Itthon » Politika

Túlfűtött napilap az újraépített városházán

Az ellenzéki pártokat és Arros Orsolyát is megbotránkoztatta az idei költségvetés-tervezet. Az új körforgalom csak a legkisebb rossz. Vagy jó?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Költői kérdések az ellenzéktől
Költői kérdések az ellenzéktől
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. január 27., 21:51
3 hozzászólás. 

Az összes ellenzéki párt, és az ellenzékinek nem nevezhető, viszont kampányoló Arros Orsolya is szükségét érezte, hogy a csütörtöki, 33 napirendi pontos, maratoni tanácsülés előtt sajtótájékoztatót tartson. Az EMNP és Arros meghívót küldtek, az MPP kifelejtett a sajtólistájáról. Reméljük, hogy nem az Év embere díjakért orroltak meg ránk, csupán nem akarták az időnket ugyanazzal rabolni, mint a társaik.

Most dobta ki őket a pdf-gép

A város 2016-os költségvetés-tervezetével több problémája is akadt az ellenzékieknek, például az, hogy csak pénteken kapták meg a tavalyi adatokkal együtt. A tavalyi tételsor nem elég részletes, hiszen olyan adatok is szerepelnek benne, amelyek az ideiben is benne vannak, ezekről nem tudni, hogy a megvalósítás mely fázisában vannak – mondta Jakab Attila EMNP tanácsos.

Az EMNP kifogásolta azt is, hogy péntektől keddig rövid idő áll rendelkezésre, hogy áttanulmányozzák a dokumentumokat. Arros Orsolyának emellett az sem tetszett, hogy a dokumentumok .pdf formátumban vannak, azaz módosítani nem lehetséges őket, még csak egy kijelölés vagy keresés erejéig sem. Létezik az Excel is – hívta fel a figyelmet Arros.

Az EMNP a beruházások alacsony arányával nem értett egyet, a teljes költségvetés kb. 15 százaléka megy beruházásra, a többi 85 százalékot a működtetésre fordítja a város. Az ellenzéki párt a tételek közül két fő elemet emelt ki, amelyek szerintük csak „pénznyelő gépek". Az egyik a városi hőszolgáltatás, a másik pedig az Udvarhely Média Kft. által működtetett, „kis olvasottságú" Udvarhely napilap. Ez utóbbit egyébként Arros Orsolya is kiemelte kifogásként. Az Urbana Rt. és az Udvarhely Média Kft. törzstőkeemelésére nem bólint rá az EMNP frakció.

Úgy tűnik, a városházán nincs hiány kreativitásban, már ami a pénzek elköltését illeti. Teljesen új ötlettel rukkoltak elő a kampányévben. Nem is tudjuk, ki merjük-e mondani, mi az, nehogy a meglepetésről hanyatt essenek.

Fogódzzanak meg!

Készülni fog egy KÖRFORGALOM! A Fások utca és a Bethlenfalvi út kereszteződésénél készülő körforgalomnak az EMNP örül, végre megfogadta a többség a még zöldpártiként adott javaslatot, miszerint a terelőút mindkét kijáratához kell egy körforgalom.

Arros Orsolya viszont elképedt azon, hogy ez az egyik legnagyobb tétel a költségvetésben, több mint 1,4 millió lejt szánnak az egy éven belül elkészülő körforgalomra, amely sem munkahelyeket nem teremt, sem a fiatalokat nem tartja itthon a polgármesterjelölt-jelölt szerint.

A polgármester-aspiráns a városnak az EU által működtetett regionális pályázati programjban elért pályázati bevételein akadt ki legjobban. Szerinte megengedhetetlen, hogy olyan városok, mint Balánbánya, Borszék, Kovászna, Kézdivásárhely, Maroshévíz vagy Barót kimagaslóan jobban teljesítsenek ezen a téren, mint Székelyudvarhely – mondta Arros. Szerinte a lustaság az, ami miatt Székelyudvarhely lemaradt, ezek a pályázatok ugyanis nagyon sok munkát igényelnek.

Viszont olyan dolgokra lehetne költeni az elnyert pénzeket, amikre most a helyi költségvetésből, a helyi emberek adójából fizet rengeteget a város. Arros inkább a kultúrára költené a megmaradt pénzt, valamint a civil szervezetek programjaira. Szerinte ötletgyűjtésre van szükség, szélesebb körű vitára, egyeztetésre a költségvetés kapcsán – közölte keddi sajtótájékoztatóján, amit a Hargita Megye Tanácsa által működtetett hagyományőrző forrásközpont székhelyén tartott. Csak a miheztartás végett.

Megújul a hivatal

Az EMNP ugyanezt hangoztatta szerdai sajtótájékoztatóján – annyi különbséggel, hogy ők megemlítették a városháza felújításának terveit is.

Zakariás Zoltán, a párt alelnöke arról tájékoztatott, hogy a polgármesteri hivatal épülete az elkövetkezőkben radikális megújuláson megy majd át, ez több mint 28 millió lejbe fog kerülni. Összehasonlításképpen: az idei költségvetést, amiből 2016-ban gazdálkodik a város, 93 millió lej körüli összegben határozták meg.

A városháza épületéből csak a külső falak és a nyílászárók maradnának a régiek a műemlékvédelmi zónákban betartandó törvényi előírásoknak megfelelően – mondták a néppárti politikusok. Amit díjaznak viszont, az a lift beszerelése – a mozgássérültek hivatali ügyintézése Biró Edith szívügye szokott lenni a tanácsüléseken. Biró a játszóterekre előirányzott 1,4 millió lej el nem költését, a játszóterek elhanyagolását kifogásolta még. Annak sem örülnek a néppártosok, hogy rengeteg olyan tétel van a költségvetésben, amelyek eddig a város „tartalék alapját" képezték, eddig is lehetett volna a pénzből fejleszteni, modernizálni, a lakosság életét meg lehetett volna évekkel ezelőtt könnyíteni belőle, de a polgármester arra használja fel őket, hogy most a kampány előtti hajrában gyarapítsa a megvalósítási listáját.

Az EMNP szívesen megszavazna több költségvetési tételt is, amennyiben legalább párbeszédre sor kerülhetne a frakciók között, illetve néha figyelembe vennék az ellenzék javaslatait is.

A néppártiak szerint a jelenlegi városvezetéssel az nem okés, többek között, hogy nem konzultálnak, és a saját terveiket sem valósítják meg, illetve nem prezentálják azoknak a megvalósulási fázisait.

Arros szerint a pályázati önrészekre is sokkal többet kellene fordítani, mint amennyi a költségvetésben szerepel. Az RMDSZ széki nőszervezetének elnöke azon is kiakadt, hogy most, amikor ekkora problémák vannak a közbiztonsággal, a helyi rendőrségnek előirányzott összeg alacsonyabb, mint a pártlapként definiált Udvarhely Napilapra szánt pénz. Az esemény után fogalmazódott meg az egyik, számunkra egyelőre rejtély, hogy melyik médiát képviselő kollágában a költői kérdés: több pénzzel hogy lehet megakadályozni, hogy valaki részegen a kocsmában összeverekedjen? Ha valaki tudja, ne kíméljen, írja meg hozzászólásban.

A bomlás virágszálai

Tudomásunk szerint – nevezhetjük sajtóértesüléseknek is – az MPP frakció is az Urbana Rt. és az Udvarhely Napilap számára kiosztott tételekkel nem ért egyet főleg.

Az sem mellékes a csütörtök reggeli tanácsülés előtt, hogy a néppárti tanácsosok szerint enyhén megbomlott az RMDSZ frakció egysége, Géczi Levente (Arros férje) és Berde Zoltán sem ért egyet a költségvetés-tervezettel, így kérdéses, hogy meglesz-e a szükséges többség az elfogadásához. Szerencsére, a székelyudvarhelyi RMDSZ egy közleményben elintézte a költségvetéssel kapcsolatos mondandóját, amelyben igazolni látszik az ellenzékiek által sugalltakat: "választási év előtt állunk és amellett, hogy ennek okán nem csak az ellenzék keresi a kákán a csomót, a populista soha be nem tartandó ígéretekkel egymást túllicitálva, hanem a belső bomlasztás is hallatja hangját, bizonyítva a hozzá nem értést „titkos költségvetést" vizionálva egy nyilvános és átlátható dokumentumról".



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
esz.
2016-02-07 18:50:27
Hogy kell írni a fogódzik igét felszólító módban? Na?...
avatar
fllevente
2016-02-08 06:08:35
Nagyon fontos
Az előtt ki kell próbálni, hogy megfelelő lesz-e a körforgalom. Fejetlenül ne csináljanak semmit. Más városokban először kipróbálják és csak azután fognak neki a megvalósításának.
avatar
editeva
2016-02-08 10:26:35
re: jujj!
Tudtam, h. vmi kettő, ezek szerint nem az a :D Köszi, javítva.
avatar
esz.
Hogy kell írni a fogódzik igét felszólító módban? Na?...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."