Itthon » Politika

Jobbikra nyílik az ajtó Udvarhelyen

A Jobbik nem szélsőséges, nem idegenellenes, nem románellenes, és nem is kampányol a határon túl. A Jobbik a javunkat akarja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Jobbik iroda Székelyudvarhely központjában
Irodából is a Jobbik | fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. január 13., 19:36
0 hozzászólás. 

Központi irodát nyitott a Jobbik Magyarországért Mozgalom Székelyudvarhelyen. A Bethlen utca 2. szám alatt, az Akarat Szövetkezet székhelyén, az első emeleten található iroda ünnepélyes megnyitóján szalagot nem vágtak, csak tudtunkra adták, miért van szükségünk a Jobbikra, itt Székelyföldön, és miért van szüksége a Jobbiknak ránk, székelyekre.

Szávay István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke és Nemes Csaba Zoltán, a helyi Jobbik csoport szervezője tartottak ez alkalomból sajtótájékoztatót, amelyen tisztázták, hogy miért jobb nekünk, ha színesítik a politikai palettánkat.

Szávay hatnapos körúton tartózkodik Erdélyben, melynek során végig látogatja az eddigi hét jobbikos szervezetet, plusz ő bábáskodott a pénteken Kolozsváron született Jobbik csoport mellett.

Revízió vízió mellveregetéssel

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a helyi szervezeteknek két fő feladatuk van. Az egyik, hogy helyi hírekkel, információkkal lássák el a központi szervezetet, hogy a párt nemzetpolitikai képviselete hatékonyabb lehessen. A másik, hogy saját üzeneteiket könnyebben eljuttathassák a helyiekhez.

Hogy tudjuk, kikről is van szó, Szávay tájékoztatott, a Jobbik kezdte meg Trianon revízióját azzal, hogy lehetőséget adott arra, hogy az elszakított területeken élő magyarok is csatlakozhassanak a párthoz, szavazati joguk legyen a Jobbik legfőbb döntéshozó testületeiben, választhatnak és választhatók legyenek tisztségekre, valamint hozzájáruljanak a párt 2014-es választási programjához is.

Ez egyedülálló teljesítmény nemcsak Magyaroszágon, hanem Közép-Európában is – dicsekedett a képviselő.

Csúnya Fidesz, de lesz majd Kánaán

A székelyudvarhelyi irodára azért van szükség, mert a Fidesz a kettős állampolgárság és a szavazati jog megadásán túl nem támogatja elég határozottan a külhoni magyarokat, 2010-es kormányzása alatt nem nőtt az anyagi támogatottságuk, és Magyarország diplomáciai kiállása sem erősödött (Romániával szemben sem) a külhoni magyarok mellett – indokolt Szávay.

A jobbikos képviselő tájékoztatott még arról is, hogy pártja „ezzel szemben azt vallja, hogy a külhoni politikában elsődlegesnek kell lennie a magyar érdeknek, a Romániával fenntartott viszony elsődleges szempontja az itteni magyar közösség érdeke".

szavay-istvan

„Az állami költségvetésnek jelenleg csupán egy ezreléke fordítódik a nemzet egynegyedét kitevő külhoni magyarságra, ezt az összeget a Jobbik kormányra jutva 2018-ig fokozatosan az ötszörösére kívánja emelni" – vádaskodott, és ígérgetett a politikus.

Gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtési programokkal, magyarországi befektetők határon túli magyarok lakta területekre csábításával fejelte meg ígéreteit. Utóbbiakat arra ösztönzik, hogy munkavállalóiknak szabják feltételül a magyar nyelv ismeretét, iparűzési adójukkal és felajánlható adószázalékukkal se Bukarestet, hanem magyar intézményeket és célokat segítsenek.

Koszorúzunk, emlékezünk, kiigazítunk

A helyiek szervezőjének jogán szót kapott még Nemes Csaba Zoltán, aki megköszönte a lehetőséget, hogy az udvarhelyiek is a Jobbik Mozgalomhoz csatlakozhattak, „ehhez a hiteles párthoz, hisz ez az egyetlen olyan párt, amely valósan a magyar emberek érdekeit képviseli". Akárcsak a többi külhoni szervezet, ők is néhány tíz taggal indultak tavaly tavasszal, azóta bővültek is.

Nemes Csaba Zoltán, a Jobbik udvarhelyi szervezője

A maroknyi csapat kivette részét a helyi közéleti eseményekből: „megemlékezéseken vettünk részt, koszorúzásokon, próbáltuk életben tartani azokat az emlékeket, amelyek a nemzet életében nagyon fontos fordulópontok voltak".

Nemes kiigazított, hogy bár sokan úgy emlékeznek, a kormánypárt „fejéből pattant ki az ötlet", a Fidesz 2010-ben a Jobbik nyomására emelte be programjába a kettős állampolgárságot és a szavazati jogot.

Kedden és csütörtökön 16-18 óra között szeretettel várják azokat, akiknek építő jellegű javaslatai vannak, jogsérelem érte, tanácsra van szükségük például magyarországi ügyintézéssel, pályázatírással stb. kapcsolatosan. Ők fogadják és továbbítják a kéréseket a központi szervezethez.

Héjanász zavarón

Nemes után Szávay felelt a (még) fel sem tett kérdésre, miszerint a Jobbik nem a helyi érdekképviseletekkel kíván konkurálni, „nem fogunk helyi választásokon indulni, és nem feladatunk, hogy helyi küzdelmekben vagy magyar-magyar vitákban állást foglaljunk".

Majd válaszolt arra a kérdésre is, – habár nem feladata, csak nem akarja kivonni magát alóla –, hogy mi a Jobbik véleménye az alakuló Fidesz-RMDSZ barátságról. A két párt ugyanis nemrég jelentette be, hogy az RMDSZ segíti az erdélyiek magyarországi választásokon való regisztrációját.

Szávay szerint egy „érdekes násztáncról" van szó, aközött az RMDSZ között, mely az anyaországi szocialistákat próbálja tisztára mosdatni, miközben a román szocialistákkal paktál, és aközött a Fidesz között, mely köztudottan az Erdélyi Magyar Néppártot támogatja.

Szávay „sötét politikai alku"-nak minősítette a szövetkezést, amelynek nem tudni mi a hozománya, de jó nagy lehet.

Nemes Csaba Zoltán, Szávay István

Kikötötte, hogy ők nem kampányolnak, csak üzeneteiket juttatják el minél több emberhez, és a választások után is épp olyan lendülettel dolgoznak majd a magyarság érdekében, mint most. Céljuk, hogy minél többen ismerjék meg ezt a (félre)ismeretlen pártot, mely nem szélsőséges, nem idegenellenes, nem románellenes, csak magyar nemzeti érdekeket követő.

Kérte is a sajtó képviselőit, hogy azt közöljék le, „ami itt ma elhangzott", mert például a zilahi román média a Jobbik bakancsos bevonulásáról beszélt.

A Jobbik is a regisztrációra biztatja a külhoni magyarokat, de nem kívánja befolyásolni őket a szavazatuk leadásában. Még a gyanú árnyéka se merüljön fel – mondta a nemzeti érdekképviselő.

Kis magyar abszurd méricskélés

A Jobbik erdélyi, székelyföldi támogatottságáról annyit mondott jobbikos képviselő, hogy saját felmérésük nincs, a másokénak nem hisznek.

Szerinte abszurd, a szakma gyalázata, hogy olyan felmérések születnek, amelyekben a külhoni, székely, erdélyi magyarságot eláruló szocialisták nagyobb támogatottságot élveznek, mint a külhoni magyarságért már a 2003-as kezdetek óta kiálló Jobbik.

Végül még egyszer megerősítette, hogy nem kampányolni, és nem kirándulni jöttek Erdélybe, ahogy a többi pártok teszik, ők csak az érdekeinket képviselik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."