Itthon » Politika

Jelöltinterjúk: amire Verestóy nem ért rá

Még három nap van a választásig, az udvarhelyszéki jelölteknél kopogtattunk és kérdezősködtünk. Nem mindenki tudott válaszolni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Verestóy Attila
Fotó: verestoy.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. december 06., 11:09
23 hozzászólás. 

December 9-én ismét képviselőket és szenátorokat választunk. A székelyudvarhelyiek két-két magyar képviselő- és szenátorjelölt közül választhatnak. A hármas képviselői választókerületben az RMDSZ-es Antal István, illetve az EMNP-s Székely Kinga Réka neve szerepel a szavazólapokon, míg a kettes számú szenátori körzetben Verestóy Attila az RMDSZ, Zakariás Zoltán pedig az EMNP jelöltje.

A kampány utolsó hetében mind a négy jelöltet megkerestük, hogy néhány kérdést tegyünk fel nekik, az eddigi, illetve jövőbeni tevékenységükkel, terveikkel kapcsolatosan. Igyekeztünk olyan kérdéseket megfogalmazni, amelyek a székelyföldi lakosságot érintik, érdeklik, amiről az utcán, kocsmában, magánbeszélgetésekben szó esik, és amiket az embereknek nincs lehetőségük feltenni. Minden jelöltnek öt kérdést tettünk fel, kérdésenként négy percük volt a válaszra.

Az interjút mind a négyen vállalták, ám Verestóy Attila szenátor teendőire és elfoglaltságára hivatkozva utólag lemondta a beszélgetést. Cserébe sajtóirodája felajánlott egy, már előre megírt interjút, amelyet szerkesztőségünk szakmai okokból nem fogadott el.

Ettől függetlenül a szenátorként újrázni kívánó Verestóynak szánt kérdéseket az alábbiakban közzétesszük.


1. Politikusként és magánemberként mit tart eddigi legnagyobb sikerének és kudarcának?

 

2. A Szenátus honlapján levő információk szerint az elmúlt négy évben mindössze öt törvénykezdeményezés fűződik nevéhez, amelyből kettőt visszautasítottak, kettő még folyamatban van és egyet elfogadott a szenátus. Ez a teljesítmény a többi honatyáéhoz képest csekélynek mondható. Mi a véleménye erről?

 

3. Mi az igazság abban, miszerint Ön lepaktált Szász Jenővel és elosztották egymás közt a várost? Igaz, hogy az ön nyomására az önkormányzat elfogadta, hogy Szász ingatlanjával fizesse ki tetemes adótartozását a városnak, és ennek fejében nyíltan az RMDSZ mellett kampányol?

 

4. Anyagi téren ön a legsikeresebb szenátor, Székelyudvarhelyen is több vállalkozása van. Többször említette, hogy mennyire szívén viseli az itt élő emberek sorsát, jólétét. Ezzel szemben Hargita megye gazdasági téren sereghajtó az országban, itt a legkisebbek a bérek. Az ön székelyudvarhelyi cégeinél az emberek minimálbért kapnak, amiből épp megélni tudnak. Kérem, kommentálja ezt.

 

5. Ön többször cáfolta, hogy köze lenne az erdőirtásokhoz. Ennek ellenére Isten druzsbája és a Hargita fodrásza néven híresült el, amit a mai napig nem sikerült lemosnia magáról. Ön szerint mi az oka ennek, illetve van-e elképzelése arról, hogy a mind jobban elharapódzó erdőirtásokat hogyan lehet megakadályozni?

 



23 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-12-06 13:09:37
Na valahogy így képzelek el egy független sajtót. Habár ezt a cikket is sokan kiforgatnák.
avatar
szundi
2012-12-06 14:08:58
TITKOSszolgálat
Azt is érdemes lett volna megkérdezni a "szenátor úrtól", hogy miért állandó tagja a titkosszolgálatokat felügyelő bizottságnak. Vajon mi derülne ki róla, ha már nem lenne tagja az onimózus bizottságnak?
avatar
cily12
2012-12-06 14:11:55
etikus?
Mindenkinek jogában áll rábólintani egy interjúra és az is jogában áll, hogy visszautasítsa, meggondolja magát. Amit viszont ez a szerkesztőség most elkövetett, az meglátásom szerint etikátlan és rágalmazó. Ráadásul olyan nyelvezetet használnak, amit maximum a heti hirdetőnek nézhetnénk el (mert az tényleg veszett ügy). A szenátornak nyomós oka lehetett arra, hogy lemondja a beszélgetést, ugyanis köztudottan az hírlik róla, hogy szóba áll a sajtóval. Vajon a szerkesztőség intézte rosszul a megkeresést, objektív, netán személyes ok miatt mondta le, amit szintén el kéne fogadjon a szerkesztőség, hiszen ilyen előfordul? Mindegy. Arra viszont kevéssé van példa, hogy a sajtóorgánum lehozza a kérdéseket... Nem ugyanazokat a kérdéseket teszik fel mindenik jelöltnek? Ha nem, akkor ez személyeskedés, ha igen, akkor mért nem (mégis)? Miért hozza le a kérdéseket, hacsak nem rágalmazni, indulatokat kelteni akar? Kilóg a lóláb. A szenátor népszerű, ez ellen hasonló cikkecskével verekedni nevetséges
avatar
pali
2012-12-06 14:55:54
minden magyar
biztos megint jarja a lakasokat a bethlen negyedbe persze elol a csengetyus fiukkal
mert ugye minde magyar szamit !!!
avatar
agressziv kismalac
2012-12-06 15:11:26
Ezeket a kerdeseket a legtobb udvarhelyszeki felteszi maganak, csak eddig senki nem merte megkerdezni. Jo lett volna ha kapunk rajuk valamilyen valaszokat, igy mindenki gyart valaszt az elkepzelesei szerint. de varom a tobbi jelolttel is az interjukat minel hamarabb, remelem hasonlo kaliberu kerdesek lesznek.
Nem felhaborodni kell a kerdeseken, hanem elore szamitani rajuk; valamivel jobb stabot kepzeltem a szenator melle, ezt megelozhettek volna.
avatar
kavehaziberci
2012-12-06 15:13:20
re: etikus?
Négyes, leülhetsz. Olvass több és jobb újságokat, ahol az ilyen dolgok bevett szokás. Jelzem a nagyvilágban, nem itt a pocsolyában.
Agressziv kismalac: a szenátor stábjában talpnyalók vannak. Kilóra megvett senkiháziak.
avatar
pali
2012-12-06 15:22:06
pali
kedves ....haziberci
le vagyok ulve gep elott nem a mokkaba
napi min15 ujsagot olvassok es bejartam Europat eslattam azt is mivan odakint ot nem a eretsegikepet tesziki a jelolt 60 evesen
avatar
agressziv kismalac
2012-12-06 16:02:47
re: etikus?
avatar
cily12
Mindenkinek jogában áll rábólintani egy interjúra és az is jogában áll, hogy visszautasítsa, meggondolja magát. Amit viszont ez a szerkesztőség most elkövetett, az meglátásom szerint etikátlan és rágalmazó.


Nekem ahhoz van jogom hogy választások előtt a jelöltekről minél több információt kapjak, és ez a sajtó dolga. Egy kérdés nem rágalmazás, válaszolni kell rá, főleg ha nem igaz. És ezeket a kérdéseket már rég meg kellett volna válaszolni. Ne nézzék hül.ének az embereket, nem mindenki eszi meg a maszlagot . Kampányban objektív oka, hogy nem válaszol kérdésekre szerintem nem lehet, ha mégis van , közölni kell azt. Közéleti személyiségek bevállalják hogy mindent megír róluk a sajtó, még bulvárhírt is.
Amúgy nem a tulipánosoktól vagy? Kilóg a lóláb.
avatar
olvaso
2012-12-06 19:07:34
Az RMDSZ biztos bejut a parlamentbe.

Nekünk veszítenivalónk csak akkor van, ha a EMNP nem jut be.
---

Az öreget mindenki jól kiismerte az évek folyamán. Iliescu-val kezdte a politizálást.
Miért nem lehet öt mar egy más, értünk is dolgozó személlyel felcserélni?
avatar
cily12
2012-12-07 09:39:45
re: re: etikus?
avatar
agressziv kismalac
[quote=cily12]Mindenkinek jogában áll rábólintani egy interjúra és az is jogában áll, hogy visszautasítsa, meggondolja magát. Amit viszont ez a szerkesztőség most elkövetett, az meglátásom szerint etikátlan és rágalmazó.


Nekem ahhoz van jogom hogy választások előtt a jelöltekről minél több információt kapjak, és ez a sajtó dolga. Egy kérdés nem rágalmazás, válaszolni kell rá, főleg ha nem igaz. És ezeket a kérdéseket már rég meg kellett volna válaszolni. Ne nézzék hül.ének az embereket, nem mindenki eszi meg a maszlagot . Kampányban objektív oka, hogy nem válaszol kérdésekre szerintem nem lehet, ha mégis van , közölni kell azt. Közéleti személyiségek bevállalják hogy mindent megír róluk a sajtó, még bulvárhírt is.
Amúgy nem a tulipánosoktól vagy? Kilóg a lóláb.
[/quote]
avatar
cily12
2012-12-07 09:48:46
mi van?
Attól még, hogy a mondat végén kérdőjel van, s kérdésnek hívjuk, még rejtegethet rágalmazást magában (lásd. a cikk 5. kérdése). Bár attól tartok, nem fogod megérteni, mire gondolok. És abszolút nem releváns, hogy tulipános-e vagy vadvirágos vagyok. Az a baj veled és a hozzád hasonlókkal, hogy csak keretekben, fehér-feketében vagytok képesek gondolkodni. Szűklátókörűeknek is szokták őket nevezni, és általában intoleránsak a más, az ellenkező véleménnyel szemben...
avatar
agressziv kismalac
2012-12-07 10:03:42
cilynek
Hallgatás=beleegyezés. Ha rágalom, cáfolni kell, nem hallgatni. Az erdőirtás megakadályozásáról (5.kérdés) pedig kellene legyen elképzelése egy szenátornak/szenátorjelöltnek. Fenntartom, hogy hiba volt hallgatni.És fogalmad sincs mi a véleményem az egészről.
avatar
nakiakiraly
2012-12-07 11:37:17
a kérdések olyanok, mint a kérdező
Én nem vagyok Verestóy párti, és kíváncsi lennék, hogy ezekre a kérdésekre miket válaszolt volna. De a programjára is kíváncsi vagyok. Ha Verestóy helyébe lennék, akkor én sem álltam volna szóba azzal, aki nem kíváncsi arra, hogy miért indulok, és mit szeretnék megvalósítani a következő ciklus alatt. Az is szégyen, hogy kérdező második kérdésének megfogalmazásakor azt a látszatot kelti, mintha fogalma se lenne, hogy mi a szenátus háznagyának a szerepe, feladata (persze az is lehet, hogy tényleg nincs fogalma).
Miért érzem azt, hogy Zakariás útról nem kérdeztek semmi kompromittálót? Mért van az, hogy a Zakariás úr válaszaiban ha köze sincs a válasznak a kérdéshez, mégis változtatás nélkül az olvasók tudomására hozták?
Én nem vagyok az ellen, hogy az újságírók egyik vagy másik jelöltet jobban szeressék. De akkor írjanak olyan cikket, hogy míg az egyik nem fektet elég hangsúlyt pl. az új munkahelyteremtésre, addig a másiknak ugye hogy konkrét terve van arra is.
avatar
cily12
2012-12-07 13:09:14
re: cilynek
avatar
agressziv kismalac
Hallgatás=beleegyezés. Ha rágalom, cáfolni kell, nem hallgatni. Az erdőirtás megakadályozásáról (5.kérdés) pedig kellene legyen elképzelése egy szenátornak/szenátorjelöltnek. Fenntartom, hogy hiba volt hallgatni.És fogalmad sincs mi a véleményem az egészről.


A hallgatásról azt gondolom, nem feltétlen beleegyezés, ez csak egy frázis. A hallgatás lehet az is: nem veszem fel a kesztyűt, talán olyanokkal leginkább, akik eleve rosszindulattal közelednek. Ezt gondolom én, hogy Verestóy mit gondolt, fogalmam sincs. De talán én sem állnék szóba olyannal, akiről tudom, kiforgathatja a szavaim, támad stb...
avatar
Sumu
2012-12-07 13:34:14
Szerintem is az a dolga az ujsagironak, hogy simogassa a jelolteket...
Itt az ideje, hogy valaszoljon a helyi sajto kerdeseire is, mert elvegre mi valasztottuk meg ennyi even keresztul. S ha mar minden magyar szamit, akkor izzadjon meg egy kicsit az en szavazatomert is, ne csak mint egy josagos tata mosolyogjon minden reggel velem szembe.
Szerettem volna latni ahogy villog, elvegre o a erdelyi politikum egyik meghatarozo figuraja.
avatar
szundi
2012-12-07 13:38:39
re: re: cilynek
avatar
cily12
[quote=agressziv kismalac] Hallgatás=beleegyezés. Ha rágalom, cáfolni kell, nem hallgatni. Az erdőirtás megakadályozásáról (5.kérdés) pedig kellene legyen elképzelése egy szenátornak/szenátorjelöltnek. Fenntartom, hogy hiba volt hallgatni.És fogalmad sincs mi a véleményem az egészről.


A hallgatásról azt gondolom, nem feltétlen beleegyezés, ez csak egy frázis. A hallgatás lehet az is: nem veszem fel a kesztyűt, talán olyanokkal leginkább, akik eleve rosszindulattal közelednek. Ezt gondolom én, hogy Verestóy mit gondolt, fogalmam sincs. De talán én sem állnék szóba olyannal, akiről tudom, kiforgathatja a szavaim, támad stb... [/quote]

Ezért cserébe felajánlsz egy előre megírt, "a szenátor" (ahogyan ti egymásközött nevezitek) hátsófelét fényesre nyaló álinterjút, valami Székelyföld legyen újra Tündérkert címmel, és el is várod az újságírótól, hogy azt leközölje... Hát érdekes egy értékrended van :) Dar gusturile nu se discuta.
avatar
mondandO
2012-12-07 13:44:00
Minket képvisel odabé. Nemdebár? Szóval ha kíváncsi vagyok bizonyos dolgokra, akkor ne fordítson nekem hátsót, hanem válaszoljon, és ne azt mondja amit ő akar, hanem amire én vagyok kíváncsi. Tudjátok politikusok ki vagyok én??? A VÁLASZTÓ.
avatar
nakiakiraly
2012-12-07 14:45:44
Most beszéltem Verestóyval!
Azt mondta, hogy:
1)A családja a legnagyobb sikere, és hogy a fia az ő segítsége nélkül is megáll a saját lábán. Büszke rá nagyon.
2)Ő egy csapatna a tagja, és a szenátus munkájával bízták meg, és a törvényesség betartásáért felelt. A törvények előkészítése másoknak volt a feladata.
3)Beszélt Szász J-vel, de ezt nem tartja lepaktálásnak. És a tanácsban mindenki egyénileg úgy szavazott ahogy akart.
4)A fizetések sok mindentől függnek. A végzettségtől. A munkahelyen töltött órák számától és az elvégzett munka minőségétől. Túl általános a kérdés és erre csak általánosságban lehet válaszolni.
5)Mindenkinek lehet gúny neve. Ez ellen nem lehet tenni. Már az iskolában is csúfolják egymást a gyerekek. De az erdőirtást a törvényekkel meg lehet akadályozni.
5+1)Önök szerint egy újságíró nem kellene olyan dolgokat kérdezzen, hogy: mitől sikeres egy politikus? Miért tartanak az egyik legsikeresebb politikusnak külföldön stb.?
avatar
manci pacio
2012-12-07 15:47:34
re: Most beszéltem Verestóyval!
Akkor kérdezd meg, kérlek ezeket is:

1.mi a legnagyobb politikai sikere, vagy a fia saját lábán megállását értelmezhetjük politikai sikerként is? Mi a legnagyobb kudarca, politikai és magánéleti téren?

2. Akkor miért volt annyira fontos az a néhány, hogy mégis oda kellett biggyesztenie őket? És miért utasították el azt a kettőt, ami el van?

3. Mit gondol arról, hogy Szász párttársai is azt suttogják, kilóra megvették Szászt? Nem szégyelli, hogy ide jutott, hogy Borbollyal és Szásszal kell nyomulnia?

4. Ezzel azt akarja mondani, hogy a székelyudvarhelyiek alulképzettek, rosszul dolgoznak és keveset? (mert nekem nem ez a tapasztalatom. hanem inkább az, hogy a vállalkozásokban nincs befektetés, fejlesztés ahhoz, hogy működjenek, holott lenne miből, de minek, ha így is gyarapszik a vagyon. Inkább adjunk egy kis alamizsnát az alapítványon keresztül, és imába foglalják a nevünk. És ez rendben is van, de akkor ne mondja, hogy ÉRTÜNK dolgozik, ne mondja, hogy udvarhelyen virágzik a gazda
avatar
manci pacio
2012-12-07 16:01:16
re: re: Most beszéltem Verestóyval!
gazdaság, amikor sorra zárnak be az üzletek, és nyílnak a turkálók, a zálogházak).

5. Hogyan akadályozná meg az erdőirtást? Konkrétan milyen törvényekre gondol? A gúnynév valahonnan ered, van, aki örökli, és van, akinek a cselekedetei, viselkedése alapján adják.Kíváncsi lennék, ő örökölte, vagy tényleg tett érte?
avatar
Soós Róbert
2012-12-07 19:25:24
Csak egy iciri-piciri megjegyzés. Hatalmas különbség van aközött, hogy valaki függetlennek akar látszani, vagy valaki valóban független, esetenként akár apolitikus. Ha az uh.ro függetlennek akart volna látszani, akkor ugyanazokat a kérdéseket teszi fel Verestóynak és Zakariásnak, aminek kábé annyi értelme lenne, mint a viccben felállított borotva automatának. Csakhogy az uh.ro nem akar függetlennek látszani, ezért nincs rákényszerülve az ilyen fajta szemfényvesztésre. Még akkor sem, ha ez néha az uh.ro-sok számára sem mindig világos :)
avatar
Soós Róbert
2012-12-07 19:47:45
És azért veszélyes a függetlenség látszatára törekedni, mert könnyen átcsúszhat öncenzúrába. Az újságírónak amúgy sem a függetlenség a legnagyobb értéke, hanem a valóság megragadásának és értelmezésének, esetenként – például diktatúra vagy bármiféle elnyomás esetén – alakításának képessége. Nem tudom, érthető-e, mucikák?
avatar
Apróbirtok
2012-12-07 19:51:53
konkrét problémákra, konkrét megoldásokat!
Ha egyszer sikerülne felszámolni a tulajdonjogi káoszt mindjárt könnyebb lenne az erdőket is védeni. Aki a törvény oldalán van az gyors és határozott lépéseket tesz ennek érdekében. Aki pedig a zavarosban halászik, az meg beszélni sem akar róla.

A részletekért lásd:
http://aprobirtok.blogspot.be/2012/12/rendezett-birtokviszonyokat-falvakon.html

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."