Itthon » Politika

Verestóy: „most mondom ki először és utoljára,

a következő mandátumot még vállalom". Kicsit megsajnáltuk, kicsit megszerettük a szenátort, aki nagyon szépen beszélt a kocsmában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Verestóy Attila
fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. július 03., 10:09
2 hozzászólás. 

Kötetlen beszélgetésre hívta meg az újságírókat az udvarhelyszéki RMDSZ, amelyet Verestóy Attila szenátorral folytathattunk. A találka helyszíne a G. Café volt, kávéztunk, jegyzeteltünk, elkeseredtünk, nevetgéltünk. Mintegy negyven percig hallgattuk Verestóy bevezető beszédét, amelyből kb. a huszonötödiknél derült ki, hogy miért is hívott egybe bennünket.

Mindenesetre nagyon nagy a baj, mert a szenátor úr el van keseredve, és olyan kérdéseket tesz fel, amelyek mindenkit foglalkoztatnak: Mit hoz a holnap? De ha már az ország egyik legbefolyásosabb embere is ilyeneket mond, akiről maga az államelnök terjesztett egykor favicceket, akkor mit gondoljon az egyszerű ember, aki nem tudja eldönteni, hogy vajat vegyen-e vagy csak a pástétomot engedheti meg reggelire.

verestoy01-gpont

Na, de szeretünk a szenátor úrral kávézni, nem az ingyen kávéért, köszönjük, hanem mert közel s távol nincs a környéken még egy olyan politikus, aki ekkora karizmával rendelkezne, és még két ép mondatot is el tudna egymás után mondani. Ki kell használni a ritka pillanatot. Ki is használtuk, áhítattal hallgattuk. A román kollégák már rég cafatokra tépték volna, amikor mi ártatlan kérdéseinket fel mertük tenni. Azt is csak halkan, és bocsánatot kérve.

Megtudtuk, hogy:

1. Ha háborút akarsz, legyen erőd és eszed

Verestóy Attila jobban szereti, ha nem nevezik politikusnak: „Ma sem tudom megszokni, hogy politikusnak minősítenek". Nagyon örül annak, ha volt tanítványai arra emlékeznek, hogy tanította őket az egyetemen, és ennek megfelelően szólítják.

Nem szándékosan került a politikába, a maradása viszont szándékos volt, mert meggyőződése, hogy könnyű kiesni ebből, és nehezebb újrakezdeni. Figyeljük meg, ez a mondat milyen szépen, ártatlanul kapcsolódik a 2016-os választásokhoz, illetve az RMDSZ kormányról lekerüléséhez.

Sokan nem támogatták a szerintük nem eléggé radikális politikáját, de az ő véleménye az, hogy akkor érdemes háborút, harcot elindítani, ha tudod, hogy kivel állsz szemben, és van elég eszed meg erőd hozzá. Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy mindkét képességünket túl-, az ellenfelet pedig lebecsüljük. Akkor tudsz valakit meggyőzni, az érdekeid érvényesíteni, ha következetesen át tudod gondolni a szembenálló fél véleményét érveit, és meg tudod találni vele azt az utat, amely mindkettőtöknek megfelelő.

2. Băsescu az elevenjébe vágott a druzsbával

Verestóy nem titkolja, hogy az első Băsescu-kampányból kivette a részét, hirdette, hogy a magyarságnak nem fog haszna származni a megválasztásából. És ennek tíz éven keresztül látta kárát.

A Băsescu éráig azt érezte, hogy pozitív a róla kialakult kép a közvéleményben. Băsescunak sikerült befeketítenie, amikor hirdette a Drujba lui Dumnezeu elnevezést, és azóta nem sikerült lemosnia magáról ezt a sarat. Holott a politikus társai, a helyi polgármesterek és közbirtokosságok vezetői tudják, hogy nem elvette, hanem visszaadta az erdőket a magyarságnak. Nem is szabad leírnunk, hogy mennyit kaptunk vissza és milyen értékben.

3. Mások lopnak, és nem kérnek bocsánatot

Ezt a legendát azért terjesztették el, mert bármikor, ha az erdőlopásokról, tarolásokról volt szó egy környezetvédelmi kontextusban, – „környezetvédők vagyunk mind, szeretjük a fát és az erdőt"(nem kacagsz!) – ezt a kártyát elő lehetett venni, és ezzel a téma le volt zárva. Azokról az emberekről, akik valóban ellopták az erdőt, és itt, Hargita megyében is azóta is nyugodtan és jól élnek, befolyásosak lettek, elterelődött a figyelem.

Ez, a következetesen kialakított negatív imidzs, amit róla kialakított a volt államfő és még sokan mások a média hathatós segítségével, bántja. Ahogy az is bántja, hogy akik tudják, hogy nem ő lopta el az erdőket, és el is mondják neki, hogy tudják, azok sem védik meg soha a Facebook kommentekben. „Elgondolkoztam, hogy miért is van ez. Szerintem többé-kevésbé sikerült diszkreditálni egy olyan politikust, akinek megvolt a szerepe a tárgyalásokban, alkukban" – ezzel pedig nem a személyét támadták, hanem az RMDSZ tárgyalási pozícióját próbálták gyengíteni.

Azt terjesztették róla, hogy a Securitate kinyújtott keze, de amikor az 500 oldalas szekus dossziéja nyilvánosságra került, és kiderült, nemhogy nem működött együtt a Securitatéval, de megfigyelt és követett volt a feleségével együtt, senki sem kért bocsánatot. Pedig volt néhány olyan, azelőtt vehemensen szekuzó újságíró, aki fellapozta a dossziét.

Băsescu kampánya után nem érezte jól magát, és most sem érzi, hiszen a volt elnök által megbélyegzettek lassan kiestek a politikából és csak Markó Bélával ketten maradtak a szenátusban a rendszerváltók közül. (Băsescu több körben is nevezett meg „oligarchákat", kiskirályokat és mafiózókat, a teljesség igénye nélkül: Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu, Dan Ioan Popescu, Verestóy Attila, Markó Béla, a fiatalabbak közül Bogdan Olteanu, Tudor Chiuariu személyében – szerk. megj.)

4. 2016, a mérgezett alma

Komolyan elgondolkodott azon, hogy kiszáll a politikából a mandátuma után, a nem politikus barátai is erre biztatták. A politikusok viszont kérték, hogy maradjon. Hogy ne kerüljön a többször is végleges visszavonulás csapdájába – mint némely közeli kollégái – „most bejelentettem, hogy a következő mandátumot vállalom. Eddig ilyet még nem mondtam, most mondom először és utoljára".

Verestóy Attila

Óriási tétje lesz 2016-nak. Verestóy szerint elképzelhető, hogy a helyhatósági és az előrehozott parlamenti választást egyszerre tartják, ami a romániai magyarságnak épp megfelelne.

Kormányzati eszközökre van szükség, ezekkel és a tárgyalásos, kijárásos politikával érték el a nyelvhasználati jogot, a szimbólumok törvényes használatának jogát. De ne higgyük azt, hogy ezek a jogok nem elveszíthetők, gondoljunk csak az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására. Minden kormányzás esetén ott volt a partneri viszonyban a mérgezett alma.

5. Közbűntényezők

Mindig azt vallotta azokkal szemben, akik a pártvonalat képviselték, hogy az RMDSZ nem párt, nem egy ideológia mentén szerveződik, hanem egy nemzeti kisebbség érdekképviselete, amelynek a gondjai mások, nem lehet pártszerű megoldásokat rájuk kitalálni.

Most érzi először a veszélyét annak, hogy az RMDSZ nem tud kellő súllyal részt venni a 2016 utáni hatalmi játszmákban. Ennek az oka: az emberek nagy része úgy érzi, elege van a politikából, politikusokból. „Nagy részünket nem érdekképviseleti harcosnak, hanem politikusnak minősítenek és az ilyen minősítéshez jelen pillanatban Romániában a közbűntényes státus áll a legközelebb. És ez borzalmas". Az, hogy ez a magyar politikusok megítélésére is átterjedt, csapdahelyzet, tudatosan diszkreditálják ezzel az RMDSZ-t, ami árt a magyar közösségnek - magyarázza. Nem mondta ki, de nemcsak román részről értette a tudatos „rombolást".

Az RMDSZ nem egy zárt rendszer. Nyitott rendszer, mindenkivel együttműködnek, aki hajlandó betartani a szervezet programját. Akinek nem tetszenek az RMDSZ-es politikusok, keressenek jobbat, emeljenek ki valakit a civil szférából, álljanak be politizálni. Az RMDSZ nyitott rendszer, mely nem ideológia mentén szerveződik, kívülről tud erősödni – mondta.

6. Bunta, nem Bunta, Bunta, nem Bunta

Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a polgármester munkájával, azt felelte: „Többször beszéltem, állandóan biztattam, legyen egy kicsit jelen Udvarhely politikai életében. Nem megengedhető, hogy a legnagyobb agglomerátum a térségben politikailag érdektelen közösséggé süllyedjen, ahol a legkisebb a választási részvétel, ahol a legkevésbé hatott az az elv, hogy az RMDSZ a romániai magyarok érdekképviselete. Elő kell venni 5-6 tehetséges fiatalt, aki vállalja azt, hogy kommunikál, beszél emberekkel".

Bunta Leventétől függ, hogy támogatja-e az indulását, várja a pozitív megnyilvánulását.

Belátja, hogy már nem elég kampányban bedobni 1-2 szép szórólapot. Erre Buntának is felhívta már a figyelmét.

7. Mit?

A helyi ellenzék összefogásáról nem tudja, kinek és mit higgyen. Hogy Biró Zsolt MPP-elnöknek adjon-e hitelt, aki azt mondja, nem kötnek választási szövetséget, vagy a helyi híresztelésnek, és akkor a helyi MPP dobta sutba az országos szintű megegyezést az RMDSZ-szel. A megegyezés lényege, hogy a pártosodás elvét vallók megértették, nem versenyezhet három magyar párt. Vissza kell térni ahhoz az elképzeléshez, hogy az RMDSZ érdekképviselet, és bárki, kívülről, bármilyen ideológia mentén, ha vállalja, hogy az RMDSZ programját tiszteletben tartja, megvan a lehetősége az RMDSZ minden támogatására.

Nem lát reális esélyt arra, hogy az ő jelöltjük nyerjen a polgármesterválasztáson. Az RMDSZ-nek tudnia kell egy megfelelő és a város által támogatott jelöltet Udvarhelyen, akár Bunta Levente, akár egy új jelölt személyében. A választópolgárok fel tudják mérni, hogy a helyi hatóságokat a parlamenti támogatottságuk teszi értékessé.

8. Tisztogatás Csíkban, Matricában

Ráduly kemény legény. Nevetségesek a vádak. Hisz benne, hogy vissza tud térni a politikába. kockázatot.Tisztulási és tisztogatási folyamat egyszerre van az országban. Ami Rádullyal történik, az szerinte tisztogatás.

Képviselők nyugdíjemelését megszavazta, szükségesnek tartja azon honatyák esetében, akik nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel. Verestóy beismeri, nem tartozik ezek közé a szenátorok, képviselők közé, ő jövedelme 80-90 százalékát a közösségbe fordítja vissza.

Többek között a Matrica gyárat támogatja, ami restrukturálásra szorul. 4 és fél órát dolgoznak az emberek és 12-13 órát számolnak el, jelentős túlórát kell fizetni, mert úgy vannak pontálva - ezért is veszteséges a gyár. Lengyelországban a bérköltségi kvóta egy hasonló gyár esetében 28 százalék körüli, nálunk 50. Be kell zárni azokat a részlegeket, ahol nincs munka. Munkát kell szerezni, olyan munkát, amit a Matrica nyer meg liciten és végez el, nem pedig egy blokklakás székhelyű cég nyeri meg, majd adja át a tendert.

9. Lennének ötleteim, de nem tudom

Székelyföld felvirágoztatásáról, ami szerinte is az ország legelmaradottabb régiója: abban reménykedett, hogy csencselők, gyors meggazdagodás reményében érkezők helyett komoly üzletemberek, beruházók érkeznek a régióba. A fellendüléshez lényeges lenne az autópálya, illetve a Hargitát is turistaparadicsommá lehetne változtatni. Magyar, osztrák és német befektetőkben reménykedik, helyi tőke kevés van, és aki van, az sem vállalja a kockázatot.

10. Csak te légy a kicsi pártom

Mi az a képlet, amit 2016-ban szívesen látna: két olyan politikai erő, amelyek egyike sem éri el az 50 százalékot, és az RMDSZ-t kérik fel kormányzásra.

Az RMDSZ fel tudna építeni 2016-ig egy olyan embert, aki nem Bunta Levente? – kérdezték az újságírók. Verestóy válasza: „Ezt épp én akartam kérdezni tőletek". Birtalan József neve merült fel – említik a kollégák, de a szenátor szerint neki országos szinten hasznosabb feladata van a romániai magyarság szempontjából, mint polgármesterként. Szóba került még Komoróczy Zsolt neve, aki sosem volt RMDSZ-barát, őt hívta ezzel kapcsolatban egyeztetésre az egyik politikai szervezet. Verestóy az ügyvezető elnökhöz szól: „Te voltál-e? Mondtam, hogy hívjál mindenkit".

Meddig fogja tolni a munkakerülő vadászt és a hazudozó alpolgármestert az RMDSZ? – fogalmaz egy kolléga. Ti választottátok – válaszol vigyorogva a szenátor. Egyébként a Bunta helyére, ha nem változik a mostani helyzet, olyan 30-40 év körüli embert képzelt el, akit érdekel, mi van a várossal, benne akar lakni a városban, menedzserként tud gondolkozni, és tudja azt, hogy ezt úgy lehet megvalósítani, hogy szervesen része az érdekképviseletnek. „Ezt magyaráztam Leventének, hogy üres ez a hely, be kell tölteni, nem a funkció erejével, hanem a működéssel. Figyeljétek, hogy betölti-e!"

Most 62 éves, a következő mandátuma lejártakor 67 év lesz a nyugdíjkorhatár: „akkor majd felveszem azt az irdatlan nagy nyugdíjamat".



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guru
2015-07-04 11:51:32
paktum

Verestóy a maga helyét próbálja bebiztosítani, idő nap előtt ( a vég kezdete ) és készíti elő a helyet az RMDSZ-es parlamenti listán, ingatlanos- árvízpénzes Szász Jenőnek ! (Bunta ezt nem akarja.)
avatar
Egyszercsak
2015-07-04 17:46:41
re: paktum
...és kiegyezett Petroczkival, azaz a saját nyugalma kipipálva Komoróczyval.
Másként nem tudom megérteni ezt az igencsak simulós cikket.

avatar
guru

Verestóy a maga helyét próbálja bebiztosítani, idő nap előtt ( a vég kezdete ) és készíti elő a helyet az RMDSZ-es parlamenti listán, ingatlanos- árvízpénzes Szász Jenőnek ! (Bunta ezt nem akarja.)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."