Itthon » Politika

Összeborul a város és a megyei tanács

No meg a vállalkozók és a városi önkormányzat. Meg a megye és a vállalkozók. Meg az RMDSZ és az MPP. Vagy most mi is van?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Pártok közötti együttműködést ígérnek a város gazdasági szereplői
Pártok közötti együttműködést ígérnek a város gazdasági szereplői
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. június 29., 16:28
2 hozzászólás. 

Mindenki az összefogás fontosságát hangsúlyozta (többszörösen!) a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház és a helyi szakoktatás fellendítése érdekében. E témákban hívták össze a sajtó képviselőit szerdán délelőtt a Gondűző szálloda konferenciatermébe, ahol a megye részéről Borboly Csaba megyei tanácselnök, illetve Barabás Csaba, a Hargita megyei fejlesztési ügynökség vezetője jelent meg, és a városi önkormányzat jó pár tagja is képviseltette magát.

Együttműködnének az érintettek

Az eseményt az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége harangozta be, és a várakozásoknak megfelelően jó néhány vállalkozó is megtisztelte jelenlétével. Többek közt az újdonsült önkormányzati képviselő, Bíró Jolán, illetve az UKKSZ-alelnökké visszavedlett Lukács László ex-polgármesterjelölt.

galfi-borboly

Miután egyesével minden megszólaló, vagyis az említett vállalkozók és Barabás Csaba, Borboly Csaba, Gálfi Árpád polgármester, Orbán Árpád alpolgármester, Jakab Attila városi tanácsos is elmondta, hogy milyen fontos az együttműködés a megye és a város között, pártállástól függetlenül, megkezdődött a közös tervek felsorakoztatása.

Megállapították többek közt, hogy az elmúlt négy évben nem volt jó a kapcsolat a város és a megye vezetősége között, és hogy az UKKSZ volt az a szervezet, amellyel Udvarhelyen szót lehetett érteni.

A villany hiányzik az inkubátorházból

Most viszont olyan törekvések kaphatnak új lendületet, mint például az inkubátorház ügye, amely terén viszont még mindig kevés konkrétumot lehet tudni. Azt igen, hogy a beszerzések nagy része már megtörtént, sőt, a későbbi helyszíni sétán kiderült, hogy a termek többnyire már berendezve várják a szakmai közönséget.

Még hátravan a villany bevezetése, de közművesítés és infrastruktúra már van. Vezérigazgató is, Péli Levente személyében, aki nyár végére-őszre tippelte a hátralevő különféle engedélyek, dokumentumok beszerzését. Ugyanekkorra várható az adminisztrátor kiválasztása − ezt az állást nemsokára hirdetik meg, és Borboly Csaba szerint várhatóan ezer euró körüli fizetést kínálnak a kiválasztottnak.

galfi-inkubator

Az UKKSZ „pénzt, fegyvert, paripát", azaz szaktudást, támogatást kínál a gazdaságfejlesztő központ működtetéséhez − fogalmazott Nagy György, a szakmai szövetség elnöke. A helyszíni látogatás során kiderült, több vállalkozó is felajánlotta, hogy ingyenes szolgáltatásokkal segíti az intézmény munkáját.

Ősszel indulna a szakképzés

Ugyancsak függőben maradt a CNC-gép beszerzésének témája, az viszont csak a Bányai János Szakközépiskolában derült ki, hogy miért: az iskola vezetősége még nem adta le azt a pályázatot, amely révén megyén kívüli forrásokat is behoznának a gép megvásárlására. Magyarországról már ígéretet kaptak egy tízmillió forintos támogatásra − mondta el Szakács-Paál István, a tanintézet igazgatója.

Mint ismertette, kétféle gépre kaptak ajánlatot: az egyik, a komolyabb százezer euróba kerül, míg az egyszerűbb „csak" negyvenezerbe. Bármelyik megvásárlásához városi és megyei támogatás is szükséges − mind Borboly, mind Gálfi biztosította erről az igazgatót. A városi tanácsosok az igazgatóval már a részletek megtervezésébe is belemerültek, ami biztatónak hatott.

inkubatorhaz2

Jórészt berendezett termek várták a látogatót

Barabás Csaba szerint a megye azért célozta Udvarhelyen a CNC-gépkezelés oktatását, mert szem előtt tartották a térség munkaerőigényét, illetve azt, hogy mely szakmákban kapnak a tanulók már a képzés elvégzése előtt állásajánlatokat. Ősszel már mindenképpen elindítanák a gépkezelői szakosztályt, akkor is, ha a gyakorlógépet akkorra még nem sikerül megvásárolni. A lényeg az, hogy legyenek diákok − fogalmazott Szakács-Paál igazgató. Hozzátette, a gép szoftvere kimondottan drága.

Perrel búcsúzott Bunta?

A CNC-téma pikantériáját nem csak a Bunta Levente volt polgármester és a megyei tanács közötti csatározás adta. Korábban ugyanis csak az került a nyilvánosság elé, hogy Bunta beadványban megtámadta a megyei tanács azon határozatát, amelyben az 44 ezer lejt utalt volna ki gépvásárlásra.

Most viszont azt állítják, hogy június 16-án a bírósághoz fordult azért, hogy megakadályozza a megyei támogatás kiutalását. Borboly az ügy iratcsomóját a sajtótájékoztatón adta át Gálfi Árpádnak, arra kérve őt, hogy inkább egy kávé mellett próbálják megbeszélni a problémákat, mintsem a bíróságon.

inkubatorhaz

A kérdésre, hogy Gálfiék visszavonják-e a beadványt, nem érkezett konkrét válasz, ellenben az új polgármester azt nyilatkozta, hogy a cél békében, ellenségeskedés nélkül, a szakmaiságot szem előtt tartva munkálkodni, pártállástól függetlenül. Azt mondta, néhány napja nézett utána a városi önkormányzat peres ügyeinek, és mintegy negyven van belőlük.

Arra az újságírói felvetésre reagálva, amely szerint Bunta azt a határozatot támadta meg, amelyben a megyei tanács nem oszt vissza pénzt Székelyudvarhelynek, Borboly azt mondta, a megyei tanács korábban kiemelten támogatta a várost. A továbbiakban is, ha jó a viszony a város és a megyei tanács között, erre lehet számítani − ismertette.

Együtt a tulipán és a fenyő?

A megyei tanácselnök többször is kiemelte, hogy a nyári választásokkal nem ért véget a kampány: decemberben parlamenti választások lesznek, amikor az RMDSZ és az MPP összefog annak érdekében, hogy az erdélyi magyarságot ne lehessen kizárni a kormányzati döntésekből.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jlogan
2016-06-29 23:47:48
Ennek nem lesz jó vége...túl szép, hogy igaz legye
Oszd meg és uralkodj: "A megyei tanácselnök többször is kiemelte, hogy a nyári választásokkal nem ért véget a kampány: decemberben parlamenti választások lesznek, amikor az RMDSZ és az MPP összefog annak érdekében, hogy az erdélyi magyarságot ne lehessen kizárni a kormányzati döntésekből."
Áttjött Csabi úr, hogy felmérje a helyzetet, egyet mókáztak, túllicitált mindenkit, oszt annyi, majd elmondják, hogy itt jártak, békejóbbot nyújtott, de az itteniek nem fogadták el...
avatar
dickens
2016-06-30 09:14:41
Lesz még így se....
Attól félek, az elkövetkező 4 év a vállalkozókról fog szólni és az önkormányzatról, a városi fejlesztések meg csak szépen lassan, észrevétlenűl fognak araszolni, jó esetben előre, rosszabb esetben visszafelé.

Maradunk azokkal az utakkal, terekkel, lámpákkal meg miegymással, amit az előző 8 évben kaptunk. De legalább jópár vállalkozó felújíthatja az autóparkját az elkövetkező időszakban.

De adja az Isten, hogy ne legyen igazam.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."