Itthon » Politika

Érvénytelenítik az RMDSZ-küldöttgyűlés határozatát

Öngólt rúgott a városi RMDSZ. A városlakók bele akarnak szólni, ki legyen a jelölt - érvelt az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Biró Barna Botond
Biró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének ügyvezetője
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. február 10., 16:37
0 hozzászólás. 

A területi RMDSZ azonnal érvényteleníti a városi szervezet keddi küldöttgyűlésének határozatát, mihelyt megkapja – közölte Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, az előválasztás módozatát az udvarhelyszéki RMDSZ a helyi szervezetek írásbeli javaslatai alapján határozta meg januárban.

Azelőtt Bunta Levente, a városi RMDSZ-elnök kétszer is javasolta a lehető legdemokratikusabb módszerként az állóurnás szavazást, s ezen próbált meg utólag változtatni a keddi küldöttgyűlésen.

Több mint nyolcszázan regisztráltak

Bíró rámutatott, a területi elnökség a helyi igények alapján hozta meg a jelöltállítások módjáról szóló döntést. Három településen (Homoródszentmártonban, Máréfalván és Székelyudvarhelyen) fogadott el előválasztást. Mindhárom esetben ugyanazok a szabályok érvényesek: a szavazás előzetes regisztrációhoz kötött, ennek érvényességi küszöbe a 2012-es helyhatósági választások alkalmával az adott településen az RMDSZ tanácsosi listájára leadott szavazatok tizenöt százaléka. Ez Udvarhely esetében mintegy 1300 részvevőt jelent – fogalmazott Bíró Barna Botond. Hozzátette, már több mint nyolcszázan regisztráltak az udvarhelyi előválasztásra.

Rámutatott arra, hogy a jelöltállítás módjáról szóló döntés véglegesítése, azaz január 20-a előtt a városi szervezet is megkapta az erről szóló átiratot, és nem volt semmiféle reakciójuk, egészen múlt hétig, amikor jelezték, hogy saját előzetes döntésüket szeretnék felülírni. Ekkor a területi RMDSZ ügyvezetője a szervezeten belüli alkotmánybíróságnak megfelelő Szövetségi Szabályzat-felügyelő Bizottsághoz fordult az ügyben.

Öngól a városi RMDSZ-nek?

A bizottság kedden közölte, a polgármesterjelölt-választás módozatának és az erre vonatkozó szabályok „szükségtelen módosítása sértené az előreláthatóság elvét, és ezáltal a személyek választásához, illesztve választhatóságához való alapjogot". Bíró hozzátette, „az alapszabályzatot nem értelmezni és feszegetni kell, hanem érteni és betartani". Emlékeztetett arra, hogy a városi szervezet működési szabályzatában is szerepel: az udvarhelyi RMDSZ-szervezet „tiszteletben tartja és végrehajtja a széki szervezet, Hargita Megyei Egyeztető Tanács stb. döntéseit". „Ők a tegnapi döntésükkel saját alapszabályzatukat sértették meg" – jelentette ki.

A szavazatok száma dönt

Mindezekre alapozva a területi RMDSZ fenntartja, hogy érvényteleníti a városi szervezet döntését, mely szerint megváltoztatják a jelöltálltás módját, s továbbra is kitart a nyitott, előzetes regisztrációhoz kötött előválasztás mellett. Annál is inkább, mert a regisztrálók száma azt mutatja, hogy a városlakók bele akarnak szólni abba, hogy ki legyen a jelölt. „Furcsa lenne, ha a máréfalvi RMDSZ-es polgármester-jelölt több szavazatot kapna, mint Székelyudvarhelyé" – mondta el Bíró. A szavazás érvényességéhez tehát 1300 részvevő szükséges, a „nyertes" a legtöbb voksot szerző jelölt lesz. Ha 1300-nál kevesebben mennek el az előválasztásra, a városi és a területi RMDSZ, valamint a szövetségi elnökség dönt a jelölt személyéről.

Bíró szerint eddig még senki sem tett le jelölési dokumentációt (ehhez 900 aláírás szükséges), ezt péntekig tehetik meg az RMDSZ-tagok. „A széki szervezet azt a jelöltet támogatja, aki az előválasztáson a legtöbb szavazatot kapja" – szögezte le, hozzátéve, az esetleges személyes konfliktusok nem bírálják felül az RMDSZ alapszabályzatát. Arra a felvetésre, hogy Arros Orsolya lehetséges jelölt kampányirodájának az UIET-főhadiszállás, a Szabad Európa Kávéház ad otthont, úgy regált, „az UIET partnerszervezete az RMDSZ-nek, és hozott egy döntést, de nem ők hozzák az RMDSZ szabályait".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."