközpontú politika - mi ennek az építkezésnek bizalommal nézünk elébe".

Koccintanak a néppártosok

00:52 Nagy Pál, EMNP: "Igazából Jenő miatt szívtunk. Azt érzem, hogy megijedtek, hogy Szász Jenő lehet ismét a polgármester, s azért szavaztak RMDSZ-re."

00:51 22 körzet után: Bunta Levente 9039 53,62%, Szász Jenő 4800, Tankó László 2739, Csedő Attila 278

Helyi tanács, 22 körzet után: RMDSZ 8574 - 54,23%, MPP 3992, EMNP 2568, Lukács 458

23:46 - Bunta Levente örvend annak, hogy az udvarhelyiek a nyugalom mellett álltak, az igaz eredmények mellett álltak, amellett álltak, hogy egy csendes építkezést kell folytatni, elegánsan és eredményesen kell előre haladjon a város, és nem egymás nyakának szökve.

Megköszönte az udvarhelyieknek, hogy elmentek szavazni, elsősorban azoknak, akik rá szavaztak.

Bunta szerint az emberek a józan eszükre hallgattak, ennek köszönhető a jelentős RMDSZ győzelem, és nem hagyták megvezetni magukat a rangos látogatók által.

23:29 - EMNP: Az egyik teremben eredmények összesítése, a másikban megbeszélés - az egyik summázat szerint közös jobboldali jelölt kell négy év múlva. S azzal, hogy béke van, de eredmény mégsincs, ma lehet választásokat nyerni.

23:24 Helyi tanács, 15 körzet után: RMDSZ 5683 - 53,64%, MPP 2809, EMNP 1661, Lukács 301

23:23 Közben egy olvasónk küldött egy verset, jót derültünk rajta, veletek is megosztjuk:

"Igazságunk, meglátod, győzni fog, ne félj! -
Mondá egyszer valaki, kinek agya sekély.
Vagy csak egyszerűen azt akarta tudni,
Hova illik mostanság a fejedet bedugni.
Jelölt csak az legyen ki tudja kit kell...
Szomorú vagyok és keseredett!
A város eddig is kecmergett..
Körforgalom lesz - és semmi egyéb!
Megszégyenítitek az egész megyét!
Csík is jobb lesz, ha nem egyéb!"

23:09 Helyi tanács, 7 körzet után: RMDSZ 2648, MPP 1367, EMNP 767, Lukács 149

Tankó László

23:08 MPP: "Megeszlek, ha felkerülök az uh.ro-ra és az uh.ro-t is" – hangzik el a remélem viccnek szánt mondat. Nem akarok elfogyni, és tekintettel vagyok a portálra is, így nem fotózok. Közben a tévések is megjelentek, várják a nyilatkozatot, akárcsak én.

23:07 17 körzet után: Bunta Levente 6507, Szász Jenő 3491, Tankó László 1949, Csedő Attila 187

23:05 Néppárt: Diadalordítás hallatszik ki az egyik teremből - egyik körzetben legyőzte az EMNP az MPP-t. Igazából itt már csak ez a tét: hogy legyőzzék a Szász Jenő pártját. Vidékről még nincsenek eredmények, az udvarhelyi tanácsosok szavazatait számolják.

22:51 Megérkezett Tankó László az EMNP irodájába, éppen az eddigi eredményeket beszéli az itt levő stábbal. Mosolyog.

22:42 Az MPP-nél előrkerültek az italos üvegek. Igaz arcot nem adtak a fényképhez, de beleegyeztek, hogy lefotózzam a vadászmestert és társait. 11-re lesznek reprezentatív eredmények. Vélhetően Bunta, Szász, Tankó és Csedő a sorrend. Közlékenyebbek lettek az itteniek, az országos eredményeket vitatjuk. Voltak meglepetések

Üvegek az MPP-nél

22:37 15 körzetből vannak adatok, ezek alapján Bunta Leventének valamivel több, mint 6000 szavazata van, Szász Jenő 3200 és 3300 között.

22:31 "Merev harmadikok vagyunk. Nagyon elhúztunk Csedőtől." - hangzik el az EMNP irodájában.

22:27 Információink szerint 11 szavazókörzet eredményei alapján Bunta Levente 54 százalékon áll. Az RMDSZ hasonlóan 54 százalékos többséggel bír, bár a tanácsosi listákra leadott szavazatokat csupán négy körzetben számolták össze.

Csedő Attila pezsgőzik

22:26 Csedő Attila örömét már semmi sem tudja megtörni, bár úgy érzi, hogy Székelyudvarhely egyelőre még nem érdemli meg őt. A kampányirodájában jelenlévő sajtósoknak azt nyilatkozta, a pezsgőért már megérte elindulni.

22:21 Nyolc szavazókörzetből futottak be a számok, Bunta mindegyikben nyert kb. ötven százalékkal, Szász második, Tankó harmadik, de Csedő is kapott szavazatokat. "Ahhoz képest, hogy nulláról indultunk, jók az eredményeink" - morfondíroz Orosz-Pál Levente. Csíki sör, fehérbor, cigi.

22:18 Megérkezett Bunta Levente az RMDSZ irodájába. Még nem akarja elbízni magát, azt mondja várjuk meg míg meglesz legalább 20 körzet eredménye. Hát várjuk.

22:13 Befut Molnár Miklós is, ő a Spanyol-Olasz meccs eredményéről érdeklődik és a felveszi társai mozgását: ki-be járkál akárcsak a többiek. Igen 1-1 lett a mérkőzés végeredménye, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mennyi lesz a helyi összecsapás. Döntetlen biztos nem. Orbán Árpád lépi át a küszöböt. Gyűlnek a fenyőfások.

22:06 Tippversenyt is indítottak párton belül – tudom meg Orbán Balázstól, azt viszont nem árulja el, hogy ki mit kell majd teljesítsen a végén. Egyik irodából a másikba sétálnak a párttagok. Balázs Árpád is megérkezik. Forró a hangulat, nagyon meleg van a székházban. Sört is kapok. Jó hideg és dobozos.

Csedő hozza Molnos százalékait – hangzik el a helyi eredményeket összesítő számítógép mögül.

21:59 EMNP: Az a téma, hogy három körzetben megvannak a végleges eredmények a polgármestereket illetően: az itteni stáb szerint hasonlóan az előbbi adatokhoz, Bunta kb. ötven százalékos, Szász harmincvalahánnyal a második, Tankó harmadik, Csedő negyedik. Van olyan is itt, aki tapasztalatai szerint azt mondja, hogy Bunta már polgármester.

21:57 Mindenki a telefonját bújja, talán onnan várják az eredményeket. Közben megengedik, hogy cigizzek a pártiroda ablakában, így tesznek a párttagok is. Néppártos plakátra néz az MPP irodájának ablaka. Aki nem a telefonját nézi, a számítógép képernyőjét bámulja. 

21:54 Állítólag az egyik körzetben a megyei eredményeket kezdték először számolni, ez késleltetheti a helyi számok összegzését.

21:52 Ismét MPP-s jelentés: Mindenki a telefonját bújja, talán onnan várják az eredményeket. Közben megengedik, hogy cigizzek a pártiroda ablakában, így tesznek a párttagok is. Néppártos plakátra néz az MPP irodájának ablaka. Aki nem a telefonját nézi, a számítógép képernyőjét bámulja.

21:50 Újabb eredmény egy körzetből: Bunta 399, Szász 208.

21:49 Lázár Emese: Csedő Attila kampányirodájába megérkeztek az első rajongók. Röpködnek a jobbnál jobb viccek. Az is kiderült, hogy Székelyudvarhelyen háromféle nő van. Szőke nő, barna nő és Szász Je-nő.

21:47 EMNP: "Hova jönnek be az eredmények?" - kérdezi valaki a stábból. "Ide" - mutat Jakab Attila a zsebében nyugvó telefonjára. Pár perc múlva be is fut egy hír, állítólag egy sokszavazós körzetben Bunta Levente fölényesen nyert. De ez még csak egy a 22 közül.

Egy pontos eredmény (első számolás után): az 1-es körzetben 700 leadott szavazatból Bunta 359, Szász 279, Tankó 107, Csedő 11 szavazat. Itt örülnek.

21:39 Az EMNP-nél éppen az a téma, hogy hányan mentek el ma szavazni - jönnek az ilyen jellegű eredmények a város több pontjáról. Úgy néz ki, hogy a szavazásra jogosultak több mint fele élt a szavazati jogával - ez az elmúlt évek számai mellett jó eredménynek számít. "Nem lehet a Forma 1-et nézni valahol?" - kérdi valaki.

EMNP székház

Alig pár perc van hátra az ír-horvát meccsig. Arra azonban még sokat kell várni, amíg megtudjuk, hogy ki lesz Székelyudvarhely polgármestere a következő négy évben.

21:36 Újabb jelentés a polgáriaktól: Megérkezett a pártelnök, kézfogás után közli, hogy eredmények még nincsenek. Vannak, akik reménykednek, hogy ez mit fedhet nem tudni. Kamerákkal is érkeznek , de nem járnak sikerrel, eredmények 11-kor várhatók – tudatja Szász Jenő.

21:35 RMDSZ: már 23 óra környékére eredményt várnak az itteniek, tippjük szerint ekkorra meglesz Székelyudvarhely polgármestere. Tippversenyre hívtam a politikusokat, Benedek Árpád Csaba szerint Bunta Levente legalább 1500 szavazat előnnyel nyer.

21:34 MPP: az exit-poll eredményeket követik az irodában, inkább átjáró házhoz hasonlít a székház. Pártelnököt kellene „szerválni", mondja az MTI fotósa, Haáz Sándor. Közben számok, százalékok röpködnek a levegőben.

Az MPP székháza

Valaki idegesen megkér, hogy ne fotózzak, csak egy fényképet készíthetek, majd ha lesz végeredmény. „Ez egy pártiroda, mindenki ideges és ne fotózzatok". 10-15 perc múlva lesz eredmény, de ezt sem a párttagoktól tudom meg. Egy fotót azért lőttem.

21:30 Benedek Árpád-Csabától az RMDSZ irodában a legnagyobb örömmel vesszük tudomásul, hogy több üveg pezsgőt is behűtöttek.

21:28 Az RMDSZ-nél részvételi arányokat is hallunk: az udvarhelyiek 53,2 százaléka járult az urnákhoz, több mint 17000 szavazó.

21:26 A szavazókörzetek bezártak, de ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni. Most jön a neheze. Az EMNP-nél Jakab Attila tesz-vesz az egyik asztalon, a másikon a szendvicsek katonás rendben várják, hogy megegye őket valaki. Egyelőre nincs nagy mozgás az irodában, nevetés hallatszik egy másik teremből. Az optimizmus itt megvan. Transylmania szól a Príma Rádióból.

Szendvicsek az EMNP-nél

21:24 Urnazárás előtt toppantunk be a fenyőfások főhadiszállására, a polgáriaktól Bedőházi Attila-Csaba jelent. Szász Jenő holléte egyelőre ismeretlen. Itt nem csak pezsgővel készülnek az eredményekre, Orbán Balázs szerint „minden le van hűtve, kinek, mi kell."

Feszültség nem látszik az arcokon, egyelőre a téblábolás és a telefonálás tölti ki a perceket. Megígérték, a tévét is bekapcsolják. Megvannak az eredmények – hangzik el Orbán Balázstól, majd gyorsan hozzáteszi: csak még nem tudjuk.

21:19 Szász Attila az RMDSZ-nél tanyázott le. Itt a hangulat egyáltalán nem feszült, itt van többek között Verestóy Attila, Antal István és Asztalos Ferenc is, jelenleg az országos eredményeket követik a tévében.

20:49 Csedő Attila kampányirodájából Lázár Emese közvetít: itt a hangulat kimondottan jó, Csedő már több üveg pezsgőt is behűtött és kimondottan nyugodtan várja az eredmények érkezését.

20:40 Katona Zoltán az EMNP kampányközpontjából jelentkezik. A Bethlen Gábor utcai székhelyen mosolygós hangulat van. Sör, szendvics, gyerekek.

opjakecmeccs

A tévében megy az olasz-spanyol meccs, Jakab Attila és Orosz Pál Levente éppen Di Natale találatát szemlélik. Fabregas utána egyenlít. Nagy meccs van ma a helyi politikában is.

20:34 Istenhozta, sziasztok, kezicsókolom. Hamarosan véget érnek a 2012-es helyhatósági választások, de az izgalom csak most kezdődik. A főszereplő politikusok idegei pattanásig feszülnek és összeszorított fogakkal vagy épp' haláli nyugalommal várják a székelyudvarhelyi eredményeket.

Meglátogatjuk az oroszlánokat barlangjaikban és megnézzük milyen a hangulat a pártok kampányirodáiban. Hangulatkörkép következik, folyamatosan közvetítünk, maradjatok velünk.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ebenedekfi
2012-06-10 21:14:59
Hm
Jo lassu ez a kozvetites...
avatar
Fokukac
2012-06-10 21:22:21
Biztosan nezik a forma 1-et...
avatar
acsibarcas
2012-06-10 22:08:55
matek
Bunta 359, Szász 279, Tankó 107, Csedő 11 = 756 szavazat...
avatar
ipopescu
2012-06-11 09:34:04
*
Azt mondja mar meg nekem valaki, MITOL JOBBOLDALI az MPP????

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."