Itthon » Politika

Akarsz ezer eurót keresni, ha nagy leszel?

Állítólag ennyit is megkaphatnál, ha CNC gépek vezérlésére szakosodnál. A Bányaiban. De addig is kellene a sulinak 30 ezer euró.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

sajtótájékoztató fotó2
Incze Csongor, Fancsali János és Miklós Csaba tartanak sajtótájékoztatót, fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. április 19., 09:41
3 hozzászólás. 

A polgármesteri hivatal előtt tartott rettenetes fényviszonyok között sajtótájékoztatót az UIET Szakács-Paál Istvánnak, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola igazgatójának, valamint Miklós Csabának, a fémmegmunkálással foglalkozó Miklós Steel Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének a társaságában.

Fancsali János, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke megragadta az alkalmat, hogy ismét eljuttassa szervezete üzenetét a nagyközönségnek, hogy mit tartanak két éve a siker zálogának: azok a fiatalok sikeresek a szemükben, akik boldogulnak a saját szakmájukban. Ennek feltétele a szakoktatás léte Székelyudvarhelyen, és hogy a politikusok a jövő jobbá tételén dolgozzanak.

Tanuljanak meg takarékoskodni az iskolák?

Incze Csongor mint az ifjúsági szervezetek által delegált megyei tanácsos és megyei tanácsalelnök fejezte ki értetlenségét Bunta Leventének, Székelyudvarhely polgármesterének az ifjúsággal szembeni elutasító magatartása miatt. „Már második alkalommal történik meg, hogy a polgármester megakadályozza, hogy a székelyudvarhelyi tanintézmények hasznosítani tudják a megyei önkormányzat által számukra kiutalt támogatást" – mondta Incze.

Tavaly a Tamási Áron Gimnázium és a Bányai János Műszaki Szakközépiskola esett el így 100 ezer, illetve 35 ezer lej támogatástól, miközben Székelyudvarhely önkormányzata 9 millió lejt hozott át a tavalyi év költségvetéséből az ideibe. A város nem a tanintézményekre költötte a számukra kiutalt pénzt – ismertette a megyei tanács alelnöke.

Incze szerint Bunta pénteki sajtótájékoztatóján valótlanságot állított, amikor azt mondta, hogy csak az 5-ös számú megyei tanácsi határozat ellen folyamodott beadványban, a 46-os számú határozat ellen nem volt kifogása.

doksi

Borboly Csaba megyei tanácselnök ugyanis múlt héten rögtönzött sajtótájékoztatón kérte Bunta Leventét, hogy vonja vissza a Bányai János szakközépiskola támogatását tartalmazó határozat elleni beadványát.

Székely támadt, székely bánja

Erre pénteken reagált Bunta, akkor azt mondta, hogy nem támadta meg a Bányai támogatásáról szóló határozatot, azt a határozatot támadta, mely szerint Udvarhely semmit sem kap a visszaosztásból, holott a gazdasági teljesítménye alapján 5 millió lejt, de a lélekszám szerint is legalább 1 milliót kellene kapnia. A megyei tanács ne mondja meg, Udvarhely mire költi a pénzét – hangoztatta múlt hétvégén a polgármester.

Incze Csongor dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a polgármester megtámadta a Bányai támogatásáról szóló határozatot is – lobogtatta kezében az iratok fénymásolatát.

sajtótájékoztató fotó4

Incze azt is elmondta, hogy a megyei tanács oktatási stratégiájából kiderül, a szakoktatás hiánycikk a megyében, a Bányai János iskola diákjainak 8-10 százaléka tanul tovább, 45-50 százalékuk talál munkát a szakmájában és további 45-50 százalékuk válik munkanélkülivé az iskola elvégzése után.

Égő a bentlakás, kell a pénz

Szakács-Paál István, a Bányai János Szakközépiskola igazgatója szerint azért ennyire fontos és sürgős a támogatás, mert a szakosztály elindításához független ellenőrzéseken kell megfelelnie a tanintézménynek, feltétel az, hogy legalább két CNC vezérlésű gép legyen, amelyeknek az ára együttesen alsó hangon is 30 ezer euróba kerül. A megyei tanács által kiutalt összeg a pénz egyharmadát jelentette volna, kérte az önkormányzatot, hogy a maradék 20 ezer lejt biztosítsa, hogy elindulhasson ősztől az osztály. Székelyudvarhelyen annyi CNC gép működik, mint Hargita és Kovászna megyében összesen. A vállalkozók folyamatos szakemberhiánnyal küzdenek.

sajtótájékoztató fotó3

Szakács-Paál azt is elpanaszolta, hogy az iskola bentlakása elég rossz állapotban van, erre kellett volna a 35 ezer lej, amit nem kaptak meg, most pedig az itt megszervezett országos tantárgyverseny diákjai előtt égnek vele, akik ott vannak elszállásolva.

Nagyon nincs szakember, pedig jól kereshetnének

Miklós Csaba, a Miklós Steel Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója megerősítette ezt. Saját pénzükön képezik ki a szakembereket, akár külföldön is, a néhány hónapos betanítás után pedig szakmunkásaik 600-1000 eurós fizetést kapnak, hogy ne menjenek el máshová dolgozni. Arra is ügyelnek, hogy a fémipari cégek egymásnak ne okozzanak galibát azzal, hogy elhívják a másik alkalmazottait.

Jelenleg olyan gépjük is van, amely újdonságnak számít az egész országban. „Ezen nem dolgozhat bárki, csak az, aki ért a kezeléséhez. A folyamatos fejlődés, az egyre nagyobb pontosság biztosítása, hogy legyen olyan munkaerő, amely képes ezeket a gépeket kezelni" – mondta Miklós.

sajtótájékoztató fotó5

A sajtótájékoztató után a résztvevők a polgármesteri hivatal iktatótermébe vonultak, hogy beadják azt a kérvényüket, amelyben felkérik Bunta Levente polgármestert, hogy ne a román igazságszolgáltatáshoz forduljon egy székelyudvarhelyi iskolai osztály létrehozásának kérdésében, és vonja vissza az erre vonatkozó beadványát Hargita Megye Tanácsánál.3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pendulum
2016-04-19 13:16:56
Viccnek is rossz
Na pont Miklós Csaba fog 1000 Eurót adni a melósnak.
Annyira szegények ők, hogy még arra sincs pénzük, hogy a szemét elszállítását kifizessék, inkább szétszórják a természetbe.
http://uh.ro/kepriport/815-termeszetbeszemetelt20000lejrebuntettek/detail/31670-csabikaszemeteles01ufojpg?categ=0

Ez nem más mint parasztvakítás. Udvarhelyen nagyon kevés cég rendelkezik CNC szerszámgéppel és kb. ugyanennyi szakember is van.
Egy nagyon jó szakember Udvarhelyen nagyjából 400 Eurót kap. Utána lehet nézni.

Támogatom mind az oktatás mind a gépek megvásárlását, de sajnos a f...ari vállalkozóknak köszönhetően nem magunknak hanem külföldnek fogunk szakembereket képezni.
avatar
gonosz torpe
2016-04-19 16:41:22
re: Viccnek is rossz

Hat kedves pendulum biza nincs igazad ,mert a Miklos Csaba bizony fizetett ekkora fizetest nem is egyszer es ha szeretned tudni vannak most is akik meg kozelitik ezt a keresetett.
avatar
teljesenmindegy
2016-04-19 19:04:02
Na.
Azért nem minden úgy van,ahogy le van írva a cikkben.. Úgy-e Csabikám?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."