Itthon » Politika

Egyesítené a magyar pártokat Szász Jenő

Magyar Szövetség = nemzeti válogatott = RMDSZ+MPP+EMNP. Szász Jenő szerint ez az erdélyi magyarság jövőjének képlete.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Szász Jenő
Ki ül majd a kispadra a válogatottban?
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. július 18., 15:40
4 hozzászólás. 

A három erdélyi magyar párt szövetségét, az erdélyi magyar közösséget az őszi parlamenti választásokon képviselő úgynevezett Magyar Szövetség létrehozását sürgeti Szász Jenő. A Magyar Polgári Párt elnöke elképzelését július 18-án, szerdán, a párt Kossuth utcai székhelyén ismertette.

Távol az urnától

A romániai magyar közösséget és annak akaratát képviselő szövetség létrehozásáról a Polgári Párt július 17-i elnöki ülésén született javaslat – közölte Szász. Az ülésen több téma is terítékre került, többek közt az Orbán Viktorral és Semjén Zsolttal történt egyeztető tárgyalások, és a július 29-i, az államelnök felfüggesztésével kapcsolatos romániai népszavazás.

Utóbbival kapcsolatosan kifejtette: az MPP javaslata, hogy az államelnök felfüggesztésének módja miatt az erdélyi magyarság maradjon távol az urnáktól, ezzel is támogatva Basescu maradását.

„Mivel az erdélyi magyar nemzeti közösség számára ideális államfő nincs, a kisebbik rosszat támogatjuk, mert mindaz, ami a jogállamiságot veszélyezteti az a nemzeti közösségünk hátrányára is van. Lásd a MOGYE ügyét" – indokolt Szász.

Hárman egy klubban futballozzanak

A magyar-magyar viszonyrendszer és a parlamenti választások témában az ülésen résztvevők arra a konszenzusra jutottak, hogy szükség van az erdélyi magyarságot és annak érdekeit képviselő pártok szövetségére.

„A Magyar Polgári Párt gyakorlatilag egy nemzeti válogatott felállítását szorgalmazza, amit akár úgy is el tudunk képzelni, hogy jogi keretet adunk a hármas koalíciónak, amit esetleg Magyarok Szövetségének hívunk. Azért nem javaslom a Magyar Koalíció Pártját, mint Felvidéken volt, mert akkor a neve miatt úgy értelmezhető, hogy a választásokon az öt százalékos, vagy magasabb küszöbnek kell eleget tenni" – mondta az elnök.

A futball világából vett példával élve Szász kifejtette, az úgynevezett nemzeti válogatott nem lehet egyik klubcsapat sem, a szövetség azt jelenti, hogy „mindegyik klubcsapatot beválogatott játékos képviseli".

Véleménye szerint a végső felállást a pártok által a helyhatósági választásokon elért százalékarányok függvényében, RMDSZ 8, MPP és EMNP 1-1 arányban lehetne korrekt módon meghatározni.

Bölcs lesz-e a tulipán?

Az elnök szerint az, hogy a szövetség létrejötte azon áll vagy bukik, hogy a jelenleg legnagyobb, 81 százalékos szavazóbázissal rendelkező párt, az RMDSZ vezetőségében lesz-e elegendő bölcsesség elfogadni ezt, a választások sikerét tekintve „kötelezőnek tartott" javaslatot.

Pozitív válasz esetén „egyszer s mindenkorra meg lehet fogalmazni, hogy a Magyarok Szövetsége legyen az egyetlen politikai keret mindannyiunk cselekvésére, ez legyen a jogutódja mindhárom pártnak, és akár odáig is el lehet menni, hogy fel lehet állítani azon játékszabályokat, amelyek mentén minden értékrend érvényesül, és valamennyi közösség megtalálja a saját maga mozgásterét".

Lesz jobb is

Szász ugyanakkor kifejtette: meggyőződése, hogy jövőt illetően a jobboldalban több lesz a bölcsesség.

„Ha marad ez a tagozódás, akkor szerintem kétpólusú lesz a politikai berendezkedés, idő kérdése, hogy az MPP és a Néppárt mikor fog egyfajta, Budapestről is szorgalmazott koalíciót megfogalmazni. Időnk van bőven."

A javaslattal kapcsolatosan a két politikai párt elnökségével egyelőre nem egyeztettek. Kelemen Hunor szövetségi és Toró. T. Tibor néppárti elnököt jövő hét elején, levélben fogják felkeresni.

„Mi komolyan vesszük, hogy minden magyar számít. Ha számít, akkor a minden magyarok szövetségét kell felállítani, és az MPP ezt a nemzeti válogatottat sürgeti. Azt gondolom, hogy az RMDSZ nevéből legalább a d betűt elhagyhatja a Nemzeti Szövetség érdekében" – fogalmazott Szász.

A pártelnök kifejtette, már egy tárgyaló delegációt is kijelöltek, hogy amennyiben erre a két párt részéről hajlandóság mutatkozik, erről szót tudjanak ejteni. Hangsúlyozta, bejelentése „tárgyszerű, akár közvitára való előterjesztésként" értékelendő, és nem az erdélyi magyar közösségnek a médián keresztül való üzenetként.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szp
2012-07-18 22:58:22
nahát

Ezt ön mondta nemrégiben Szász úr: „A jobboldal tanulsága: vagy összefog, vagy befellegzett a magyarságon belüli demokráciának. Két szervezetre, kétpólusú politizálásra van lehetőség Erdélyben, de többre nincs.

Akkor hogy is van ez????????
avatar
VakOnd
2012-07-19 12:20:29
Vigyázz MAGYAR!
Mivel nem tudták egyenlőre szétverni a magyar egységet- hiszen ők alapítottak ellenpártot-, ezért megpróbálnak beépülni, és belülről szétverni, majd egy újabb ellenpártot létrehozva az RMDSZ-t leamortizálni. Ha beépültek, akkor belülről fogják felmorzsolni, feszültséget szítani, felhígítani, belsőforradalmat indítani, amíg a saját embereik vagy nem kerülnek hatalomba, túlsúlyba (valószínűleg populista ígéretekkel), vagy reménytelen esetben ellenpárt létrehozásával.
A trükk ebben az, hogy belülre jutva a támogatottságuk fölötti reprezentációra törekednek az RMDSZ kárára az ártatlan mázos mosolyok mögött, miközben szükség esetén egy alternatív pártot is létrehoznak. Így feszültség szításával próbálnának hatalmi pozíciót kialakítani.
Ne felejtsétek, hogy 1 párt volt, és ők robbantották fel az egységet!
Ha akarnák, akkor az egység nevében támogatólag az RMDSZ mögé tudnának állni, szavazóikat odairányítani. De nem az egység a lényeg, hanem a hatalom furmányos megszerzése bármiáron!!!
avatar
silehel
2012-07-19 13:58:09
Hajra
Ti Úrak, csak a ti érdekeit nézitek.
A multkor lemondtál.
avatar
urfi
2012-07-22 21:11:01
Megvetés
Ezzel a szélhámos,tolvaj Szász Jenőtől jött javaslattal nem tudom milyen ember foglalkozna!Ő már megmutatta,hogy mit tud!A szava még egy fabatkát sem ér!!!A másik fő tulajdonsága jól menő dolgok bomlasztása.Emlékezzünk a tanács feloszlatásaira amikor egyeduralkodóként azt csinált a várossal amit akart.Egy politikai hulla amit sürgősen el kell temetni!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."