Itthon » Politika

Szavazott az udvarhelyi politika krémje

Politikusaink bíznak abban, hogy a nagy változások előtt Székelyföldön magas lesz a részvételi arány, és mi leszünk a mérleg nyelve.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Gyerekjáték a szavazás fotók: Kakasy Botond
Gyerekjáték a szavazás fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 02., 14:04
0 hozzászólás. 

Vasárnap reggel kilenc óra előtt három perccel, sofőr kíséretében érkezett a Bányai János Műszaki Kollégium elé dr. Verestóy Attila, az RMDSZ szenátora.

dr. Verestóy Attila fotó: Kakasy Botond

Verestóy szerint az erőnket kell, hogy megmutassa a mai szavazás. Egy olyan tíz év következik, ami mindenképpen más lesz, mint az eddigi tíz és bízom abban, hogy a mi nemzeti közösségünk javára fordítható minden, Ha a közösség egységes, erős és meg is mutatja a szavazatát, akkor esélyünk van ott ülni a jog asztalánál, ahol a mi igazságunkat is figyelembe veszik – nyilatkozta a politikus.

„Nagyon bízom, és nem szeretnék csalódni, Minél többen menjenek el szavazni" – tette hozzá a szenátor, amikor arról kérdeztük, hogy milyen részvételre számít.

Zakariás: a két magyar jelölt mozgósításra kell bírjon

Feleségével és két gyerekével ment voksolni dr. Zakariás Zoltán, az EMNP választmányi elnöke. Magas részvételben bízik.

dr. Zakariás Zoltán

A Móra Ferenc Általános Iskolába vasárnap fél tizenkettő körül családjával érkezett az EMNP országos választmányi elnöke, helyi önkormányzati képviselő.

„Remélem, hogy a részvétel minél nagyobb lesz. Úgy gondolom, hogy a kampány során elég üzenet hangzott el, ami mozgósításra bírjon. Szerintem az, hogy két magyar jelölt indult, feltétlenül mozgósításra kell bírjon és úgy gondolom, hogy ez a szavazás az a szavazás, amin felmutathatjuk a hangunkat – nyilatkozta Zakariás, akinek szavazólapját fia helyezte el az urnában.

Bunta: voltunk még a mérleg nyelve

Székelyudvarhely polgármestere, a városi RMDSZ elnöke, Bunta Levente vasárnap délelőtt a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium épületében szavazott. A polgármester felesége, Berta lánya, Bálint fia és utóbbi barátnője kíséretében fél tíz után érkezett a Márton Áron térre. Az épületbe lépése előtt a következőket nyilatkozta az uh.ro-nak:

– Véleményem szerint nem lesz túl nagy a részvétel, ha már eléri az 50%-ot, akkor rendben van – én 45-50%-osra teszem az érdeklődést.

Bunta Levente

Arra számítok, hogy jobb lesz nekünk. Ha nem dől el az első fordulóban, hogy ki lesz az államelnök, akkor feltétlenül vegyünk részt a második fordulóban, mert mi így tudjuk egyértelműen és eredményesen használni a szavazatokat a közösségünk javára. Tehát fontos az, hogy részt vegyünk, volt még arra példa, hogy mi voltunk a mérleg nyelve és számításaink szerint ez most is bekövetkezhet – mondta Bunta.

Nem mindegy nekünk, hogy ki lesz az államelnök és nem mindegy nekünk, hogy mi az, ami következik és meghatározza hosszú távon a mi fejlődésünket, lehetőségeinket, a mi életünket.

Jakab Attila: remélem, a románok nem csak birkamód szavaznak

Az EMNP udvarhelyszéki elnöke vasárnap 10 órakor adta le szavazatát a Bethlen Gábor Általános Iskolában berendezett szavazókörzetben.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján nem sok jóra számít, de reméli, „a román társadalom is nyit a változások felé, és nem csupán birkamódra mennek el szavazni, hanem meg is nézik, kire ütik a pecsétet" – válaszolta Jakab arra a kérdésünkre, hogy mit remél az államfőválasztástól, a jövendőbeli elnöktől.

Jakab Attila fotó: Pál Edit Éva

– A mi szempontunkból arra számítok, hogy a regionalizmussal, autonómiával kapcsolatos elképzeléseink, amit felvázoltunk, és a kampány során a román társadalomban is sikeresen mediatizáltunk, megfelelő támogatottságot kapnak, és a választás is legitimálja, hogy erre a szemléletre, hozzáállásra, értékre igenis szükségük van az erdélyi, székelyföldi választóknak – mondta a politikus

Jakab Attila ma délután nem sokat pihen, követni fogja a pártja által kijelölt választási biztosok tevékenységét. „Ha valami probléma merül fel, akkor azt jelzik nekem, én továbbítom a csíkszeredai választási bizottsághoz, és este egy ilyen sms-es tájékoztatás alapján próbáljuk összesíteni az adatokat, hogy lássuk, a munkánk milyen eredményt hozott" – közölte az uh.ro-val, amikor kilépett a szavazókörzet ajtaján.

Legalább 50 százalék fölötti részvételben reménykedik, tapasztalatai alapján az udvarhelyieket legalább annyira szokta érdekelni az államfőválasztás, mint a helyhatósági voksolás – tette hozzá.

Antal: nagy változások előtt áll az ország

Akárcsak dr. Verestóy Attila szenátor, Antal István RMDSZ-képviselő is a Bányai János Műszaki Kollégiumban szavazott. Antal autóval, egyedül érkezett az iskolához tíz órakor.

Antal István fotó: Kakasy Botond

– Bizakodva jöttem szavazni, ugyanis az tény, hogy nagy változások előtt áll az ország, lezárul egy tíz éves korszak, aminek az utóbbi öt éve vitákkal telt el. A kormányfő és az elnök nem azzal foglalkozott, hogy az ország ügyeit közösen intézzék, és kihasználják azt a lehetőséget, hogy az Unióban vagyunk, és huszonöt év után végre normalizálódjon a világunk, hanem mással – közölte portálunkkal a képviselő.

– Az eredménytől függetlenül nagy változások előtt állunk, én tiszta lelkiismerettel arra szavazok, aki bennünket képvisel a leghitelesebben – tette hozzá Antal, majd kijelentette: nem hiszi, hogy nagy lesz a részvétel, mert az elmúlt hetekben nem egy új képét próbálták kirajzolni annak a Romániának, ami választások után lesz, hanem lejárató kampányok zajlottak, és ez a lakosságnak a politikától amúgy is eltávolodott részét még jobban kiábrándította.

– Tény, hogy a pártok alap szavazóbázisai részt vesznek. A mi térségünkben nagyon bízom abban, hogy figyelték az üzenetét a szövetségnek, különösen a Székelyföldön, és valamivel magasabb kellene, hogy legyen a részvétel, mint az ország többi részén – nyilatkozta a képviselő.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."